Niras: Debat om det offentliges grønne indkøb viser, hvordan omstillingen realiseres

Altingets debat om grønne indkøb viser en fælles vision hos organisationer, politiske partier og eksperter, der kan realiseres med en tosporet indsats, skriver direktør Tom Heron og afdelingschef Camilla Damgaard.

Af Tom Heron og Camilla Damgaard
Hhv. direktør for bæredygtighed og afdelingschef for Cirkulær Økonomi, Bæredygtighed og Ressourcer i Niras

Det er opløftede læsning at have fulgt de seneste ugers indlæg om grønne indkøb. Der er bred enighed om, at der skal sættes turbo på de grønne indkøb til at drive både klima, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Det giver et supergodt udgangspunkt for at få omstillingen realiseret, og der er rigtig mange gode pointer går igen i indlæggene fra Altingets debat. 

Først og fremmest skal der stilles klare krav til de grønne indkøb. Hvis vi skal drive denne omstilling i et tilstrækkeligt tempo, er der behov for ambitiøse og transparente krav, så leverandørerne ved, hvad de har at forholde sig til.

For det andet skal indkøbere have de rigtige incitamenter til at vælge grønt. De skal klædes fagligt på til at varetage opgaven, og her er det afgørende, at finansieringen følger med.

For det tredje skal der sættes turbo på metodeudvikling, så det bliver nemmere at måle og følge op på grønne krav. Samtidig er det vigtigt ikke at glemme den cirkulære økonomi. De grønne indkøb skal bruges til at stille krav til grønne forretningsmodeller, genbrug, reparation og i det hele taget elementer, der øger levetiden af produkter.

LÆS OGSÅ: Dansk Standard: Greenwashing af offentlige indkøb skader den grønne omstilling

Tosporet indsats skal sikre grøn handling
Nu skal vi så bare have det til at ske, så hvad gør vi nu? I Niras foreslår vi en tosporet indsats, hvor vi har et klart blik på det endelige mål, men ikke venter med at handle før grundlaget er perfekt. Gør vi det, spilder vi værdifuld tid.

Vi skal sætte arbejdet i gang, og vi har brug for at gøre os flere erfaringer med grønne indkøb, heriblandt med at udarbejde grønne tildelingskriterier i udbud. Vi skal bruge al den viden, der ligger derude og trække på de kommuner, der allerede er godt i gang.

Der skal sættes fuld gang i metodeudviklingen. Energistyrelsen er allerede i fuld gang med at forbedre modellen til at opgøre klimaaftrykket af det offentlige grønne indkøb, og vi skal videre ad den vej. Ønskescenariet er, at alle fakturaer udover pris og mængde også har et tilhørende klimaaftryk. På den måde vil man kunne måle og løbende følge klimaaftrykket fra indkøb.

Der er et stykke vej dertil, og i mellemtiden skal vi arbejde på at komme et stykke ad vejen med mere overordnede kvantitative vurderinger af effekten af de grønne indkøb, så vi kan styrke målbarheden.

Tænk på, at vi har et godt udgangspunkt for, at få det her til at ske. På tværs af brancheorganisationer, politiske partier og eksperter er der skabt en fælles vision og et fælles mål. Det giver en kæmpe styrke og det helt rigtige afsæt for grøn handling.

Forrige artikel Djøf: Kompetenceløft af offentlige indkøbere er afgørende for at sikre grønnere indkøb Djøf: Kompetenceløft af offentlige indkøbere er afgørende for at sikre grønnere indkøb Næste artikel Dansk Erhverv: Lad os få KL og regeringens økonomiforhandlingerne ud i det åbne Dansk Erhverv: Lad os få KL og regeringens økonomiforhandlingerne ud i det åbne