Støjberg slog Løkke, og Enhedslisten savner stemmesluger: Få de vigtigste nedslag i kampen om personstemmerne

Østjylland har fået ny konge, og på Fyn blev to ministre overhalet af mindre kendt partifælle. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige historier om de personlige stemmetal.

Efter en lang dag med fintælling er der lagt op til udskiftning og magtforskydninger i dansk politik.

Altinget Christiansborg er dykket ned i de personlige stemmetal og har fundet ni ting, der er værd at lægge mærke til.

Mette Frederiksen støvsugede Nordjylland 

Al snak om Mette Frederiksens manglende popularitet blandt nordjyderne efter minksagen må forstumme nu, hvor de nordjyske vælgere har givet hende 17.000 flere personlige stemmer end i 2019. 

Hele 60.837 vælgere har sat et kryds ud for Mette Frederiksens navn på stemmesedlen, og hun er dermed den tredjestørste stemmesluger i dette årtusinde. Hun er kun overgået af Anders Fogh Rasmussen i 2001 og 2005. 

Fremgangen er særlig markant set i lyset af, at Socialdemokratiet samlet set blot er gået 0,1 procentpoint frem i Nordjyllands Storkreds. Frederiksen ser dermed ud til at have hentet en stor del af sin fremgang hos partifællerne. De går stort set alle tilbage - undtagen Ane Halsboe-Jørgensen, der går frem. 

Tilbagegangen gælder især Rasmus Prehn, som trods en ministerpost er gået fra 5.692 personlige stemmer i 2019 til 1.899. 

Østjyllands nye ukronede konge udraderer Wammen og Ellemann 

Hverken den tidligere aarhusianske borgmester Nicolai Wammen eller Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var i stand til at hamle op med Alex Vanopslagh, som understregede sit partis valgrekord med en tilsvarende rekord i personlige krydser. 

38.284 østjyder har stemt på Liberal Alliances partileder, hvilket giver ham det fjerde højeste stemmetal i hele landet. 

Det er mere end 20.000 stemmer foran Nicolai Wammen, der fik 18.022 stemmer. Jakob Ellemann-Jensen kom en my tættere på, om end der stadig er langt op til Vanopslagh. V-formanden fik 20.945 stemmer. 

Alex Vanopslaghs popularitet lader til at have spoleret Ellemanns chancer for at få et reelt udbytte af, at han denne gang stillede op som Venstres formand. Han oplevede kun en lille fremgang fra de 19.388 personlige stemmer, som han fik i 2019. 

Støjberg slår Løkke i personlige krydser 

Det lykkedes hverken for Inger Støjberg at matche eller begrænse Mette Frederiksens personlige stemmetal. Men den tidligere V-næstformand kan i stedet notere sig en sejr over sin tidligere chef i Venstre. 

Hun fik 47.211 personlige stemmer i Nordjylland, mens Lars Løkke Rasmussen fik 38.439 personlige stemmer i Sjællands Storkreds. Moderaterne-formanden går dermed personligt lidt tilbage i forhold til det seneste valg i 2019, hvor han som Venstre-formand fik 40.745 stemmer. 

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Løkkes kreds er landets største storkreds, hvor der er flest stemmer at hente samlet set. Nordjylland hører til blandt de mindste.  

Sofie Carsten Nielsens svage mandat 

Allerede før de personlige stemmer var færdigoptalt, annoncerede Radikales partileder Sofie Carsten Nielsen, at hun ville trække sig. Hun begrundede det med, at hun var usikker på, om hun kunne blive valgt – og selv hvis hun gjorde, ville det ske på et svagt mandat. 

Den radikale leder er endt med at få flest personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds. Men hendes partifælle Stinus Lindgreen var utroligt tæt på at slå hende. Sofie Carsten Nielsen har fået 2.467 stemmer, mens Lindgreen har fået 2.221. For Carsten Nielsen er det en tilbagegang på 6.488 stemmer, mens Lindgren går frem med 475 stemmer i forhold til seneste valg. 

Sofie Carsten Nielsens nedtur understreges af, at hendes næstformand Martin Lidegaard fik et bedre personligt valg end hende. Han fik 7.167 stemmer i Nordsjælland. 

