Handelsskoler roser Tesfaye for taxameterreform: Den ligestiller støtten til hhx og stx i udkantsområderne

Stx-udkantsgymnasier har i årevis fået store udkantstilskud sammenlignet med de tilsvarende handelsgymnasier i udkanten. Derfor får de mindre ud af taxameterreformen, skriver Carsten U. Eriksen og Carsten Hogrefe, der takker regeringen for at ligestille hhx og stx.

I mange, mange år har hhx-udkantsgymnasierne økonomisk været langt dårligere stillet end de tilsvarende stx-udkantsgymnasier. Og i alle disse år har der været reaktioner fra politikere som ”stor forståelse”, ”skåltaler” og ”vi lover, at næste år så….”

Nu er der så endelig kommet et konkret udspil fra undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

En omfordeling af midler fra store skoler til små skoler og det vigtigste – en ligestilling af hhx med stx på udkantstaxameter og undervisningstaxameter. Kæmpe stor tak for det.

En sådan omlægning af taxametrene giver også en masse negative reaktioner – mest af alt fra de skoler, der i mange år har nydt godt af det hidtidige system. Således har 19 stx-udkantsgymnasier lige været i medierne med en klage over, at de ikke rigtig får noget ud af omlægningen.

Få af dem får færre penge ud af det, mens hovedparten faktisk får lidt mere.

Handler om ligestilling

De reelle tal viser, at disse 19 stx-udkantsgymnasier i gennemsnit står til at miste 25.000 kroner per år. Det er helt forståeligt, at Tesfaye kalder dette tab for peanuts.

Grunden til, at stx-udkantsgymnasier ikke rigtig får så meget ud af omlægningen er, at de allerede får – og i rigtig mange år har fået – store udkantstilskud sammenlignet med de tilsvarende handelsgymnasier i udkanten.

Eksempelvis kan man af ministeriets tal konstatere, at Handelsgymnasiet Vestfyn i perioden fra 2010 til 2022 gennemsnitlig hvert år har fået to millioner kroner mindre i udkantstilskud end et tilsvarende stx-udkantsgymnasium. To millioner kroner om året.

{{toplink}}

I 2023 og 2024 har der været en begyndende ligestilling, men det vil først være med det nye udspil fra regeringen, at der for alvor kommer en reel ligestilling.

Fra de store erhvervsskoler er der også kommet klager i forhold til det nye ”knæktaxameter” (reduktion af tilskud for de elever der ligger ud over 700).

Disse klager er i vores optik helt berettiget og dermed en af de få torne i buketten, da flere erhvervsskoler har oprettet udbud i netop udkanten. Disse erhvervsskoler har derfor foreslået, at knæktaxametret opgøres per udbudssted.

En sådan justering vil koste nogle millioner, og som altid skal der angives en finansiering.

Ros til regeringen

Vi synes, at det ligger lige til højrebenet at tage dem fra de mange penge, der ligger i Undervisningsministeriet som følge af, at grundtaksterne ikke er blevet PL-reguleret (pris- og lønreguleret) i mere end ti år.

Grundtaksterne er blevet PL-reguleret fra Finansministeriets side, men pengene er aldrig kommet ud til skolerne.

Skal et par andre små torne nævnes, så er der den manglende ligestilling af fællestaxameteret og den manglende fjernelse af regionaliseringsfaktoren, der kun findes på erhvervsskoler. Den betyder, at bygningstaxametret på eksempelvis vores skoler hvert år reduceres med 20 procent. Men disse ændringer kan komme senere.

Afslutningsvis vil vi gerne generelt rose hele regeringen for dette udspil, der overordnet handler om ligestilling. Ligestilling af hhx med stx på udkantstilskud og undervisningstaxameter samt ligestilling af land og by.

Det sidste er helt afgørende for, at vi ikke får et totalt skævt Danmark, hvor ungdomsuddannelser kun kan tages i de allerstørste byer.

{{toplink}}

Forrige artikel Glad Fonden og DH: Flexuddannelse for unge med handicap øger beskæftigelsen Glad Fonden og DH: Flexuddannelse for unge med handicap øger beskæftigelsen Næste artikel Lektor til Helle Thorning: Falsk historieskrivning at påstå, at folkeskolereformen var en succes Lektor til Helle Thorning: Falsk historieskrivning at påstå, at folkeskolereformen var en succes