Analysechef og antropolog: Beredskabet skal være forankret i de lokalsamfund, det skal beskytte

Det er afgørende, at det nye ministerium bygger bro til lokale beredskabsinitiativer og understøtter de uformelle strukturer, som det formelle beredskab skal spille sammen med, skriver Mette Volquartzen og Kirstine Behrmann Cool.

Det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab står over for en enestående mulighed for at nytænke, hvordan vi som samfund håndterer kriser og katastrofer og styrker vores samfunds modstandsdygtighed, robusthed og resiliens.

I Danmark er vi velsignet med mange velfungerende lokale og frivillige initiativer, som har vist sig at være uundværlige i tider med kriser. Disse initiativer er dybt forankrede i deres lokalsamfund, er baserede på gensidighed og mere eller mindre uformelle organisationsformer og opererer med en fleksibilitet og en dyb forståelse for lokale forhold, som centraliserede strukturer ofte mangler.

Den stærke frivillige aktivitet og kultur styrker allerede i dag samfundets resiliens: Vores evne til at modstå ydre kriser og pres – og at komme os hurtigt, når katastrofen er overstået. Derfor bør de fange ministeriets interesse.

Login