LA: Gymnasiet skal være den boglige ungdomsuddannelse

DEBAT: Det faglige niveau på gymnasierne har længe bevæget sig i en forkert retning. Det skriver undervisningsordfører Merete Riisager (LA), der ønsker at reetablere gymnasiet som den boglige ungdomsuddannelse ved blandt andet at indføre et adgangskrav på 7. 

Af Merete Riisager (LA)
Undervisningsordfører

Regeringen har varslet forhandlinger om gymnasieuddannelserne, og denne gang vil Liberal Alliance være at finde i forhandlingslokalet.

Det er vi, fordi gymnasierne har bevæget sig i den forkerte retning i forhold til det faglige indhold i en årrække, og det er nu så alvorligt, at det trækker niveauet i resten af uddannelsessystemet nedad. Derfor skal gymnasierne reetableres som den boglige ungdomsuddannelse, hvor der sættes høje faglige krav både ved indgangen og i løbet af uddannelsen.

Liberal Alliance foreslår et adgangskrav på 7 i gennemsnit fra folkeskolen eller en adgangsprøve, der viser et tilsvarende fagligt niveau for optagelse på en gymnasieuddannelse. Adgangskravet til gymnasieuddannelserne er ikke en redningskrans, der ændrer alt, men det er der, det starter.

Højt fagligt niveau er kerneopgaven
Gymnasierne har i de senere år udviklet sig til en ungdomsuddannelse, der optager langt over halvdelen af en ungdomsårgang. Samtidig har man indført færdiggørelsestaxameter, geografisk taxameter og nu også det sociale taxameter, der belønner gymnasierne efter alle mulige andre parametre end det, der er deres kerneopgave: at skabe et højt fagligt niveau.

Resultatet er en servicekultur, hvor de unge kan komme i lektiecafé og få vejledning, men hvor der ikke bruges de nødvendige kræfter på at holde et højt fagligt niveau. Det kan aflæses på universiteterne, hvor underviserne river sig i håret over studerende, der ikke kan stave eller regne.

Den grundlæggende forudsætning for, hvordan forhandlingerne vil tage sig ud, er, hvorvidt man godkender præmissen om, at gymnasierne er fagligt udfordrede. Det lader ikke til, at regeringen godkender denne præmis, og derfor vil det også blive vanskelige forhandlinger. Danmark er ikke kun i færd med at blive et relativt fattigere land, vi er også godt i gang med at blive relativt dummere.

Hvor andre lande sætter ind med høje faglige krav, er vi i Danmark mere optagede af hele tiden at sænke barren, så alle kan være med, og så det bliver hyggeligt og rart. Det er synd og skam, for det går ud over de unge, der nok kan have en lang og festlig studietid, men som risikerer at komme ud på et globalt arbejdsmarked med eksamener, der ikke imponerer set i forhold til unge fra andre lande.

Forrige artikel Hf åbner muligheder for unge og voksne Hf åbner muligheder for unge og voksne Næste artikel S: Folkeskolen åbner dørene S: Folkeskolen åbner dørene
Ny analyse: Erhvervserfaring fører til mindre frafald

Ny analyse: Erhvervserfaring fører til mindre frafald

Unge med erhvervserfaring træffer mere målrettede uddannelsesvalg, ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Uddannelsessektoren skal se sabbatår og år med erhvervsarbejde som en mulighed for rekruttering, mener forsker.