Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.

Hvad er de bedste og værste elementer i regeringens sundhedsreform?

Er det blot et pyntet kompromis, eller vil det virkelig tage hånd om sygehussektorens vokseværk på bekostning af det nære sundhedsvæsen?

Det er nogle af de spørgsmål, der diskuteres i denne udgave af Politisk Stuegang.

Dagens gæster:

Jesper Fisker, formand for Sundhedstrukturkommissionen og direktør for Kræftens Bekæmpelse
Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen
Christian Harsløf, direktør i KL for sundhed, ældre og socialområdet

Dagens emner:

  • Det bedste og det værste ved reformen
  • Hvorfor frygter KL, at opgraderingen af det nære sundhedsvæsen ikke bliver en realitet?
  • De 17 sundhedsråd – er det klogt at styrke regionerne så meget?
  • Region Østdanmark: Kan regionerne klare den ubalance?
  • To vigtige sundhedsopgaver fratages kommunerne: Er det reformens dårligste idé?
  • Har regeringen pyntet reformen med uvedkommende sundhedspolitiske forslag?

 

Det siger deltagerne: 

Christian Harsløf

Det værste ved udspillet:
"Det værste er, at man igen gør sygehusene til motoren for udvikling af det nære sundhedsvæsen. Og det har vi ikke særlig gode erfaringer med."

Om de 17 sundhedsråd:
"Til syvende og sidst kan man i regionsrådene sidde og koordinere, hvad de forskellige sundhedsråd skal mene, og så stemme det igennem med flertal."

"Det spændende sted at være, hvis man er sundhedspolitiker, bliver i sundhedsrådene. Det er der, sundhedspolitikken kommer til at udvikle sig."

De kommunale akutpladser:
"Man kan frygte, at regionerne lukker pladserne. Så må det foregå i borgernes eget hjem... eller at de bliver samlet på få enheder. Så bliver det en centraliseringsøvelse."

Jesper Fisker

Om de 17 sundhedsråd:
"Nu kommer jeg næsten til at lyde, som om jeg skal tage regeringens forslag i forsvar. Det er ikke min rolle. Men jeg synes, at sundhedsrådene, hvor man har tænkt de kommunale repræsentanter ind, er det stærkeste organisatoriske ophæng, vi nogensinde har set."

Om det samlede udspil:
"Der bliver rykket ved stort set alle dele af det danske sundhedsvæsen. Det kræver virkelig en fast hånd på styret. Det kræver, at vi tager implementeringsindsatsen ekstra alvorligt denne gang."

Camilla Rathcke

Om det samlede udspil:
"Der er jo stadigvæk mange steder, hvor man må sige: Hvordan gør vi så det? Eller hvordan skal det så ske? Og hvilken proces kommer der på det?"

Den kommunale sygepleje:
"I virkeligheden skulle man have taget hele den kommunale sygepleje til regionerne. Fordi der kommer en arbitrær grænse mellem det, som er akut, og det, som er almindelig hjemmesygepleje."

Forrige artikel Her er de udfordringer kommunerne står over for i den kommende politiske sæson Her er de udfordringer kommunerne står over for i den kommende politiske sæson