Venstre støtter regeringen: "Jeg vil ikke betegne et møde i erhvervsklubben som et fundraising-arrangement"

"Der er et sæt regler, og de er fornuftige, hvis de bliver overholdt," siger Karsten Lauritzen. Han har selv fået bistand af embedsværket til at holde møder i Venstres erhvervsklub som skatteminister. 

Embedsmændene skal kunne hjælpe ministre med oplæg til møderne i regeringspartiernes erhvervsklubber, og derfor skal reglerne på området ikke ændres. 

Det er meldingen fra Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, efter at Justitsministeriet har blåstemplet regeringens praksis på området, hvor både finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) har fået embedsmændenes hjælp i forbindelser med møderne. 

Regeringen understreger i samme ombæring, at reglerne på området er tilstrækkelige. 

Og mens regeringens støttepartier kræver regelændringer på området, deler Venstres gruppeformand regeringens standpunkt, så længe ministrene holder sig inden for deres respektive ressortområder.

"Der er et sæt regler, og de er fornuftige, hvis de bliver overholdt. Som medlem af Folketinget kommer meget af bistanden fra det partipolitiske arbejde. Når man er minister, får man ikke de penge," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"I stedet er det embedsværket, der skal stå for kalenderføring og en række andre ting. Derfor vil området være svært at lovregulere mere. Hvis man overholder reglerne og ånden i reglerne – som er at embedsværket skal være tilbageholdende – så er der en fin balance."

Ministrene skal nemlig ikke stilles dårligere end medlemmerne af Folketinget, mener han.  

"Vores holdning er, at det - som hidtil - skal være muligt at få bistand til fortælle om sit ressortområde, for man skal ikke have dårligere service af embedsværket til et møde i erhvervsnetværk, end hvis man var ude på en folkeskole for at holde et oplæg."

Karsten Lauritzen understreger dog, at det er muligt, at regeringen går længere end ånden i reglerne.

"Det er ikke mit indtryk, at denne regering har så stort et fokus på de klassiske embedsmandsdyder. Og når regeringen så ansætter mange embedsmænd med socialdemokratisk baggrund, skal man passe meget på, at man ikke kommer til at gå længere end reglerne og retningen," siger han.

Han henviser til, at regeringen i flere tilfælde har ansat embedsmænd med socialdemokratisk baggrund, men Socialdemokratiet har understreget, at alle embedsmænd er blevet ansat efter deres kvalifikationer.

Embedsmænd hjalp også Lauritzen
Karsten Lauritzen fortæller, at han også fik hjælp af embedsværket i forbindelse med møderne i Venstres erhvervsklub, Den Liberale Erhvervsklub, da han var skatteminister fra 2015 til 2019. 

Har Venstre benyttet embedsværket på samme måde, da I var i regering?

"Jeg kan kun svare for mig selv. Jeg har holdt masser af oplæg, for jeg har sagt ’ja’ til at komme ud til folkeskoler, erhvervsklubber og partiforeninger, og det har jeg fået bistand til. Men jeg har holdt det inden for mit eget ressortområde. Det er mit klare indtryk, at reglerne har været overholdt, da vi var i regering, men jeg kan jo ikke svare for hele den tidligere regering. Flere af ministrene er jo ikke i partiet mere," siger han.

Den tidligere skatteminister forklarer, at flere af oplæggene indeholder kompliceret stof, og derfor skal embedsmændene kunne hjælpe til.

"Det kan ikke være sådan, at fordi man stiller op til møde i den lokale partiforening, så skal ministeren lave plancherne om fremtidens ejendomsvurderinger selv, men hvis man skal holde det samme oplæg på en folkeskole, kan man godt. Det må være fair, at man kan få den samme hjælp, men det må aldrig blive partipolitisk propaganda," siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

"Grunden til vi har en interesse i, at man kan få hjælp er jo, at vi gerne vil have de ting, ministrene siger, er fagligt rigtige. Der kommer ikke noget godt ud af, at ministeren selv laver plancher om ejendomsvurderingerne, som er meget komplicerede."

 

Uenig med ekspert
Over for Altinget har Frederik Waage, professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, revset vurderingen fra Justitsministeriet.

"Nu findes der jo ikke en fast definition på, hvad en erhvervsklub er. Jeg har vurderet, at det ikke vil være lovligt at få embedsmænd til at forberede ministerens deltagelse i erhvervsklubber, fordi jeg gik ud fra, at erhvervsklubberne reelt havde karakter af fundraising-virksomhed, og fordi de var sammenlignelige med valgkampsarrangementer," udtaler han og tilføjer:

"I forlængelse af svaret her, kunne det derfor være interessant nok at spørge justitsministeren, om embedsmænd gerne må levere materiale til arrangementer, som direkte har karakter af fundraising."

Den vurdering deler Karsten Lauritzen ikke.

"Det kommer an på, hvad bistanden har været. Jeg er ikke juraekspert, men jeg vil ikke betegne et møde i erhvervsklubben som et fundraising-arrangement. I mine fire år som retsordfører har jeg lært, at man skal overlade den slags ting til juraprofessorer, og nogle gange har de ret, men andre gange er det ikke så simpelt og sort-hvidt," siger han.

Men det er jo en partiforening, der er tale om. Du mener ikke, at der er tale om fundraising, når ministeren bruger embedsmændene til at udarbejde materiale til møder med betalende medlemmer i erhvervsklubben, som så kanaliserer pengene ind i partiet?

"Det skal jeg ikke gøre mig til ekspert over. Jeg betragter møder i erhvervsklubben på linje med et almindeligt politisk møde som alle andre, og det har vi også gjort."

Holder dør på klem for regelændringer
Regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale, har alle opfordret til, at der bliver lavet nye regler på området.

Selvom Karsten Lauritzen mener, at reglerne er tilstrækkelige, holder han alligevel en dør på klem for, at reglerne kan justeres.

"Vi vil altid gerne drøfte, om man kan lave bedre regler, men jeg kan nævne masser af medlemmer fra SF og Enhedslisten, der er ude at holde oplæg for fagforeninger, og der får de hjælp af partiets medarbejdere. Vi har valgt en model, hvor man ikke får den hjælp, når man er minister, for så skal man have hjælpen af embedsværket," siger han og tilføjer:

"Hvis nogle støtter Enhedslistens dagsorden, skal der ikke være nogle restriktioner, men når nogen støtter erhvervslivet, så er det farligt. Det er sådan Enhedslisten har det. Men hvis ånden i reglerne ikke bliver fulgt, skal man selvfølgelig se på, om de skal laves om."

Forrige artikel Læs departementschefens tale til afgående kirkeminister Joy Mogensen og efterfølgeren Ane Halsboe Læs departementschefens tale til afgående kirkeminister Joy Mogensen og efterfølgeren Ane Halsboe Næste artikel Ugens embedsmand: Mik Grüning skal rekruttere og fastholde fængselsbetjente Ugens embedsmand: Mik Grüning skal rekruttere og fastholde fængselsbetjente