DI vil sænke selskabsskatten til 20 procent: "Det er en af de mest forvridende skatter i Danmark"

I 2023 vil 16 EU-lande have en lavere selskabsskattesats end i Danmark. Derfor opfordrer DI nu Folketinget til at lempe selskabsskatten med to procentpoint over de kommende to år. Muligheden er der i efterårets reformspor. "Man kunne sagtens se selskabsskatten komme i spil i en større aftale," lyder det fra DI.

For ottende år i træk falder den gennemsnitlige selskabsskattesats i Europa, men Danmarks selskabsskattesats ligger over EU-gennemsnittet.

Det er en af årsagerne til, at landets største erhvervsorganisation, DI, nu anbefaler Folketingets partier, at sænke selskabsskattesatsen i Danmark fra 22 til 20 procent over de kommende to år. 

"Selskabsskatten er en af de mest forvridende skatter i Danmark. Det er ikke kun DI, men også Produktivitetskommissionen og de økonomiske vismænd, der siger det," siger Bo Sandberg, skatteøkonom i DI, og tilføjer:

"Skatten hæmmer blandt andet investeringer i tidssvarende produktionsteknologi, ligesom skatten i sidste ende i lige så høj grad bæres af lønmodtagerne som af virksomhederne. Derfor er der nogle indenrigspolitiske grunde til, at det giver god mening for samfundet at sænke selskabsskatten."

Formålet med DI's forslag om at sætte selskabsskatten ned med to procentpoint er, at Danmark i højere grad lægger sig på niveau med landene i vores nærområde. 

Danmark ligger nu på en delt tredjeplads sammen med Norge i Østersø- og Nordsøregionen, når det kommer til den højeste selskabsskattesats.

I regionen er Danmark kun overgået af Tyskland og Holland, hvor Holland er kendt for en række favorable og indirekte særregler på selskabsskatteområdet.

Og en ny analyse fra DI viser, at 16 ud af de 27 EU-lande i 2023 vil have en lavere selskabsskattesats end Danmark.

I 2016 var tallet 14, men siden har blandt andet Sverige og Østrig sænket selskabsskatten til under dansk niveau.

DI håber på lempelser til efteråret
Efter Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen i foråret meddelte, at partiet er åben for at sænke selskabsskatten, tegner der sig et muligt flertal for sagen forud for regeringens stort anlagte reformspor, som forventes efter sommerferien. 

Derfor ser Bo Sandberg det også som sandsynligt, at selskabsskatten kan blive sat ned allerede til efteråret som følge af de forhandlinger.

"Vi ser det som ganske realistisk, at selskabsskatten kan blive sænket en smule, hvis det bliver koblet ind i en samlet reformpakke. Man kunne sagtens se selskabsskatten komme i spil i en større aftale," siger han. 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har dog over for Altinget gjort det klart, at regeringen ikke ser skattespørgsmålet som det mest centrale punkt i reformsporet, ligesom Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, i begyndelsen af juni blankt afviste muligheden for at sænke selskabskatten. 

"Vi har ingen konkrete planer om at ændre på selskabsskatten. Den ligger fint, som den ligger i dag," sagde Troels Ravn til Altinget ved den lejlighed.

Klar til yderligere lempelser på sigt
Så let giver Bo Sandberg og DI dog ikke op. 

Han henviser til, at selvom Danmark har sænket selskabsskattesatsen fra 25 til 22 procent fra 2013 til 2016, har provenuet fra selskabsskatten været stigende og nåede sit højeste punkt i 2019, hvor provenuet var på 73 milliarder kroner.

Han slår også fast, at yderligere lempelser udover DI's forslag sagtens kan blive relevante på sigt.

Hvorfor anbefaler DI så ikke sætte selskabsskatten endnu længere ned end 20 procent nu?

"Det er også en målsætning på længere sigt, men det her er for at foreslå noget, der ligger inden for realismens målskive. Det kan være et mere langsigtet sigtepunkt, for løbende at matche og konkurrere med vores nabolande, men vi behøver ikke gå forrest," siger Bo Sandberg.

