HK: Hjemmearbejde er en ny fagpolitisk kampplads

DEBAT: Selvom mange efterspørger mere fleksibilitet og er glade for mere hjemmearbejde, er det vigtigt at holde fast i retten til at møde fysisk ind på arbejdspladsen, skriver HK's næstformand.

Af Martin Rasmussen
Næstformand, HK

Otte timers arbejde, otte timers frihed og otte timers hvile.

Sådan lød parolen fra fagbevægelsen for næsten præcis 100 år siden på det danske arbejdsmarked. Da en otte timers arbejdsdag blev aftalt tilbage i 1919, var det nemt at afkode, hvad der faldt i henholdsvis kategorien arbejde og fritid.

Når fløjten lød på fabrikken, og klokken på kontorerne faldt i slag, lagde man arbejdet fra sig og gik hjem til sin familie eller til sine fritidsaktiviteter.

Arbejdsmarkedet har af gode grunde forandret sig markant de seneste 100 år, men ikke mindst det sidste halve år under coronapandemien er der blevet vendt op og ned på manges syn på deres arbejdsliv.

Pludselig skulle store dele af lønmodtagerne arbejde hjemmefra og balancere arbejdsopgaver med hjemmeundervisning af børn.

Vores medlemmer i HK har klaret udfordringerne rigtig flot, og de giver da også overordnet set udtryk for, at mere hjemmearbejde kunne være attraktivt fremover.

Et tveægget sværd
Den er arbejdsgiverne tydeligvis også helt med på. Dels fordi de har fået bevis for, at effektiviteten ikke lider under øget hjemmearbejde.

Men jeg kan også have den mistanke, at mange arbejdsgivere øjner mulighederne for at spare på udgifterne ved at have alle medarbejdere samlet fysisk hele tiden.

Og hvad med den grundlæggende kamp for retten til at have frihed? Har vi opgivet den, når grænserne mellem arbejde og fritid flyder sammen?

Hjemmearbejde som en ny fagpolitisk kampplads er et tveægget sværd, som vi skal være meget opmærksomme på at gøre brug af.

Rigtig mange af vores medlemmer i HK ønsker mere fleksibilitet i hverdagen, og her kan bedre muligheder for hjemmearbejde være et vigtigt skridt.

Vi er positive over for muligheden for hjemmearbejde, og vi opfordrer til, at der findes gode lokale løsninger med baggrund i kollektive aftaler, hvor både ansatte og tillidsvalgte inddrages.

Men omvendt har vi også mange medlemmer, som enten ikke kan flytte deres arbejde hjem eller ganske enkelt ikke trives med hjemmearbejde. De må på ingen måde blive ofre for misforståede hensyn eller grådig spekulation fra arbejdsgiverne.

Fem principper for hjemmearbejde
Derfor vil jeg holde fast i, at vi som lønmodtagere har ret til at møde op på vores arbejdspladser. At vi har ret til at se vores kollegaer i øjnene, diskutere faglige udfordringer og vende weekendens begivenheder over en kop kaffe.

Derfor vil vi i HK kræve, at hjemmearbejde baseres på disse grundlæggende principper. Hjemmearbejde skal være frivilligt – en arbejdsgiver kan ikke påtvinge en ansat at arbejde hjemme.

Regelmæssigt hjemmearbejde skal baseres på klare aftaler, hjemmearbejde skal kunne foregå på en ergonomisk forsvarlig måde, lederne skal være nærværende og ekstra opmærksomme på de, der arbejder hjemme, og hjemmearbejde må ikke betyde, at rettigheder såsom for eksempel sygdom og barns første sygedag forsvinder.

Jeg håber ikke, at vi om ti, 20 eller 30 år skal til at støve parolerne om otte timers arbejde, otte timers fritid og otte timers hvile af igen, fordi vi har skabt et arbejdsmarked med 16 timers flydende arbejde og fritid.

Hvis det skal undgås, må vi stå fast og kæmpe for retten til at gå på arbejde.

Forrige artikel FH: Borgerne skal løse klimakrisen – ikke kun teknologien FH: Borgerne skal løse klimakrisen – ikke kun teknologien Næste artikel 3F: Nyt lovforslag dæmmer op for import af ulovlig arbejdskraft 3F: Nyt lovforslag dæmmer op for import af ulovlig arbejdskraft