Bødskov om S-erhvervsklub: "Jeg er der som skatteminister og selvfølgelig også som partimedlem"

Morten Bødskov forsvarede torsdag sit brug af embedsværket i forbindelse med møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub. "Det er bestemt min - og mit ministeriets opfattelse - at reglerne er overholdt," lød det. Enhedslisten er på vej med beslutningsforslag for at stramme reglerne på området.

"Jeg er der som skatteminister og selvfølgelig også som partimedlem. Jeg får hjælp til at holde et oplæg, som skatteminister, som jeg også har holdt andre steder. Hvis Rosa Lund vil invitere mig over for at holde et oplæg for Enhedslisten, gør jeg også gerne det."

Ordene kommer fra skatteminister Morten Bødskov (S) som direkte svar til Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund. 

Efter måneders tavshed - bortset fra en række skriftlige svar - havde Rosa Lund nemlig tvunget den socialdemokratiske minister i ilden på et samråd torsdag formiddag.

Her skulle Morten Bødskov besvare en række spørgsmål vedrørende sit brug af embedsværket i forbindelse med møder i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK. 

I mindst to tilfælde har Morten Bødskov nemlig fået hjælp af sine embedsmænd til at udarbejde materiale og oplæg til møder i Socialdemokratiets erhvervsklub, hvor en udvalgt skare i den danske erhvervstop mødes med regeringstoppen fire gange årligt for et årligt kontingent på 20.000 kroner. 

Den praksis har affødt kritik fra regeringens støttepartier, der har krævet regelændringer på området, men i slutningen af august slog Justitsministeriet fast, at den praksis - som også finansminister Nicolai Wammen (S) har benyttet sig af - er inden for reglerne. 

I samme ombæring afviste regeringen at ændre på reglerne på området, da regeringen finder dem tilstrækkelige.

Minister har ventet længe på samråd
Den redegørelse vendte Morten Bødskov flere gange tilbage til på samrådet, men lad os begynde at andet sted. 

For trods måneders tavshed lagde skatteministeren ud med selv at understrege, at han har set frem til at besvare spørgsmålene efter flere måneders intens debat. 

"Jeg har ventet længe på det her samråd, for der har været en del debat, så det er vigtigt at få svaret på spørgsmålet," sagde Morten Bødskov, da han fik ordet første gang.

Med den stadig friske redegørelse i hånden slog han fast, at han har overholdt reglerne.

"Det er bestemt min - og mit ministeriets opfattelse - at reglerne er overholdt," lød det fra ministeren.

I redegørelsen lyder det:

"Embedsværket kan således levere baggrundsmateriale, oplæg, taler mv. til ministeren om emner, som ligger inden for ministerens ressort, eller som har tilknytning til ministerens funktion i regeringen, herunder hvis ministeren har behov for at redegøre for regeringens politik inden for et andet ressortområde, også hvis materialet anvendes i partimæssige sammenhænge."

Minister er uforstående over for kritik
Med udgangspunkt i den begrundelse understregede Morten Bødskov, at han var uforstående over for din kritik, som er blevet fremsat mod ham og regeringen. 

"Når man bladrer oplægget igennem, mener jeg, at det er helt åbenbart, at der er tale om emner, som ligger inden for Skatteministeriets fagområde. Virkeligheden er den, at embedsmænd i alle sammenhænge kan betjene mig i sager inden for mit fagområde eller i forhold til min funktion i regeringen," sagde ministeren før han tilføjede:

"Slutteligt vil jeg gerne understrege, at jeg uforstående over for kritikken. Embedsmænd kan i alle sammenhænge betjene mig i sager inden for mit fagområde eller i forbindelse med min funktion i regeringen. Derfor mener jeg helt klart, at den tale jeg holdte 26. september 2019 om centrale politiske pejlemærker - som var udarbejdet af Skatteministeriets embedsmænd - ligger inden for de rammer, som jeg har skitseret i dag."

 "Ministeren glider udenom, hvad man gør, når der er penge involveret. Derfor vil jeg gerne spørge ministeren om han ikke er enig i, at formålet med erhvervsklubberne er, at man samler penge ind til partiet? For hvis det er formålet, må ministeren være der som socialdemokrat, og så kan han ikke få hjælp af embedsværket."

Oplæg er frit tilgængelige
Morten Bødskov henviste desuden til, at alle nu kan se de oplæg - som Altinget har omtalt - som han holdte for Socialdemokratiets erhvervsklub henholdsvis 26. september 2019 og 3. december 2020, da de nu er lagt på Folketingets hjemmeside.

"Alle kan gå ind på Skatteudvalgets hjemmeside og se oplægget - og det håber jeg de gør - for det er fantastisk politik. Andre spørgsmål må man tage i andre fora," lød det fra ministeren, der dermed svarede afvigende på Rosa Lunds spørgsmål om, hvorvidt det er rimeligt, at embedsværket deltager i at bistå ministeren med at samle penge ind til sit parti

"Det jeg kan svare på vedrører den bistand, som jeg har fået. Hvad der er af andre diskussioner, må man tage andre steder. Jeg kan sige helt klart, at den bistand, jeg har fået til møderne 26. september 2019 og 3. december 2020, alle er skattepolitiske emner, og den bistand ligger fuldstændigt inden for reglerne her. Derfor er der ingen grund til kritik her. Andre spørgsmål ligger uden for det samråd her." 

