Sundhedsministeriet mørklægger forløb om Tandlægeforeningens opsigtsvækkende mail

Hverken Sundhedsministeriet eller Socialdemokratiet vil opklare, hvordan Tandlægeforeningens omstridte forespørgsel om et møde med Magnus Heunicke er havnet i Sundhedsministeriet, efter den oprindeligt blev sendt til erhvervsklubben. Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti langer ud efter Socialdemokratiet.

Hvordan ender en mail fra Tandlægeforeningen til Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, pludselig i Sundhedsministeriet? 

Det er det helt essentielle spørgsmål, efter Altinget tidligere på ugen kunne afsløre, hvordan Tandlægeforeningen har brugt den socialdemokratiske erhvervsklub til at booke et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Eksperter kalder det nemlig et demokratisk problem, hvis ministeren har givet foreningen fortrinsret på grund af medlemskontingentet på 20.000 kroner.

Men selvom Altinget gentagne gange henover flere dage - både mundtligt og skriftligt - har stillet netop det spørgsmål til Sundhedsministeriet, nægter ministeriet fortsat at opklare, hvordan mailen er endt med at blive journaliseret i ministeriet, så Altinget kunne få aktindsigt i den. 

Mailen fra Tandlægeforeningens daværende topchef, Joakim Lilholt, er sendt til Erhvervsvækst Forum DK, mens en medarbejder fra Socialdemokratiet er CC på mailen. 

Mailen er afsendt 26. juni 2019 - dagen før Magnus Heunicke udnævnes som ny sundhedsminister. 

12. august - omkring halvanden måned senere - besvarer Sundhedsministeriet pludseligt forespørgslen fra Tandlægeforeningen direkte ved at invitere interesseorganisationen til møde 11. september.

Det endelige møde bliver først afholdt 30. oktober 2019. 

 

Minister afviser interview

Sundhedsminister Magnus Heunicke nægter at stille op til interview i sagen, der har fået Tandlægeforeningen til straks at ville afbryde alle forbindelser til den socialdemokratiske erhvervsklub.

I stedet gentager han i en skriftlig kommentar over for Altinget meldingen om, at en gennemgang af hans møderække i efteråret 2019 bekræfter, at Tandlægeforeningen ikke har fået særbehandling.

"Jeg kommer aldrig til at prioritere møder efter hvem, der er medlemmer af hvilke erhvervsklubber, og min møderække som ny sundhedsminister i 2019 med en lang række organisationer bekræfter da også, at Tandlægeforeningen på ingen måde fik noget, der bare ligner særbehandling, hverken positivt eller negativt," skriver Magnus Heunicke. 

Møde nummer 29

Altinget har derfor bedt sundhedsministeren fremlægge den møderække, som viser, at Tandlægeforeningen ikke har fået særbehandling. 

Det afviser Sundhedsministeriet. 

"Sundhedsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet har lavet en optælling af hilse-på-møder i 2019 med den nytiltrådte minister. Der blev i andet halvår af 2019 afholdt 35 ”hilse-på-møder” mellem Sundhedsministeren og interessenter på sundhedsområdet. Tandlægeforeningen var nummer 29 i rækken," skriver ministeriet. 

Ministeriet foreslog dog selv, at Magnus Heunicke skulle mødes med Tandlægeforeningen allerede 11. september, altså mere end halvanden måned før, at mødet rent faktisk blev afholdt 30. oktober.

Derfor har Altinget efterfølgende bedt Sundhedsministeriet afklare, hvilket nummer i møderækken Tandlægeforeningens møde havde haft, hvis mødet var løbet af stablen den dag, som ministeriet selv foreslog. 

Det spørgsmål har Sundhedsministeriet ikke ønsket at besvare.

V: "Det taler for sig selv"

Flere partier langer ud efter Socialdemokratiet på grund af forløbet.

Blandt oppositionspartierne har både Venstre og Dansk Folkeparti meldt sig på banen.

"Det taler fuldstændigt for sig selv, at man åbenbart er nødt til at gå igennem den socialdemokratiske erhvervsklub og betale et kontingent, før man kan få et møde med sundhedsministeren," siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at Magnus Heunicke skylder en forklaring på, hvordan mailen er havnet i Sundhedsministeriet.

"Det er et bevis på, at det roder fuldstændigt for regeringen og sundhedsministeren. Enten deltager man som partimedlem, og så har det intet med regeringen at gøre. Eller også så deltager man som minister. Det er en fuldstændig sammenblanding af tingene, så regeringen og sundhedsministeren skylder en rigtig god forklaring," siger Peter Skaarup. 

Støttepartier kritiserer

To af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, følger trop med kritik af regeringen.

"Det er problematisk og endnu et eksempel på, hvordan man med penge kan købe sig til indflydelse. Det ser ud til at være tilfældet her. Det undergraver demokratiet. Det virker åbenlyst, at det er medlemskabet af Socialdemokratiets erhvervsklub, der har givet Tandlægeforeningen adgang til sundhedsministeren," skriver Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, i en sms til Altinget.

Også Karina Lorentzen, retsordfører i SF, finder forløbet problematisk.

Hun mistænker Socialdemokratiet for at have videreformidlet mailen til Sundhedsministeriet. 

"Det er demokratisk problematisk, fordi noget kan tyde på, at en eller anden politisk organisation – formentlig Socialdemokratiet, men det har jeg jo ikke belæg for at sige – sender den her mail videre til ministeriet, som så agerer på den," siger Karina Lorentzen og tilføjer:

"Det er her, at det bliver demokratisk betænkeligt, for så kan nogen få en forlomme i køen til at tale om et vigtigt emne med ministeren."

Altinget har spurgt Socialdemokratiet, hvorvidt det er partiet eller erhvervsklubben, som har videregivet mailen til Sundhedsministeriet. 

"Det har vi ingen kommentarer til," siger Socialdemokratiets konstituerede pressechef, Kim Bonde Hansen. 

Forrige artikel KL-direktør om embedsmænds magt: Det er noget, vi skal have talt om KL-direktør om embedsmænds magt: Det er noget, vi skal have talt om Næste artikel Økonomisk Råd vil stramme finanslov og presser på for en økonomisk 2030-plan Økonomisk Råd vil stramme finanslov og presser på for en økonomisk 2030-plan