Støttepartier øger presset på regeringen efter nye tal: Forbyd minkavl permanent

Det understreger, at dansk minkproduktion bør være fortid, når blot 12 tidligere avlere ønsker at starte op igen, mener SF og Enhedslisten. Ifølge V og K ændrer det dog ikke på noget. Sagen er principiel, lyder det.  

Blot 12 tidligere avlere har udtrykt ønske om at starte minkproduktion op igen, og det sender et klart signal om, at erhvervet nu bør forbydes permanent.

Det mener SF og Enhedslisten, der dermed øger presset på regeringen, inden at det senere i år skal besluttes om det nuværende, midlertidige forbud skal ophæves.

“Tallene understreger, at der er et meget lille ønske om at starte op igen, og det kan jeg også godt forstå. Det hører fortiden til at putte dyr ind i bittesmå bure for at opdrætte dem til pelsavl, og derfor er det oplagt, at man lukker industrien ned nu,” siger SF’s fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin.

Det midlertidige forbud mod minkavl er lavet af hensyn til folkesundheden, men med et permanent forbud ønsker SF også, at der tages højde for dyrevelfærd og miljøpåvirkning, forklarer ordføreren.

Samme holdning har man i Enhedslisten, der også mener, at de nye tal underbygger partiets sag.

“Jeg tror, mange minkavlere har erkendt, at dansk minkavl er fortid. At der så er én procent, der er stædige, det er, hvad det er. Den mulighed har de i lovgivningen, men det er ikke en mulighed, som Enhedslisten mener, at de skulle have haft,” siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Søren Egge Rasmussen (EL) og fortsætter:

“Hvis man bare skal have lidt ud af den dårlige håndtering af minksagen, som betyder, at vi skal betale op imod 19 milliarder kroner i erstatning, så skal det være, at vi får forbudt minkavl. Så har vi da fået lidt ud af pengene."

Han håber, at der kan træffes en beslutning om erhvervets fremtid allerede inden sommerferien, når Statens Serum Institut (SSI) har afleveret en ny risikovurdering.

{{toplink}}

Vil ikke acceptere det

Meldingen fra de to støttepartier kommer dagen før, at de tidligere minkavlere skal have tilkendegivet, hvorvidt de ønsker en nedlukningserstatning eller dvalekompensation.

Onsdag meddelte Fødevarestyrelsen, at 12 avlere har søgt om dvalekompensation – og dermed mulighed for at starte op igen, hvis det bliver lovligt – mens 1.189 tidligere minkavlere har søgt om en nedlukningserstatning.

Ansøgningsfristen udløber natten til lørdag, og Fødevarestyrelsen forventer at modtage ansøgninger fra "omkring 1.200 minkvirksomheder".

At erhvervet potentielt ender med at bestå af ganske få avlere, hvis det gøres lovligt igen, ændrer dog ikke på støttepartiernes ønske.

“Der er noget produktion, som vi simpelthen ikke vil acceptere. Vi gik også ind og forholdt os til at få cirkuselefanterne ud af cirkus, selvom der kun var ganske få elefanter, "siger Søren Egge Rasmussen (EL) - med henvisning til forbuddet mod vilde dyr i cirkus og det senere indkøb af fire cirkuselefanter - og fortsætter:

"Vi ville heller ikke acceptere, hvis der var nogle steder, hvor man gerne måtte bruge spanskrør i skolen,” siger Enhedslistens Søren Egge Rasmussen. 

Også SF mener, at sagen er “principiel”.

“Det handler grundlæggende om, at vi ikke mener, at man kan tillade sig at putte et territorialt dyr, der bevæger sig over store arealer ind i små bure. Uagtet om det er to eller 1.200 minkvirksomheder, så er det ikke en forsvarlig måde at behandle dyr på. Og det har vi også flere eksperters ord for,” siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF).

V og K: Tal er naturlige

I de to største borgerlige partier, Venstre og Konservative, ændrer de seneste tal over antallet af ansøgninger ikke på noget.

