Støttepartier bakker Prehn op: Der bør tages hensyn til dyrevelfærd i drøftelser om forbud mod mink

Enhedslisten, Radikale og SF mener, at hensynet til dyrevelfærd er afgørende for drøftelserne om minkerhvervets fremtid. Partierne kalder det for noget ”sludder” og en "vild overfortolkning", at Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen, kritiserer regeringen for bevidst at forhindre minkavlerne i at starte op igen.

Hensynet til dyrevelfærd bør inddrages i beslutningen om, hvorvidt minkavl på dansk jord skal genoplives.

Sådan lyder det fra regeringens støttepartier SF, Radikale og Enhedslisten.

Partierne bakker dermed op om fødevareminister Rasmus Prehns (S) melding til Folketinget om, at spørgsmålet om dyrevelfærd også kan spille ind på den endelige beslutning.

"Det er en branche, der har haft nogle udfordringer med dyrevelfærd. Derfor er det et relevant spørgsmål, som kan spille ind. Jeg ved ikke, hvordan Rasmus Prehn vil bruge det. Men det er godt set af ham," siger Kathrine Olldag, fødevareordfører for Radikale.

Den holdning deler man i Enhedslisten. 

”Dyrevelfærd skal naturligvis inddrages i diskussionen. Mink er et ikke-domesticeret dyr, som man ikke skal have indespærret i bure af dyrevelfærdsmæssige grunde,” siger Søren Egge Rasmussen, der er fødevareordfører for Enhedslisten.

Hos SF mener man også, at minkavl er uforsvarligt.

”Dyrevelfærd er grunden til, at vi ikke går ind for minkavl. Der har ikke været et eksempel på minkproduktion i Danmark, hvor dyrene havde det godt,” siger Lisbeth Bech-Poulsen, erhvervsordfører for SF.

Selvsamme problematik blev omtalt af det Det Dyreetiske Råd i november.

Rådet slog fast, at der er et behov for et ”alternativ til det eksisterende bursystem, hvis minkproduktionen skal genoptages”. Begrundelsen lød, at hold af mink i sin nuværende form ikke er "acceptabelt".

{{toplink}}

EL og SF: Venstre udnytter situationen

Venstre har haft en formodning om, at regeringen hele tiden har ønsket at nedlægge minkavl permanent i Danmark, og meldingen fra Rasmus Prehn bekræfter den tese, lød det partiets gruppeformand, Thomas Danielsen, til Altinget tidligere på ugen.  

”Det bekræfter vores fornemmelse af, at man lukkede branchen fuldstændig ned på et ikke-fagligt grundlag. Regeringen vil ikke sige, at den ikke ønsker, at minkbranchen starter op igen, men den gør åbenlyst alt, hvad den kan for, at det aldrig lykkes,” sagde Thomas Danielsen.

Den kritik afviser støttepartierne.

Ifølge Søren Egge Rasmussen har regeringen ikke åbnet for at lukke minkerhvervet permanent på nogle af de tidspunkter, Enhedslisten har bragt det op.

”Ved de lejligheder, hvor vi har sagt, at mink burde forbydes, har Socialdemokratiet slet ikke været modtagelig overfor at nedlægge minkerhvervet,” siger han. 

Søren Egge Rasmussen kalder Thomas Danielsens argument for en ”vild overfortolkning”.

”Det er noget sludder og et spil om at rejse størst mulig konflikt omkring mink mellem Venstre og Socialdemokratiet,” siger Enhedslistens fødevareordfører.

Lisbeth Bech-Poulsen tolker Thomas Danielsens argument som et forsøg på at presse regeringen.

”Det er noget fis, og det ved Venstre også godt. De bruger det kun til at udnytte situationen og så tvivl om regeringens hensigter. Det er så ufint,” siger hun.

Den holdning deler man i Radikale.

"Det er rimeligt langt ude at beskylde regeringen for hele tiden at have haft et ønske om at ville af med erhvervet. Der var ingen, som var glade for at lægge erhvervet ned," siger Kathrine Olldag.

EL forventer lovforslag i april

Minkavl har været midlertidigt forbudt siden slutningen af 2020. Forbuddet er blevet forlænget et par gange og fortsætter året ud.

Dvaleordningen blev ligeledes forlænget til 2022, der giver minkavlere mulighed for at sætte deres produktion i dvale.

Om minkavl bliver en realitet i Danmark igen, afhænger af regeringen. I øjeblikket afventer man en opdateret risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), før drøftelserne sættes i gang.

Enhedslisten formoder, at der kommer et lovforslag engang i april, hvis man skal nå en første, anden og tredje behandling af forslaget inden sommerferien, lyder det fra Søren Egge Rasmussen.

SF og Enhedslisten vil gerne have udfaset og lukket erhvervet, mens Radikale afventer et udspil fra regeringen.

Forrige artikel Bredt flertal enige om milliardstøtte til Power-to-X:  ”Dette skal blive til en grøn game changer” Bredt flertal enige om milliardstøtte til Power-to-X: ”Dette skal blive til en grøn game changer” Næste artikel Ministre enige om europæisk klimatold: Det skal være slut med at underminere EU's klimaindsats Ministre enige om europæisk klimatold: Det skal være slut med at underminere EU's klimaindsats
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.