DI: OECD-aftale gavner Danmark
Udover de indenrigspolitiske argumenter for at lempe på selskabsskatten peger DI's skatteøkonom også på, at 130 lande der til sammen udgør 90 procent af verdensøkonomien, i begyndelsen af juli har indgået en aftale gennem OECD om en global minimumsats for selskabsskat på 15 procent.

"Der er nu kommet en fornuftig international afklaring med OECD-aftalen. Den kommer til at betyde, at der vil være en klar målstreg, så man ikke kan gå lavere end de 15 procent, som der er lagt op til nu. Aftalen stiller Danmark bedre, for det er grundlæggende positivt at 130 lande, som dækker mere end 90 procent af verdens bnp, kan blive enige om fælles spilleregler," siger Bo Sandberg og fortsætter:

"Det vil altid være i et lille land med en åben økonomi som Danmarks interesser - også selvom det eventuelt måtte vise sig at koste et par milliarder kroner i provenu i den bugnende danske statskasse."

Selvom enigheden mellem landene er opnået, udestår en række detaljer, men OECD forventer, at den endelige aftale er på plads senest til oktober.

Planen er herefter, at reglerne skal implementeres i 2023.

Internationalt momentum for aftaler på skatteområdet
OECD-aftalen er blot en af en række internationale skatteaftaler, som er blevet indgået i 2021.

Den netop indgåede aftale følger anbefalingen fra G7-landene, som i begyndelsen af juni indgik en lignende aftale om en global minimumssats på 15 procent

Desuden har EU også i maj landet en aftale, der tvinger de største koncerner til at oplyse om deres skatteforhold på tværs af landegrænserne. 

Aftalen, der tvinger de store selskaber til at offentliggøre skatteoplysningerne, kom blot få uger efter, at EU-Kommissionen fremlagde en plan, der har til formål gøre beskatningen af selskaber mere ens inden for EU.

De konkrete detaljer fremlægges dog først af EU-Kommissionen i 2023, og dermed bliver planerne om at sikre en fælles selskabsskattebase på tværs af EU yderligere forsinket. 

DI Opfordrer til serviceeftersyn af danske selskabsskatteregler
Det nye forslag hedder Befit og erstatter CCCTB-forslaget, som har siddet fast i EU-maskineriet i årevis i EU uden resultatet. 

Trods den forsinkelse understreger Bo Sandberg, at de mange internationale skatteaftaler er gode nyheder for Danmark. 

"Det momentum er kommet for at blive, og det er grundlæggende positivt med nogle internationalt brede aftaler på et område som selskabsskattereglerne, så længe de store lande som USA og EU-landene er med, og så længe de mange forskellige nationale særregler bliver rullet tilbage til fordel for det fælles OECD-regelsæt" siger han. 

Når aftalerne er helt på plads, opfordrer han til, at de danske selskabsskatteregler bliver kigget efter i sømmene, så de kan justeres i bedre overensstemmelse med samtiden. 

"Når man når helt i mål med EU- og OECD-aftalerne, som giver nogle mere robuste internationale selskabsskatteregler, bør man i Danmark lave et serviceeftersyn af selskabsskattereglerne for at se, om man ikke kan lave nogle forenklinger," siger Bo Sandberg og tilføjer:

"Vi har nogle meget komplekse danske særregler for at undgå, at provenuet bliver udhulet, men man overser skadevirkningen af så komplekse regler, der ikke følger international standard. Derfor vil EU- og OECD-aftalerne være en god anledning til at give reglerne et samlet eftersyn, så vi kan tilpasse dem til den nye virkelighed."

Forrige artikel Fagredaktørerne guider: Her står de næste politiske slag efter to år med S-regeringen  Fagredaktørerne guider: Her står de næste politiske slag efter to år med S-regeringen  Næste artikel EU's finansministre giver grønt lys til Danmarks genopretningsplan EU's finansministre giver grønt lys til Danmarks genopretningsplan
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.