Ngo til Nordisk Ministerråd: Ødelæggende at pause støtten til frie medier i Rusland og Belarus

International Media Support kritiserer Nordisk Ministerråd for at stoppe støtten til frie medier i Rusland og Belarus. Den danske samarbejdsminister, Flemming Møller Mortensen (S), siger at man kun vil ramme regimerne, og at de hurtigst muligt vil genoptage støtten til projekter, der går uden om dem.

Nordisk Ministerråd har truffet en utroligt dårlig beslutning, da de i starten af marts trak stikket på alle programmer, aktiviteter og projekter i Belarus og Rusland. 

Sådan lyder det fra IMS (International Media Support). 

“Det er ødelæggende for uafhængige mediers muligheder for at operere. Deres forretningsmodeller er i øjeblikket ikke eksisterende,” siger Gulnara Akhundova, der er ansvarlig for IMS’ arbejde i Østeuropa. 

De opfordrer derfor Nordisk Ministerråd til at genoverveje beslutningen, fordi de kommercielle markeder under de sanktionsramte autoritære regimer gør det ekstremt vanskeligt at drive uafhængig medievirksomhed. 

“De nordiske lande ved godt, at regimerne og de uafhængige medier og civilsamfundsaktører er vidt forskellige ting. De er ofre for regimerne og risikerer deres liv i deres kamp for demokrati,” siger Gulnara Akhundova. 

Særligt brug for støtten nu 

Bevillingerne fra Nordisk Ministerråd til Belarus ligger på godt en million kroner om året. Og selvom der sammenlignet med den samlede danske udviklingsbistand ikke er tale om de største summer, understreger Gulnara Akhundova, at det er meget alvorligt for de uafhængige medier.  

Hun er desuden bekymret for, det signal, det sender til de belarusere og russere, der arbejder for demokrati og fri presse. 

“Lige nu har de særligt brug for støtte, og i stedet oplever de at blive afskåret. Samtidig er der en risiko for, at beslutningen kan få andre vestlige lande til at vakle og overveje at trække støtten. Det må ikke ske. Også derfor er det vigtigt, at der ikke er tvivl om vores støtte til dem,” siger Gulnara Akhundova. 

Ud over protesten fra IMS bekræfter sekretariatet for Nordisk Ministerråd, at de har modtaget et brev fra flere organisationer som opfordrer til, at projekterne bliver genoptaget. 

Flemming Møller Mortensen: Skal kun straffe regeringerne 

Beslutningen blev truffet som en reaktion på Ruslands angreb på Ukraine og Belarus støtte af Rusland. Fra dansk side er det udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), der har været med til at tage beslutningen sammen med de andre nordiske ministre.  

Han har dog ikke trukket i bremsen på den danske støtte til Belarus, der gennem Den Ny Demokratifond modtager penge fra den danske udviklingsbistand.

Flemming Møller Mortensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Han skriver i et skriftligt svar til Altinget, at man i Nordisk Ministerråd udelukkende ønsker at straffe regeringerne – og ikke ramme hverken befolkningerne, civilsamfundsorganisationer eller uafhængige medier.  

I den forbindelse har de nordiske ministre bedt Nordisk Ministerråds sekretariat om hurtigst muligt at vurdere, om der er civilsamfundsaktiviteter, som ikke indebærer samarbejde med russiske eller belarusiske myndigheder, som man kan genoptage udbetalingerne til.  

“Vi skal selvfølgelig fortsat bakke op om det stadigt mere trængte belarusiske civilsamfund og uafhængige medier,” lyder det fra ministeren, der håber, at der snart kan træffes en beslutning om at genoptage støtten til de aktiviteter, der foregår udenom myndighederne.  

“Det vil jeg i hvert fald lægge mig i selen for,” skriver han. 

Nordisk Ministerråd holder møde igen 26. april, hvor de har mulighed for at se på beslutningen igen.

{{toplink}}

Forrige artikel Fra militært isenkram til taekwondokæmpere: Flere danskere laver egne indsamlinger til Ukraine Fra militært isenkram til taekwondokæmpere: Flere danskere laver egne indsamlinger til Ukraine Næste artikel Centrale kilder modsiger ngo-top i sag om millionrenovering Centrale kilder modsiger ngo-top i sag om millionrenovering