Elevformand: En eliteskole for alle elever

DEBAT: Eliteskoler er en betænkelig udvikling, mener formanden for Danske Skoleelever, Troels Boldt Rømer.

Af Troels Boldt Rømer
Formand for Danske Skoleelever

Blåbjerggårdskolen i Esbjerg har besluttet oprettet en Da Vinci linje per 1. August 2009.

Hensigten skulle være at tilgodese dygtige elevers behov for højere faglighed, en personlig coach tilknyttet eleverne og udenlandske studieture. 

Men jeg er betænkelig over for ideen om permanent at skille fagligt stærke og svage elever i to klasser. Den største styrke ved den danske folkeskole er, at de stærke elever er med til at trække de svage elever op, og vi dermed hæver niveauet over hele linjen.

International forskning viser, at denne form for niveaudeling er en rigtigt dum ide. Man fjerner effekten af den sammensatte skole, og gør de svage elever demotiverede. Talenterne i skolen skal plejes, men det skal ikke være på bekostning af de svage elever og uden et ordentligt videnskabeligt grundlag.

Hvis man i højere grad udnyttede muligheden for at differentiere undervisningen i skolen ved f.eks. at give talentfulde elever specialundervisning i enkelte lektioner, vil forældre og elever formentlig være langt mere tilfredse, og så ville dette permanente initiativ være unødvendigt.

Elever på den pågældende skole har udtrykt et ønske om at få mere ro i klassen, og det har jeg fuld forståelse for.

Jeg ved, det er et alvorligt problem med uro i klasserne, men jeg mener ikke, at en opsplitning af eleverne er den rigtige løsning. Hvis skolen aktivt inddrager og engagerer eleverne i problemstillingerne, kan der findes langt bedre løsninger!

I stedet for at sende en særlig gruppe elever på studietur til udlandet, som man må antage i forvejen har gode forudsætninger for at komme af sted, kunne pengene jo bruges på at skabe et bedre skoleliv for alle elever - en eliteskole for alle elever.

Forrige artikel Tæt samarbejde mellem SFO og undervisning Tæt samarbejde mellem SFO og undervisning Næste artikel Nedsæt en hurtigtarbejdende ungdomskommission Nedsæt en hurtigtarbejdende ungdomskommission