Det svar var svært at acceptere for Rosa Lund. 

"Jeg synes, at denne regering af verdensmestre i, at hver gang en minister ikke vil svare på noget, så sender man det over til en anden minister. Jeg kan da godt indkalde alle ministre til samråd om erhvervsklubber, men jeg tænker, at det vil være et stort cirkus," svarede hun tilbage.

Minister afviser kritik fra professor
Herefter bragte Rosa Lund kritikken fra Frederik Waage, der er professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, på banen. 

"Hvis embedsmændene er bekendt med, at det her er en erhvervsklub med betalende medlemmer, så skal de ikke medvirke til at lave materiale til mødet. Der skal de sige fra over fra ministeren, men i sidste ende er det ministerens ansvar. Det er ikke sagligt at bruge embedskræfter på det her stykke arbejde. Det er ikke sagligt og dermed er det ikke lovligt," udtalte Frederik Waage til DR i juni.

Den kritik prellede af på Morten Bødskov.

"Jeg har set, at Frederik Waage har udtalt sig, men der er også andre, som har udtalt sig. Sten Bønsing (professor ved juridisk Institut på Aalborg Universitet, red.) har også udtalt sig, og det harmonerer ikke med det, som den pågældende professor har udtalt sig," sagde han og tilføjede:

"Justitsministeriets redegørelse er fuldkommen klar, og den pågældende professor fra Syddansk Universitet tager fejl. Som regering er det bedst, at man står på Justitsministeriets som fortolkningsinstitution eller myndighed i i de her spørgsmål." 

"Det her er ikke slut endnu"
Rosa Lund gav dog ikke op så nemt og greb derfor afslutningsvis muligheden for at stille et sidste spørgsmål: 

"Er indsamling af penge til partiet en aktivitet, som ministeren mener, at embedsværket skal hjælpe partiet med?"

Men heller ikke her bed ministeren på krogen. 

"Det er spørgsmål, som ligger uden for samrådsspørgsmålet og mit eget ressort. Det er nok klogest, at de stilles der, hvor de hører hjemme," replicerede han.

Den udtalelse fik Rosa Lund til at understrege, at Enhedslisten fortsat vil forfølge sagen. 

"Det her er ikke slut endnu - i hvert fald ikke for Enhedslistens vedkommende. Vi vil stille opfølgende spørgsmål til Justitsministeriet og tage en diskussion med Indenrigsministeriet om partistøttereglerne ser ud, som de skal. Det tager jeg med videre fra i dag," sagde hun.

Altinget fangede Enhedslistens retsordfører umiddelbart efter samrådets afslutning. 

"Det var et lidt mærkeligt samråd, fordi ministeren ved godt, at jeg ikke spørger til indholdet i hans oplæg. Vi spørger til, hvorvidt ministeren mener, at reglerne er i orden, og det vil han ikke svare på, fordi det ligger i et andet ressort," siger hun og fortsætter:

"Men vi blev da så meget klogere, at der nu er lagt en linje fra regeringens side om, hvem der har ansvaret for det her område. Det er Justitsministeriet og Indenrigsministeriet. Men vi mangler stadig svar på i, hvilken rolle ministeren var der. Han siger, at han var der både som minister og og folketingsmedlem. Den dobbelthed understreger, at der er behov for klarere regler."

EL på vej med beslutningsforslag
Så snart Folketinget åbner, vil Enhedslisten derfor stille et beslutningsforslag for at stramme reglerne på området.

"En ting er, hvad regeringen mener, noget andet er, hvad de andre partier. Vores forslag skal skabe klarhed over, hvorvidt embedsmændene kan bruges i forbindelse med erhvervsklubber, og så foreslår vi åbenhed om alle partidonationer på over 5.000 kroner og til sidst, så vil vi hæve strafferammen for at bryde reglerne," siger Rosa Lund, der også vil stille opfølgende spørgsmål til Justitsministeriets redegørelse i den kommende tid.

Indtil videre er det dog kun regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, Radikale og SF, der har udtalt sig kritisk om de nuværende regler på området. 

Venstre har udtrykt sin støtte til regeringen, ligesom flere andre blå partier også har erhvervsklubber. 

Rosa Lund erkender derfor, at det kan blive svært at få presset eventuelle regelændringer igennem på området.

"Måske kan der skabes flertal for nogle af vores forslag. Jeg kan godt læse den politiske situation. Det er klart, at når Konservative selv har en erhvervsklub, så er der andre interesser for dem. Men vi skal tage det ned i salen, så må folk bekende kulør," siger hun. 

Du kan se mere fra torsdagens samråd her

Forrige artikel Mød advokaterne, der skal lægge arm i Rigsretten Mød advokaterne, der skal lægge arm i Rigsretten Næste artikel Første dag i Rigsretten: Anklagere afviser betydning af centralt notat Første dag i Rigsretten: Anklagere afviser betydning af centralt notat