Nedsæt en hurtigtarbejdende ungdomskommission

DEBAT: Danmark er ved at miste 20 procent af de unge til et liv uden uddannelse. Opret derfor en en ungdomskommission, mener Per B. Christensen, formand for de kommunale børne- og kulturdirektører.

Af Per B. Christensen
Formand for de kommunale børne- og kulturdirektører

Krisen medfører, at flere unge bliver ledige og kommer på kontanthjælp. Det er typisk unge ufaglærte mænd, der har valgt kortsigtede jobs i stedet for at få en kompetencegivende uddannelse. Samtidig ved vi, at det bliver sværere og sværere at få praktikpladser til de unge, der er i gang med erhvervsuddannelse.

Der er derfor behov for handling, så vi ikke gentager situationen fra slutningen af 70'erne og begyndelsen af 80'erne, hvor store dele af ungdomsgruppen blev ladt tilbage på bagperronen i arbejdsløshed med den konsekvens, at de aldrig for alvor fik fodfæste på arbejdsmarkedet og i samfundet.

20 procent af de unge er tabt
I dag er der 20 procent af de unge, der ikke lykkes med en uddannelse. De får ikke arbejde, de dyrker ikke motion, de bruger ikke vores kultur- og foreningstilbud, og de lever ikke sundt. Der er brug for at tænke nyt, og der er brug for, at vi gør det hurtigt.

Børne- og Kulturchefforeningen foreslår derfor, at vi etablerer en ny ungdomskommission i Danmark.

Vi er således ved at have en ny 80-20 procent problematik. 80 procent af de unge tager pænt og ordentligt imod de uddannelsestilbud, vi stiller til rådighed. De anvender vores kultur- og foreningstilbud. De har gode motions- og kostvaner. Og de får hurtigt fodfæste på arbejdsmarkedet. Men de 20 procent bliver stående på bagperronen. De lykkes ikke med en uddannelse, og vi lykkes ikke med at motivere dem, heller ikke til motion, arbejde eller sund livsstil.

De unge selv skal inddrages
For at få de sidste 20 procent med foreslår BKF en ny ungdomskommission. Danmark har ikke haft en sådan, siden Hal Koch satte en i gang i efterkrigsårene og det regeringsungdomsudvalg med Lars Lundgaard som formand, der blev nedsat, da Lise Østergaard var kulturminister tilbage i 1980'erne.

Der er brug for en samlet ungdomspolitik med klare mål for, hvad vi tilbyder de unge. Kommissionen skal dække hele ungdomsområdet, inddrage de unge selv og bidrage til det helhedssyn, der mangler i dag.

Grundlag for politisk handling
Ungdomskommissionen skal bl.a. komme med forslag til nye boformer til unge og tidssvarende kultur- og fritidstilbud. Den skal arbejde med de unges arbejdsmarkedsforhold, nye boligformer, med integration, globalisering og meget andet.

Ungdomskommissionens arbejde skal sidst men ikke mindst skabe et solidt grundlag for politisk handling. Den skal have fokus på de unge uden uddannelse og de 5 M'er: Mentorer. Mesterlære for flere. Målrettet vejledning. Meget tydelige ledere og lærere. Metodeudvikling og uddannelse på en ny måde.

BKF foreslår, at kommissionen bliver hurtigt arbejdende, og at den præsenterer sine forslag i løbet af et år.

Forrige artikel Elevformand: En eliteskole for alle elever Næste artikel LO/DA-aftale rammer mønsterbrydere LO/DA-aftale rammer mønsterbrydere