Sådan sparer du 95 procent af udgifterne på foreningens it

TEKNOLOGI: Foreningernes Hus i Vejle fik reduceret omkostninger til it fra 35.000 til 2.000 kroner. Organisationen Techsoup giver klækkelige it-rabatter og gratis software til velgørende foreninger.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

For godt et år siden stod Foreningernes Hus i Vejle med fem nedslidte computere med forældet software. Det besværliggjorde arbejdet, og tiden gik fra foreningens kerneopgave.

“Vi kunne både nå at lave kaffe og gå en runde i lokalerne, inden computerne var startet op. De var simpelthen så langsomme,” fortæller Else Marie Schmidt, centerleder i Foreningernes Hus Vejle.

Opgradering af samtlige computere
Men en medarbejder mindede centerlederen om, at organisationen Techsoup formidler rabatter til civilsamfundsorganisationer på ellers dyrt software fra blandt andre Microsoft, Adobe og Google. Medarbejderen gik kort tid efter alt foreningens it igennem og anbefalede, at der blev købt Windows 10, Windows Office-pakken og et antivirusprogram på samtlige computere.

“Det var helt suverænt for os, at vi kunne få opgraderet vores it. Og så for et helt utrolig fornuftigt beløb. Vi betalte 2.000 kroner for alle programmerne, og det ville have kostet os 35.000, hvis vi skulle købe dem selv. Det er jo fantastisk,” siger Else Marie Schmidt og uddyber:

“De penge, vi har at gøre godt med, står der bare ikke skrevet softwareprogrammer på. Og det er stensikkert, at vi ikke havde fået det hele opgraderet uden Techsoup.”

Åben invitation
Techsoup Danmark er et samarbejde mellem FriSe Danmark og den internationale organisation Techsoup. Her samles virksomheder og velgørende organisationer fra hele verden for enten at modtage eller donere teknologiske produkter gratis eller med en særlig stor rabat.

Marie Tolstrup Hansen er projektleder i Techsoup Danmark, og hun er både stolt og glad for at kunne tilbyde danske velgørende organisationer rabatter på it, der kan hjælpe organisationerne med at fortsætte deres gode arbejde. Men der er plads til mange flere i netværket, fortæller projektlederen og opfordrer alle civilsamfundsorganisationer til at søge medlemskab af Techsoup Danmark og få rabat på deres it.

“Vi godkender en bred vifte af civilsamfundsorganisationer. Så der er ingen tvivl om, at de 944 organisationer, vi har som medlemmer i dag, kun er en brøkdel af dem, som ville være berettiget til at modtage donationer eller rabatter fra vores samarbejdspartnere,” siger Marie Tolstrup Hansen.

Medlemskab på ti minutter
Et medlemskab af Techsoup fungerer på den måde, at den enkelte partner har defineret, hvilke typer organisationer de vil støtte. Så man kan godt blive godkendt til nogle partnerprogrammer og ikke andre. Prisstrukturen skifter fra partner til partner, da enkelte giver en procentrabat, mens andre kræver et mindre administrationsgebyr.

“Det tager cirka ti minutter at registrere sig hos os. Og så får man svar inden fem hverdage, om man kan godkendes og i så fald hvilke partnere, man er berettiget til at modtage donationer eller rabatter fra,” forklarer projektlederen.

Techsoup og samarbejdspartnerne yder den her service, fordi det er svært at gøre en forskel som forening, hvis man ikke har redskaberne i orden, fortæller hun. Hun mener, de digitale værktøjer er helt essentielle i dag. Det er vigtigt for arbejdet i foreningen og for at kunne synliggøre sit arbejde og nå sine mål.

“Især mindre foreninger kæmper med ressourcerne, og it er dyrt. Der vil vi gerne gøre det nemt og billigere, så civilsamfundsorganisationerne kan bruge deres ressourcer der, hvor de gør en forskel. Hvad de sparer hos os, kan de bruge på at nå deres mål,” siger Marie Tolstrup Hansen.

Luft i budgettet
Og det er netop, hvad Else Marie Schmidt fra Foreningernes Hus Vejle har gjort.

“Før har vi budgetteret med vedligehold af it. Men nu kan vi spare på den post, og det giver luft i budgettet til at starte flere selvhjælpsgrupper. Vi bruger penge på andre gode ting, der kommer borgeren og foreningerne til gavn, og det er jo simpelthen fantastisk, for vi vender hver en krone,” siger centerlederen.

Hun er samtidig særlig glad for den stabilitet, som opkvalificeret it har givet foreningen. Hun fortæller, at de frivillige bruger deres tid mere fornuftigt, og at både medarbejdere og frivillige er blevet mere trygge ved at få et antivirusprogram, der virker. Men Else Marie Schmidt og hendes medarbejdere har ikke udtømt de muligheder, der ligger hos Techsoup endnu, fortæller hun.

“Der er blandt andet grafiske programmer, vi skal have kigget på. Der ligger rigtig meget guld på Techsoup, som vi skal have orienteret os i,” siger centerlederen.

Hos Techsoup er man glad for tilfredsheden hos brugerne. Og om kort tid løfter Techsoup sløret for endnu en partner, der vil donere billigt software til velgørende organisationer i Danmark.

“Vi arbejder hele tiden med at få nye partnere ind, som er relevante for danske civilsamfundsorganisationer. Og om kort tid kan vi præsentere en eller to nye partnere, som vi tror kan gøre en stor forskel for de danske organisationer,” siger Marie Tolstrup Hansen.

Forrige artikel Boost din forening med nyttig software Boost din forening med nyttig software Næste artikel Fri os fra din anprisning (af dig selv) Fri os fra din anprisning (af dig selv)
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.