FH: EU skal have en minimumssats for selskabsskat på 20 til 25 procent

REPLIK: EU skal skabe gennemsigtighed i multinationale firmaers aktiviteter. Det kan blandt andet ske gennem en ændring af regnskabsdirektivet, skriver FH-næstformand Bente Sorgenfrey.

Af Bente Sorgenfrey
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Jeg har med stor interesse fuldt med i Altingets temadebat om en ensartet selskabsskat i EU. Her må jeg især fremhæve Ceveas debatindlæg med opfordringen til, at der sættes en fod ned overfor aggressiv skatteplanlægning internt i EU.

Jeg er helt enig i den betragtning. For når det handler om at planlægge sig ud af at betale skat, er det faktisk ikke skattelylande uden for EU, der er det største problem, men lande som Irland, Holland og Luxembourg.

De er eksempler på medlemslande, hvis lempelige eller uigennemsigtige skattesystemer er stærkt medvirkende til, at milliarder forsvinder ud af Danmark. Milliarder, der burde ligge i den danske statskasse.

Ifølge Cevea er løsningen blandt andet at indføre en minimumssats for selskabsskat i EU samt en ensartet beskatning af den digitaliserede økonomi i EU.

Det er vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation sådan set helt enige i. Vi mener, at Danmark skal arbejde for en effektiv minimumssats for selskabsskat i EU på 20 til 25 procent, hvilket svarer til det nuværende gennemsnit for medlemslandene i OECD.

Gør det lettere at forfølge brodne kar
Men kampen mod aggressiv skatteplanlægning slutter ikke her. Der skal flere indsatser til.

Og her er gennemsigtighed et vigtigt nøgleord. EU skal skabe langt større gennemsigtighed i forhold til multinationale virksomheders aktiviteter i det europæiske fællesskab.

Det kan blandt andet gøres gennem en ændring af regnskabsdirektivet, som diskuteres netop nu, og hvor krav om en offentlig land for land-rapportering er på bordet.

Hvis det indføres, vil skattemyndighederne få både ret og pligt til at udveksle regnskabs- og skatterelaterede oplysninger om virksomheder med de lande, som virksomheden har aktiviteter i.

Større gennemsigtighed på vej
Ved at sikre denne gennemsigtighed om virksomhedernes skatteforhold kan vi på den ene side gøre det lettere for skattemyndighederne at forfølge eventuelle brodne kar. Samtidig vil det være lettere for virksomhederne at gøre rede for deres aktiviteter og ansvarlige skatteadfærd.

Heldigvis er udviklingen mod større gennemsigtighed faktisk allerede i gang i Danmark, hvor gennemsigtighed og en høj skattemoral er kommet højt på dagsordenen i pensionssektoren og flere store danske virksomheder.

Det arbejde bakker vi op om i FH, og derfor afholder vi den 22. februar et webinar, hvor skatteminister Morten Bødskov (S), Oxfam Ibis og Pensam deltager i en debat om fair international beskatning med fokus på det internationale samarbejde, gennemsigtighed, samfundsansvar og ansvarlig skatteadfærd.

Forrige artikel Forbrugerrådet om ny konkurrencelov: Godt med fælles regelsæt for nationale og internationale sager Forbrugerrådet om ny konkurrencelov: Godt med fælles regelsæt for nationale og internationale sager Næste artikel Dansk Erhverv: EU skal sikre, at online markedspladser tager ansvar for salg af ulovlige varer Dansk Erhverv: EU skal sikre, at online markedspladser tager ansvar for salg af ulovlige varer
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.