FH sektioner i fælles opråb: Regeringen går direkte til angreb på den danske model

Finanslovsforslaget indeholder en plan om at nedlægge de regionale arbejdsmarkedsråd. Det er et fundamentalt brud med den måde, vi i mange år har sikret samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisations sektioner.

Af Nana Højlund, Mikkel Andersen, m.fl.
Se alle indlæggets afsendere i faktaboksen længere nede i artiklen.

Med finanslovsforslaget fra august 2024 sender regeringen et tydeligt signal om en markant ændring af beskæftigelsespolitikken, der risikerer at få alvorlige konsekvenser for både arbejdstagere og arbejdsgivere i hele landet.

For regeringen har valgt at indføre besparelser, der er baseret på ekspertgruppens anbefalinger til beskæftigelsesindsatsen, uden at vi har en samlet løsning på bordet.

Beslutningen er truffet inden høringsperioden om beskæftigelsesreformen, der udløb den 15. september, og det er både uansvarligt og problematisk for vores demokratiske proces.

Når finanslovsforslaget indeholder en plan om at nedlægge de regionale arbejdsmarkedsråd, går regeringen direkte til angreb på den danske model.

Det er ikke blot en teknisk justering af strukturerne på arbejdsmarkedet. Det er et fundamentalt brud med den måde, vi i mange år har sikret samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter og sikret, at arbejdsmarkedspolitikken er forankret lokalt og med blik for de regionale forskelle.

Et vigtigt omdrejningspunkt

De regionale arbejdsmarkedsråd spiller en central rolle i at sikre en koordineret beskæftigelsesindsats på tværs af kommuner, arbejdsløshedskasser og virksomheder.

Arbejdsmarkedets parter, fagforeninger og arbejdsgivere har i mange år arbejdet tæt sammen i disse råd. Her har de håndteret vigtige opgaver såsom at understøtte kommunernes beskæftigelsesindsats, rådgive om kvalificeret arbejdskraft, koordinere indsatsen mod arbejdsløshed og udvikle regionale positivlister for uddannelsespuljer.

Alt dette sker i tæt samarbejde mellem de lokale aktører, der har det bedste kendskab til deres regioners unikke udfordringer og behov.

{{toplink}}

Når regeringen nu vil nedlægge disse råd, fjerner den en central komponent i det danske arbejdsmarkedssystem – nemlig den lokale og regionale forankring, der sikrer, at beskæftigelsesindsatsen er tilpasset de forskellige arbejdsmarkeder på tværs af landet.

Danmark er ikke ét homogent arbejdsmarked, og netop derfor er de regionale råd så vigtige.

Vi står midt i en grøn omstilling og en udvikling af velfærdsområdet, som stiller nye krav til arbejdsstyrken. Uden den lokale forankring risikerer vi at stå med en beskæftigelsesindsats, der ikke matcher de konkrete behov i de forskellige regioner.

Effektivisering fremfor tilpasning

Den danske model bygger på dialog mellem arbejdsmarkedets parter – både lokalt, regionalt og nationalt. Det er den dialog, der har sikret os et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der tages højde for både virksomhedernes og arbejdstagernes behov. Nedlæggelsen af de regionale arbejdsmarkedsråd vil svække denne dialog markant.

Regeringen underminerer dermed parternes mulighed for at være en aktiv del af den beskæftigelsespolitik, der formes i deres regioner. Vi er meget kritiske over for dette angreb på den lokale forankring og arbejdsmarkedets parters indflydelse.

I stedet for at styrke det regionale samarbejde og sikre, at beskæftigelsesindsatsen kan tilpasses lokale behov, forsøger regeringen at centralisere og effektivisere et område, hvor forskellighed og lokal viden netop er afgørende for at lykkes.

Dette er ikke bare ineffektivt – det er direkte skadeligt for vores arbejdsmarked. 

Den grønne omstilling er et af de mest markante eksempler på, hvorfor vi har brug for en stærk regional beskæftigelsesindsats.

Behovet for kvalificeret arbejdskraft til nye grønne industrier og teknologier varierer kraftigt fra region til region, og det er i høj grad de regionale arbejdsmarkedsråd, der har sikret, at arbejdskraften matcher de behov, der opstår lokalt.

Når regeringen fjerner disse råd, risikerer vi, at omstillingen kommer til at ske for langsomt eller skævt, fordi de lokale behov ikke bliver tilgodeset.

En indsats forankret i lokale og regionale behov

Det, regeringen har præsenteret med finanslovsforslaget, er mere end en effektiviseringsøvelse – det er et alvorligt angreb på den danske model.

Hvis vi nedlægger de regionale arbejdsmarkedsråd og centraliserer beskæftigelsesindsatsen, står vi tilbage med en model, hvor arbejdsmarkedets parter ikke længere har den samme mulighed for at præge og koordinere indsatsen lokalt.

{{toplink}}

Det er en risiko, vi som samfund ikke bør tage. Vi opfordrer derfor kraftigt regeringen og forhandlerne af finansloven til at genoverveje dette forslag.

Vi har brug for en beskæftigelsesindsats, der er forankret i lokale og regionale behov, og hvor arbejdsmarkedets parter fortsat har en central rolle. Det er den eneste måde, vi kan sikre, at fremtidens arbejdsstyrke er klar til de udfordringer, vi står over for, både i forhold til den grønne omstilling og udviklingen af vores velfærdssamfund.

Nedlæggelsen af de regionale arbejdsmarkedsråd må simpelthen ikke blive en del af finansloven.

Forrige artikel Dansk Metal: Selvom Draghi har leveret guldkorn med sin rapport, skal vi ikke omkalfatre vores samfund fuldstændig Dansk Metal: Selvom Draghi har leveret guldkorn med sin rapport, skal vi ikke omkalfatre vores samfund fuldstændig