Begge partier har stadig den holdning, at det midlertidige forbud bør ophæves.

“Det burde allerede været blevet ophævet. Corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og når der er efterspørgsel efter minkpels i verden, vil det være ærgerligt, hvis ikke den danske branche får lov at starte op igen,” siger Konservatives fødevareordfører, Per Larsen.

Han finder det helt “naturligt”, at der ikke er mange avlere, der har søgt om at starte op igen taget usikkerheden om erhvervets fremtid, de mange uafklarede spørgsmål og den manglende infrastruktur i betragtning.

“Jeg forstår godt, at de fleste gerne vil videre med deres liv og ikke synes, at det er værd at døje med,” siger Per Larsen.

Venstre stemmer i.

“At nedlukningen blev forlænget med yderligere et år har nok påvirket, hvor mange der er klar til at starte op igen. Der er ingen tvivl om, at det har været med til at sænke antallet,” siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V). 

En principiel kamp

Når det er vigtigt at kæmpe imod et permanent forbud, selvom det potentielt kun kan komme 12 avlere til gavn, skyldes det, at sagen er principiel, lyder det desuden fra de to ordførere.

“Der er noget principielt i det. Vi lavede en aftale med regeringen om, at der skulle være en dvaleordning, så det kunne være muligt at starte op igen, når der ikke længere er problemer med folkesundheden. Så de, der har lyst til at genoptage, skal selvfølgelig have lov til det,” siger Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

Konservatives Per Larsen kaldes det ligeledes “uhyre vigtigt”, at de tidligere minkavlere kan få lov til at drive deres erhverv igen.

“Vi har næringsfrihed i Danmark, og det har vi altid haft. Det står direkte i grundloven. Når man laver benspænd for det, bliver det en principiel diskussion for mig,” siger fødevareordføreren og fortsætter:

“Når der er mulighed for at lave en produktion af varer, der er efterspørgsel efter, så bliver man nødt til at bakke det op.”

Radikale tøver

I det tredje og sidste af regeringens støttepartier har man endnu ikke gjort sin stilling op.

Radikale har således endnu ikke diskuteret i folketingsgruppen, hvorvidt partiet ønsker at forbyde minkavl permanent eller ej.

Det fortæller fødevareordfører Kathrine Olldag (R), der dog finder de seneste tal over antallet af ansøgninger “interessante”.

“Det siger noget om, hvordan branchen selv ser på sin fremtid.”

Vil det kunne spille en rolle, når I skal træffe beslutning om, hvad I mener?

“Når der er så få, der har søgt om dvale, er det værd at tage med i diskussionen i forhold til, om det giver mening. Men derudover tror jeg, at beslutningen bliver principiel. Det handler om, hvorvidt man skal nedlægge et erhverv, og det er som udgangspunkt en diskussion, der får det til at stritte på enhver, der er liberalt indstillet,” siger Radikales Kathrine Olldag.

Regeringen har ikke selv meldt ud, hvad dens holdning er til spørgsmålet om minkbranchens fremtid.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har i stedet af flere omgange oplyst, at man afventer en fornyet risikovurdering ved minkavl for den humane sundhed fra Statens Serum Institut (SSI).

Når den ligger klar, har ministeren varslet forhandlinger om erhvervets fremtid.

Både Rasmus Prehn – og sågar også statsminister Mette Frederiksen (S) - har dog samtidig også gjort det klart, at det er regeringens holdning, at minkavl bør tillades igen, hvis den sundhedsfaglige argumentation falder bort. 

,

Forrige artikel Regeringen hæver kontracyklisk kapitalbuffer igen Regeringen hæver kontracyklisk kapitalbuffer igen Næste artikel Topfolk på beskæftigelsesområdet mødes om ukrainske flygtninge Topfolk på beskæftigelsesområdet mødes om ukrainske flygtninge
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.