Radikale tøver om fremtiden for dansk minkavl: Afventer regeringens holdning

Det er vanskeligt at beslutte, om dansk minkavl skal genoptages, mener Radikale, der endnu ikke har gjort sin stilling op. Støttepartiet afventer i stedet, hvad regeringen mener om sagen.

Radikale kommer ikke til at øge presset på regeringen for at indføre et permanent forbud mod minkavl i Danmark.

Støttepartiet er endnu ikke nået frem til, hvad partiet mener, der skal ske med erhvervets fremtid, og man har derfor i stedet besluttet at afvente, hvad regeringens holdning til sagen er.

Det fortæller fødevareordfører Kathrine Olldag (R) til Altinget.

Det har siden slutningen af 2020 været midlertidigt forbudt at holde mink i Danmark, og det er det foreløbigt også frem til nytår, hvor det nuværende forbud udløber.

Fra både SF og Enhedslisten er der dog et ønske om at gøre forbuddet permanent – blandt andet af dyrevelfærdshensyn.

I alt har 15 minkavlere ytret ønske om at starte produktionen op igen. Det svarer til cirka én procent af det samlede antal minkavlere i Danmark før november 2020.

{{toplink}}

En ”vanskelig” sag

Modsat SF og Enhedslisten ser flere af de blå partier gerne, at det fra nytår igen bliver lovligt at avle mink, mens regeringen endnu ikke har meldt ud, hvad den mener.

Radikale varslede sidste år, at partiet ville tage stilling til erhvervets fremtid i foråret 2022, men i slutningen af marts havde Radikales folketingsgruppe endnu ikke debatteret emnet.

Det har den nu – uden dog at nå frem til en klar konklusion.

”Vores position er, at vi afventer, hvad regeringens holdning er,” siger fødevareordfører Kathrine Olldag.

Hvorfor kan I ikke nå frem til, hvad jeres egen holdning er?

”Det er svært, fordi det er en vanskelig sag med forskellige hensyn. Der er på den ene side et hensyn til, at der skal være plads til at udøve et liberalt erhverv, og så er der på den anden side også et helt legitimt hensyn til dyrevelfærd, som fødevareministeren også har åbnet for en drøftelse af. Vi har bare ikke taget stilling.”

Noget kunne tyde på, at jeres stemme kan blive relativt afgørende i de her drøftelser. Er det ikke problematisk, at I kan nå frem til, hvad I mener?

”Vi skal nok nå frem til, hvad vi mener om det, men der er flere hensyn, som skal tages med i beslutningen, og det er også vigtigt for os, hvordan regeringen ser på det.”

Hvorfor er det vigtigt for jeres beslutning, hvad regeringens holdning er?

”Det er regeringen, der sidder på ministerierne og embedsværket, og det kan være vigtigt at få belyst sagen hele vejen rundt med de forskellige hensyn, der er. Man kan ikke nødvendigvis bare konkludere noget hurtigt.”

Hvad er det for nogle ting, der kan være vigtige at få belyst?

”Det kan være nogle af de forskellige hensyn. Vi er et socialliberalt parti, og derfor mener vi grundlæggende heller ikke, at man fra politisk side skal beslutte, hvilke erhverv der skal leve og dø. På den anden side har vi også tidligere indført forbud mod rævehold, og der er også et helt legitimt dyrevelfærdsaspekt i den her sag, som vi heller ikke er blinde for,” siger Kathrine Olldag og fortsætter:

”Vi har bare ikke landet den endnu. Vi er klar over, at det er oppe over, og vi skal også nok træde ind på et tidspunkt og gøre det klart, hvor vores mandater ender med at ligge.”

{{toplink}}

Beslutning trækker ud

Dansk minkavl blev midlertidigt forbudt under coronapandemien, fordi minkfarmene udgjorde en smitterisiko for befolkningen.

Tilbage i maj konkluderede Statens Serum Institut (SSI) dog i en ny rapport, at coronasmittede mink vil have en begrænset betydning for folkesundheden i det aktuelle smittebillede.

Samtidig har Det Dyreetiske Råd advaret mod at genåbne erhvervet, hvis det drives under samme forhold som tidligere.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lovede tidligere på året en afklaring til de tilbageværende minkavlere før sommerferien, men den er endnu ikke kommet.

I et skriftligt svar har han oplyst, at der arbejdes på ”højtryk” for at nå frem til en beslutning ”så hurtigt som muligt”, men at der behov for at ”tænke os grundigt om og overveje det meget nøje”.

Ifølge Altingets oplysninger er det regeringens plan, at processen med at nå frem til en beslutning bliver intensiveret i de kommende uger.

Forrige artikel Overblik: Her holder partierne sommergruppemøde Overblik: Her holder partierne sommergruppemøde Næste artikel Forud for valget: Her er SMV'ernes ønsker til ny regering Forud for valget: Her er SMV'ernes ønsker til ny regering
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.