S: Folkeskolen åbner dørene

DEBAT: Folkeskolereformen sikrer, at alle kan være med. Samtidig giver den gladere og dygtigere unge, der er parat til at gå egne veje. Det skriver ungdomsuddannelsesordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S) og undervisningsordfører Annette Lind (S).  

Af Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Annette Lind (S) 
Henholdsvis ungdomsuddannelsesordfører og undervisningsordfører 

Folkeskolen åbnede i august ikke bare op for et nyt skoleår, men også for nye rammer for vores fælles skole. Med folkeskolereformen er der nemlig helt nye muligheder, som landets skoler er gået i gang med at prøve af. Målet er, at vi får alle børn med og skaber en endnu stærkere folkeskole. En folkeskole, som er førstevalg for forældre i hele landet, og hvor vores børn og unge bliver så dygtige, som de kan.  

Det handler ikke kun om nye fag, men også om større ledelsesrum og mere fokus på trivsel - og ikke mindst flere muligheder for at åbne landets folkeskoler op for lokalsamfundet, herunder foreninger, kultur, idrætsliv og erhvervsliv.

Gode eksempler
Og der er allerede mange gode eksempler at tage frem. På Vildbjerg Skole i Herning har de lavet en partnerskabsaftale med lokale virksomheder, så virksomhedsbesøg kan erstattes af mere undervisningsrelaterede forløb om innovation og entreprenørskab.

I Skive har en gruppe lærere fra august og fire måneder frem fået frigjort deres tid til at implementere de nye rammer for folkeskolen i kommunen. De skal blandt andet udvikle forskellige læringsforløb, som skal indgå i en kommunal ressourcebank i Skive. Her skal også indgå oplysninger om mulige samarbejdspartnere med udgangspunkt i den åbne skole. Ideerne og forløbene i ressourcebanken skal have lokalt DNA, og projektet kaldes derfor også Skive DNA. Et project, som både kommer lærere og elever til gode, og som kan danne inspiration for resten af landet. Og på Strandgårdskolen i Ishøj er foreningslivet blevet en del af undervisningen og er med til at fremme både læring og tilknytning til foreningskulturen.

En fælles og stærk folkeskole
Samfundets skole er en helt uvurderlig del af at give vores børn og unge den bagage, der skal til for at sikre, at de kan vælge deres egen fremtid.

Med den åbne skole åbnes dørene for at udfolde nye muligheder, der skal sikre, at også de unge drenge, der lige nu ikke lærer nok, kommer mere med. Med mere bevægelse og nye måder at lære på i samarbejde med det omkringliggende samfund. Det skal give endnu gladere og dygtigere unge, som er klar til at gå deres egne veje.  

Folkeskolen har i år haft 200 års jubilæum, og vi er stolte af folkets skole. Danmark var det første land i verden, der sikrede skolegang til alle børn, uanset om de kom fra gode eller ringe kår. Høj som lav, dreng som pige, så skulle man gå i skole og lære at læse, skrive og regne. En idé, som i den grad har været med til at bygge det fantastiske land, vi lever i.

Og som socialdemokrater vil vi holde fast i, at vi også i fremtiden skal have en stærk fælles folkeskole. Det er en af de vigtigste byggesten til at bygge fremtidens Danmark. Derfor skal der også lyde en tak til alle lærere, pædagoger, elever og forældre, som både har haft og stadig har sin gang i folkets skole. Vi ser frem til den fortsatte dialog om folkeskolens nye rammer – og vi glæder os til at følge de nye veje, som folkeskolen har åbnet dørene op for. 

Forrige artikel LA: Gymnasiet skal være den boglige ungdomsuddannelse LA: Gymnasiet skal være den boglige ungdomsuddannelse Næste artikel 3F: Uddannelse er den bedste forretning 3F: Uddannelse er den bedste forretning
Ny analyse: Erhvervserfaring fører til mindre frafald

Ny analyse: Erhvervserfaring fører til mindre frafald

Unge med erhvervserfaring træffer mere målrettede uddannelsesvalg, ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Uddannelsessektoren skal se sabbatår og år med erhvervsarbejde som en mulighed for rekruttering, mener forsker.