I Østjylland endte Katrine Robsøe som et af partiets vindere. Hun formåede – trods partiets tilbagegang – selv at få en lille bitte fremgang. Det var samtidig med til at sikre hende et genvalg foran partiets politiske ordfører Andreas Steenberg, som ryger ud. 

Gade slår Pape 

I Vestjylland endte Søren Gade med at trække sig sejrrigt ud af det borgerlige opgør om stemmerne. Med 17.998 stemmer overgik han nemlig K-formand Søren Pape Poulsens 15.767 personlige krydser. 

For Pape var det et markant tilbageslag i forhold til 2019, hvor han fik 22.223 stemmer. Dermed lader det til, at popularitetsproblemerne endte med at blive så omfattende, at de også ramte de ellers loyale vælgere i hjemstavnen. 

Gade endte som den største stemmesluger i Vestjylland. Men han kunne ikke toppe sin egen formands stemmetal i Østjylland, og han er endt som den tiendestørste stemmesluger. Spørgsmålet er, om Venstres håb reelt har været højere for den populære vestjyde? 

Jacob Mark overgik sig selv og sin formand 

SF-profilens appel til de sjællandske vælgere nåede et nyt højdepunkt ved dette valg, hvor 31.235 har stemt på ham.  

Det gør ham til både valgets femtestørste stemmesluger – og den næststørste i Sjællands Storkreds, hvor det kun er Løkke, der overgår ham. Han er ligeledes den højest rangerede ikke-partileder, og han har også fået flere personlige stemmer end sin egen formand Pia Olsen Dyhr. 

Det samme var tilfældet i 2019, hvor Jacob Mark-effekten viste sig for første gang, da han fik en markant fremgang med i alt 23.213 stemmer. 

EL-profiler slået af Rosenkilde

En del af Enhedslistens tilbagegang ved folketingsvalget skyldes formentlig, at de har mistet vælgere til Alternativet. Det kommer også til udtryk i de personlige krydser, hvor Franciska Rosenkilde med i alt 15.699 stemmer har klaret sig bedre end Enhedslistens profiler. 

To af partiets mest fremtrædende skikkelser Pelle Dragsted og Mai Villadsen er begge langt fra at nå de mere end 33.000 stemmer, som Pernille Skipper fik i 2019. 

Pelle Dragsted er ny førstemand på holdet i København, og han fik 14.129 stemmer. I Østjylland skriver Mai Villadsen historie. Det er nemlig første gang nogensinde, at partiets frontperson ikke er på valg i København. 

Det har formentlig smittet af på den politiske ordførers stemmetal. Hun har fået 10.822 personlige stemmer, men der er også langt færre Enhedslisten-stemmer i det østjyske. 

Ida Auken er mindre populær som socialdemokrat 

I 2019 var hun den tiende mest populære kandidat i hele landet. Men denne gang har færre københavnere sat deres kryds ved Ida Auken. 

Som radikal folketingskandidat fik hun 21.723 stemmer. Som socialdemokrat har hun fået 9.879 personlige krydser. Hun er dog stadig den mest populære blandt sine partifæller i kredsen og får som ventet et bedre personligt valg end både Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Bjørn Brandenborg overhaler to ministre på Fyn 

Han kom i Folketinget første gang i 2019, og nu har Bjørn Brandenborg sikret sit genvalg i så sikker stil, at han er strøget forbi to ministre. 

Både Dan Jørgensen og Trine Bramsen er blevet fravalgt af fynboerne. I 2019 var Dan Jørgensen øens stemmesluger med over 15.000 vælgere. Denne gang fik han 7.000 færre stemmer. Trine Bramsen er gået omtrent 4.000 stemmer tilbage. 

Dermed er det formentlig ikke de to, der bærer hovedansvaret for, at Socialdemokratiet er gået frem på Fyn. Der kan Bjørn Brandenborg derimod tage del i æren med en fremgang på 4.330 personlige stemmer – fra 6.837 til 11.167.

Forrige artikel Sofie Carsten Nielsen går af som politisk leder for Radikale Sofie Carsten Nielsen går af som politisk leder for Radikale Næste artikel Blå blok og Løkke fik flest stemmer, men de røde løb med 90 mandater Blå blok og Løkke fik flest stemmer, men de røde løb med 90 mandater