To ”dark horses” i grønlandsk valg kan overraske

De to nuværende folketingsmedlemmer er storfavoritter, når grønlænderne tirsdag går til stemmeurnerne. Men to ”dark horses” kan overraske, påpeger iagttagere.

Grønlands to nuværende folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, er storfavoritter til at generobre Grønlands to pladser i det danske folketing ved valget på tirsdag.

To iagttagere af grønlandsk politik peger imidlertid på, at to kandidater er ”dark horses”, der kan gå hen og snuppe en plads for næsen af Chemnitz Larsen eller Høegh-Dam.

Kæmpe overraskelse

Det er det socialliberale parti Demokraternes spidskandidat Anna Wangenheim og løsrivelsespartiet Naleraqs ”grand old man” Hans Enoksen, der begge spøger i kulissen.

De to partier stod i meningsmålingen fra sidste uge til at få henholdsvis 16,2 og 11,5 procent af stemmerne.

”Det ville være en kæmpe overraskelse, hvis der skulle ske ændringer. Men hvis man endelig ser på eventuelle outsidere, der kunne ændre billedet, er Demokraternes Anna Wangenheim formentlig den eneste, der kan udfordre,” vurderer Christian Schultz-Lorentzen, chefredaktør på den grønlandske avis Sermitsiaq.

{{toplink}}

Anna Wangenheim, som også er medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut, har længe efterlyst et bedre grønlandsk sundhedssystem.

”Det er blevet hendes politiske dna. Manglen på læger og sygeplejersker har bevæget sig op i det røde felt. Senest har statsminister Mette Frederiksen åbnet op for, at hun er villig til at se på eventuel hjælp til ansvarsområder, der er hjemtaget til Grønland, herunder sundhedsområdet.

Kan Anna Wangenheim udnytte den udmelding i valgkampens slutspurt, vil hun kunne høste yderligere stemmer. Det udsultede sundhedsvæsen har været det helt store valgtema. Grønland har desuden en hastigt voksende ældrebefolkning, der vil belaste sundhedsvæsenet yderligere de kommende år,” påpeger Christian Schultz-Lorenzen.

Foretrækker bred regering

Demokraterne har tidligere haft samarbejdsaftaler med de konservative og de radikale, men har i dag ingen danske søsterpartier.

Og hvem de ville pege på som kongelig undersøger, hvis Anna Wangenheim eller partifællen Justus Hansen skulle snuppe den ene af de to grønlandske sæder i Folketinget, har de ikke lagt sig fast på endnu.

”Vi ved ikke, hvem der er interesserede i at imødekomme vores krav til samarbejde, da forhandlinger endnu ikke er påbegyndt. Vi foretrækker så bred en regering som muligt, da vi går ud fra, at det vil sikre de mest langsigtede løsninger,” siger Anna Wangenheim til Altinget.

Insisterer på at tale grønlandsk

Lektor Rasmus Leander Nielsen fra Grønlands Universitet i Nuuk har større fidus til veteranen Hans Enoksen, som den, der kunne gå hen og overraske.

66-årige Enoksen er tidligere landsstyreformand og stiller op for løsrivelsespartiet Naleraq, der kæmper indædt for grønlandsk løsrivelse fra Danmark. Jo før, jo bedre.

”Hans Enoksen kan trække mange stemmer på kysten for Naleraq, så han er større ”dark horse” end Anna Wangenheim, om end Aaja Chemnitz Larsen og Aki-Matilda Høegh-Dam klart er de største favoritter,” siger Rasmus Leander Nielsen.

Enoksen insisterer på kun at tale grønlandsk. Han har overfor grønlandske medier fastslået, at det vil han også gøre, hvis han bliver valgt til Folketinget.

{{toplink}}

Forrige artikel Med Med "makeover" og "policy" har Mette Frederiksen stabiliseret sit parti i valgkampen Næste artikel Ny geografisk prognose: Sådan fordeler mandaterne sig ved et valg nu Ny geografisk prognose: Sådan fordeler mandaterne sig ved et valg nu