Minkavlere: Dansk minkavl bør genopstå efter SSI-vurdering

Sandsynligheden for, at der opstår en bekymrende coronavariant ved begrænset dansk minkavl vurderes til at være lav, af SSI. Derfor skal dansk minkavl igen være tilladt, lyder det fra danske minkavlere. 

Tirsdagens risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI) understreger, at det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark bør ophæves.

Så klart udlægger minkavlernes brancheorganisationen, Danske Minkavlere, teksten, efter SSI tirsdag har vurderet, at selv i et worst case-scenarie vil sandsynligheden for betydningsfuld samfundssmitte med covid-19 som følge af minkavl være begrænset.  

"Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og med den nye risikovurdering må politikerne igen åbne for minkavl i Danmark. SSI's vurderinger af faren ved cluster-5 mutationen var stærkt overdreven, og hele den angstprægede tilgang fra SSI må samfundet lægge bag sig," lyder det fra formand i Danske Minkavlere, Tage Pedersen. 

{{toplink}}

Kun 15 minkavlere

I begyndelsen af april stod det klart, at blot 15 ud af 1.243 minkavlere har søgt om dvalekompensation og dermed tilkendegivet, at de overvejer at genoptage erhvervet. 

"De 15 avlere, som har modet og lysten til at starte igen, bør selvfølgelig ikke mødes med nye forhindringer. De har brug for opbakning," fortæller Tage Pedersen.

Han glæder sig tilmed over, at næsten halvdelen af danskere i en Epinion-måling for Altinget har gjort det klart, at de mener minkavl igen bør tillades i Danmark. 

Her svarer 46 procent af befolkningen nemlig, at minkavl igen bør være tilladt i Danmark, mens 37 procent er imod, at minkerhvervet genoptages på dansk jord. 

16 procent har svaret 'ved ikke.'

Afgørende vurdering

Den nye risikovurdering fra SSI er sandsynligvis afgørende for minkerhvervets fremtid i Danmark, da regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har gjort det klart, at regeringen igen vil tillade minkavl, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

"Den eneste grund til, at der er et midlertidigt forbud mod produktion af mink i Danmark er af hensyn til folkesundheden. Der er ikke andre elementer, der indgår i det. Så når vi tager stilling - på fornyet grundlag - fra regeringens side til det her spørgsmål, så er det et folkesundhedsspørgsmål og ikke alle mulige andre aspekter," lød det fra statsministeren i slutningen marts.  

To af regeringens støttepartier - SF og Enhedslisten - mener dog, at forbuddet mod dansk minkavl skal gøres permanent. 

De blå partier - anført af Venstre og Konservative - mener omvendt, at erhvervet bør startes op igen. 

Radikale har ikke taget stilling til spørgsmålet. 

Ifølge Altingets oplysninger en bred kreds af Folketingets partier diskutere risikovurderingen fra SSI onsdag formiddag. 

{{toplink}}

Forrige artikel SSI: Smittede mink udgør en begrænset risiko for folkesundheden SSI: Smittede mink udgør en begrænset risiko for folkesundheden Næste artikel EU-Kommissionen anbefaler importforbud på russisk olie i ny sanktionspakke EU-Kommissionen anbefaler importforbud på russisk olie i ny sanktionspakke
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.