Borgmester: Derfor kåres vi år efter år til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

Kreativitet, dialog og transparens er kilden til at være den bedste kommune for erhvervsdrivende – blandet med arven fra den jyske hede, skriver Ib Boye Lauritsen.

At DI 13 gange gennem de seneste 15 år har kåret Ikast-Brande til at være landets mest erhvervsvenlige kommune vidner om, at det ikke skyldes held eller enkelte personers kundskaber.

Det er resultatet af en generel tankegang hos os. 

Gennem årene, hvor DI har taget temperaturen på kommunernes erhvervsvenlighed, har vi haft flere forskellige byråd og en naturlig udskiftning på ledelsesgangen og blandt medarbejderne.

På trods af disse ændringer ligger vi fortsat i top. Det viser klart, at erhvervsvenligheden skyldes en kultur, som gennemsyrer hele organisationen. Det ligger i vores dna.

Arven fra den golde hede

Vi kan gå så langt som at sige, at vi har arvet kulturen fra vores forfædre, som bosatte sig på den dengang golde, jyske hede.

Intet kom let til dem. Men gennem hårdt arbejde, viljestyrke og idérigdom lykkedes det at opdyrke heden og overleve. Mange begyndte at holde får og sælge ulden. Hvis nogen kender udtrykket Uldjyder, er det herfra.  

Uldproduktion blev over årene til tekstilproduktion og salg af tøj. I dag er Ikast-Brande Kommune hjemsted for flere af landets største modekoncerner med tusindvis af arbejdspladser både lokalt, nationalt og internationalt.

Vi er også stærke inden for blandt andet byggeindustri, fødevarebranchen og bæredygtig, grøn energi. 

Med en venlig hilsen til tidligere generationer har vi i Ikast-Brande valgt at kalde områdets dna for Hedekraft. Det er det dna, som virksomhederne møder.

Når vi modtager en henvendelse fra en virksomhed, så rykker vi på det. Og vi rykker hurtigt.

{{toplink}}

Fra politisk side har vi konstant fokus på lokalplanlægning, så vi er på forkant med efterspørgslen, og så grundsalgsafdelingen altid har varer på hylderne. 

En virksomheds udfordring kan også handle om andet end at finde en byggegrund, men uanset hvad, så mødes vi i øjenhøjde og finder løsninger sammen. Vi er kreative på den gode måde.

En ekstra grundig overvejelse af alle muligheder giver ofte den bedste løsning. Man ser tydeligt i DI’s undersøgelse, at virksomhederne belønner os for denne tilgang. 

I spørgeskemaet vurderer virksomhederne, at Ikast-Brande Kommune er Danmarks bedste til erhvervsrelateret dialog. Virksomhederne føler sig hørt og taget seriøst, når de henvender sig til kommunen.

Løbende dialog fra første henvendelse har høj prioritet.

I statistikkerne kan det se ud som om, vi har lang sagsbehandlingstid, men virksomhedernes opfattelse er en anden, da de hele tiden ved, hvor langt deres sag er nået i forløbet, og hvad næste skridt er.

Frugten af en holdinsats

Det samme dna, som gennemsyrer det politiske system og medarbejderne i den kommunale organisation, er også tydeligt hos vores lokale virksomheder.

Der findes borgere i arbejdsstyrken, som ikke selv har nemt ved at finde et job.

Heldigvis er vores lokale virksomheder gode til tage ansvar og se muligheder i de borgere, der måske ikke har så flot et cv, men som til gengæld brænder for at blive en del af en arbejdsplads. 

I DI’s seneste måling bedømmer virksomhederne deres samarbejde med vores Jobcenter til at være helt i top.

Det er endnu et bevis på, at titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune er frugten af en holdindsats på tværs af medarbejdernes fagområder.

Det er svært at sige, hvad andre kommuner skal gøre for at blive lige så erhvervsvenlige som Ikast-Brande Kommune. Vi har alle et forskelligt udgangspunkt.

For os er det et langt og sejt træk. For os er det vigtigt, at alle nye medarbejdere lærer at være en del af Hedekraften. 

Ikast-Brande Kommune har aldrig "holdt på hemmelighederne", men tværtimod har vi gennem 15 år åbnet dørene for et utal af delegationer, som har søgt inspiration hos os.  

Det vigtigste er, at vi i hele landet får sat fokus på at give bedre vilkår og hurtig hjælp til vores virksomheder, så de også i fremtiden vil satse på at have deres arbejdspladser i Danmark. 

Vi har som nation brug for virksomhedernes vækst til at betale for fremtidens velfærd til borgerne.

{{toplink}}

Forrige artikel Google Danmark: Draghi har ret. Europa bør gentænke sin tilgang til kunstig intelligens Google Danmark: Draghi har ret. Europa bør gentænke sin tilgang til kunstig intelligens
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.