Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening her

BANKGEBYRER: Foreninger kan spare mange tusinde kroner ved at skifte bank. Det viser en prisundersøgelse, som Civilsamfundets Videnscenter har lavet. Her kan du finde de billigste banker og få overblik over, hvilke gebyrer du især skal holde øje med.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Små almennyttige foreninger har god grund til at holde hus med sparepengene, som jo skal gå til netop almennyttige formål. Et af de steder, hvor der kan være mange tusinde kroner at spare, er på gebyrer til foreningens bank. Det viser en prissammenligning, som Civilsamfundets Videnscenter har lavet på baggrund af en rundspørge udsendt til 65 pengeinstitutter.

Bankernes besvarelser afslører, at gebyrer og renter på foreningskonti svinger med mange tusinde kroner fra bank til bank, og at en lang række banker har mangedoblet gebyrerne i løbet af de sidste fem år.

Den lille forening til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg blev ramt af så store prisstigninger, at over ti procent af foreningens indtægter blev ædt op af bankgebyrer. Den tidligere sparekassemand Palle Petersen, som er kasserer i både Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg og Faaborg Boldklub & Idrætsforening, valgte derfor at skifte bank for begge foreninger, og han opfordrer andre til at gøre det samme:

"Kig jer godt for, og undersøg, hvor det er bedst og billigst, for der er mange penge at spare," siger Palle Petersen.

Mange tusinde kroner at spare
Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning viser også, at foreninger kan spare mange tusinde kroner ved at gå på jagt efter den billigste bank. Det kan imidlertid kræve mange timer at indhente priser og gennemskue bankernes forskellige prisstrukturer. Vi har derfor lavet en prissammenligning, hvor vi giver jer overblik over de vigtigste priser og gebyrer på foreningskonti og gør det muligt at sammenligne dem fra bank til bank.

I denne prissammenligning kan du få overblik over bankernes gebyrer og renter på foreningskonti, og nedenfor har vi uddraget nogle af de vigtigste pointer, som det er værd at holde sig for øje, når I vælger bank i foreningen.

Voldsomt store prisforskelle
Først og fremmest er det værd at bemærke, at gebyrerne svinger enormt meget fra bank til bank.

Alene oprettelsen af en bankkonto til foreningen kan koste alt mellem 0 kroner og 5.000 kroner, afhængig af hvilken bank man vælger. Selvom 5.000 kroner i oprettelsesgebyr kan "lyde vildt og voldsomt", som Morten Vestergaard, der er underdirektør i Broager Sparekasse, hvor oprettelsesgebyret kan nå op på 5.000 kroner, siger, så er det måske endnu vigtigere for foreninger at holde øje med de faste årlige gebyrer, som hvert år udhuler foreningens opsparing.

Hold øje med de årlige gebyrer
Af løbende udgifter er det særligt vigtigt at holde øje med det årlige gebyr, som banken tager, for at foreningen har konto i banken. Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning viser nemlig, at gebyret svinger, så foreninger skal have alt fra 0 kroner til hele 1.200 kroner op af lommen hvert eneste år for at have konto i banken.

Det årlige gebyr for at have adgang til netbank er også værd at notere sig, da det i nogle banker er gratis for foreninger, mens andre banker lader foreningerne betale op til 1.600 kroner årligt for netbanksadgang.   

Kassererskifte kan koste dyrt
Ud over de årlige gebyrer har en række banker også skruet op for priserne, når foreninger skal have ændret i deres vedtægter og fuldmagter eller skal skifte kasserer, så priserne i 2018 svinger mellem 0 og 1.000 kroner for bankerne, der har besvaret Civilsamfundets Videnscenters spørgeundersøgelse.

Som forening skal man desuden overveje, hvor ofte man har brug for at gennemføre kontantindbetalinger, når man vælger bank. I Jyske Bank skal man eksempelvis hoste op med 250 kroner, hver gang man gennemfører en kontantindbetaling, mens det i en række andre banker er gratis.

Store forskelle på indlånsrenterne
Der er også store forskelle på, hvad bankerne tilbyder af renter, når foreningerne sætter deres sparepenge ind på en konto hos dem.

Renten svinger således fra -0,5 procent til +0,15 procent, og det kan altså godt betale sig at holde et vågent øje med rentesatsen på jeres foreningskonto, hvis foreningen har en opsparing stående i banken.

Her kan du oprette foreningskonto uden at drukne i gebyrer
Selvom Civilsamfundets Videnscenters prisundersøgelse viser, at en lang række banker har skruet voldsomt op for gebyrerne på foreningskonti de seneste fem år, er der stadig håb for prisbevidste almennyttige foreninger, som er nødt til at sætte penge i banken.

En række pengeinstitutter har nemlig valgt fortsat at holde gebyrerne lave. Det gælder blandt andet for Stadil Sparekasse, der også som en af de eneste i prisundersøgelsen har en positiv rentesats på indlånskonti til foreninger.

“Foreninger mener vi ikke, at vi skal lukrere på eller malke. De er jo vigtige for hele vores land og for vores område. De skal kunne undgå at blive flået bare for at få en konto. Og det er jo næsten umuligt at klare sig uden en bank,” siger direktør i Stadil Sparekasse, Janus Vestergaard.

I prissammenligningen her kan I desuden finde en række andre pengeinstitutter, der har holdt gebyrerne på et minimum.

Omvendt ligger Jyske Bank og Nykredit i top som nogle af de dyreste foreninger blandt de banker, der har besvaret prisundersøgelsen.

Ifølge forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, Hanne Birgitte Møller, har Jyske Bank valgt at skrue gebyrerne op for foreningskunder, fordi foreningskonti er administrationstunge for banken.

– Det billede, der tegner sig, er, at I er blandt de dyreste for foreninger. Hvordan har I det med det?

"Det er vi opmærksomme på, men vi har også valgt at sige, at det er vores pris, og vi har som sagt sammenholdt det med vores tidsanvendelse på foreningskunder. Vi prøver at have en fairness over for alle vores kunder og sige, at dem, der benytter sig af ydelser, der kræver tid, også er dem, vi pålægger gebyrerne,” siger Hanne Birgitte Møller.

Nykredit har ikke ønsket at stille op til interview om deres gebyrer på foreningskonti.

---

Her får du en top 10 over, hvor det er dyrest at oprette en foreningskonto.

I denne artikel kan du læse en ekspert og bankernes egen forklaring på, hvorfor bankgebyrerne på foreningskonti er steget så meget.

Og her får du gode råd til, hvad I bør overveje, når I vælger bank til foreningen.

Forrige artikel Top-10: Her er det dyrest at oprette en foreningskonto Top-10: Her er det dyrest at oprette en foreningskonto Næste artikel Gratis værktøjer hjælper jer med at teste, hvad I mangler for at overholde GDPR Gratis værktøjer hjælper jer med at teste, hvad I mangler for at overholde GDPR
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.