Bag en lille sort dør i Nordhavn er verdens største humanitære lager. Herfra sendes nødhjælpsmidler til udsatte børn i hele verden

For enden af Nordhavn ligger verdens største humanitære lager, hvor Unicef pakker alt fra medicin til legetøj og skoleudstyr for at sikre, at livet kan fortsætte for udsatte børn, der påvirkes af verdens kriser.

Alles øjne er rettet mod en ny virkelighed i Ukraine, hvor familier flygter over grænsen, ukrainske hjem bliver bombet af russiske styrker, og børn ender på hospitalet med livsfarlige skader fra krigen.

Men få kigger mod dem, der hjælper med at tage hånd om kriser som denne. Og man behøver endda ikke kigge langt.

For enden af Nordhavn gemmer sig nemlig verdens største humanitære lager. Her pakker Unicef-medarbejdere og robotter på livet løs for at sende vanddunke, skoleudstyr og medicin afsted, som kan sikre en grad af normalitet for børn påvirket af verdens kriser.

“Vi skal sørge for, at vi indenfor 72 timer kan nå ethvert hjørne af verden med de midler, der er brug for,” fortæller Elena Trajkovska.

Hvert år pakker Unicef, der er verdens største børneorganisation, forsyninger for omkring 900 millioner kroner til udsatte børn, og langt størstedelen kommer fra det store verdenslager i København.

Bygge bro mellem to virkeligheder

I dag er der ro på lageret. Lugten af nyt pap og frisk plastik siver ind i næsen, og man bliver næsten lullet hen af de automatiske lyde fra robotterne.

Mens robotten ‘Robert’ stabler kasser på en palle så præcist, at ikke én sidder en millimeter skævt, svinger kollegaen ‘Roberta’ bagefter sine store robotarme om pallen og vikler din ind i plastikfilm, så alt bliver siddende, hvor det skal.

De højteknologiske maskiner pakker helt basale nødvendigheder som babymad, drikkedunke og skolegrej ned i kasse efter kasse, der skal nå ud til dem, der har allermest brug for det, fortæller Elena Trajkovska, der er chef for logistik i Unicef-varehuset.

“Vores opgave er at bygge bro mellem der, hvor de nødvendige forsyninger befinder sig, og de steder i verden, hvor behovet for dem er størst,” siger hun.

Her er det seneste eksempel i rækken krigen i Ukraine. Når en krise rammer, arbejder varehusets medarbejdere i døgndrift, indtil de nødvendige midler er nået frem til kriseområdet, fortæller Elena Trajkovska.

Hun understreger, at det er “ekstremt vigtigt”, at børn hurtigt har adgang til de nødvendige forsyninger, når de udsættes for kriser og konflikter.

“Der er en større risiko for, at de ender i livsfarlige situationer, hvis ikke vi er der med hjælp inden for den tidsramme. Og vi ved også, at jo hurtigere børn får adgang til skole, leg og normalitet, jo bedre chance har de for at udvikle deres fulde potentiale.”

Specielle “kits” skal sikre nem og hurtig hjælp

Selvom man har brug for robotter for at holde styr på det humanitære lager, er der stadig “nogle ting, som mennesker gør bedre end robotter”.

Derfor står en enkelt kvinde ved en station og tjekker nåle, sprøjter og andet medicinsk udstyr. Her er der nemlig nødt til at være menneskeøjne på for at tjekke, at kvaliteten er i top.

“Vi skal sikre, at alt er som det skal være. Hvis der mangler en lille del eller udstyret er gået i stykker, kan det være et spørgsmål om liv eller død for dem, der skal bruge det,” siger Stephanie Brickmann, der er en af medarbejderne på Unicef-lageret.

Mange af de varer, som medarbejderen står og tjekker efter, skal indgå i det, man kalder et “katastrofe-sundhedssæt”.

Det er en central opgave, som er speciel for lige dette lager, at lave såkaldte “kits”, der samler en række forsyninger i et sæt, som hurtigt kan være med til at etablere en grad af normalitet igen.

Det kan være et sundhedssæt, der sikrer medicinsk udstyr til 10.000 mennesker i tre måneder eller et “School-in-a-box"-kit, der sørger for, at 40 børn kan gå i skole i tre måneder.

“I stedet for at modtage 38 forskellige varer fra alle mulige forskellige leverandører, kan sådan et skolesæt sikre en nem og omgående adgang til skole for en række børn,” siger Elena Trajkovska.

Altid klar til at geare op til en krise

Når man kigger op på de otte hylder høje reoler, hvor alle kasserne står stablet, er der ingen tvivl om, at der er forsyninger nok til at hjælpe mange mennesker.

Men med de højeste flygtningetal nogensinde, en krig i Ukraine og flere og flere naturkatastrofer, kan man alligevel blive i tvivl, om der altid vil være forsyninger nok til at hjælpe de børn, der har brug for det.

Men at løbe tør for forsyninger bliver aldrig et scenarie, svarer Elena Trajkovska.

“Vi sikrer os altid, at vi kan genopfylde lageret inden for den rette tidsramme, så vi kan understøtte ethvert behov fremadrettet,” siger hun.

Her er Unicef-lageret i København unikt ifølge Elena Trajkovska, da det ikke “bare har en eller to af de ting, som børn kan have brug for i en krise”.

Med over 850 forskellige varer har varehuset alt, hvad et barn har brug for i sin udvikling, og er klar til at sende det afsted, så snart behovet opstår.

“Skønheden ved det her sted er, at vi altid er klar til en ny udfordring og forsøge at kigge mod løsningerne af konflikterne og kriserne ved at opbygge en form for normalitet for de her børn igen.”

Se flere billeder fra Unicefs humanitære lager her:

Forrige artikel Kunstnere vil være bedre ledere og får hjælp af fonde: Alt, vi vidste om bestyrelsesarbejde, var selvlært Kunstnere vil være bedre ledere og får hjælp af fonde: Alt, vi vidste om bestyrelsesarbejde, var selvlært Næste artikel EU sætter danske eksperter til at koordinere nødhjælp til Ukraine EU sætter danske eksperter til at koordinere nødhjælp til Ukraine