Politisk Stuegang: Overbehandling og rutinekontroller fylder for meget

POLITISK STUEGANG: Lægerne skal stoppe med at kæmpe mod patientrettighederne, og en stor del af hospitalernes ambulante rutinekontroller skal ikke flyttes ud, men sløjfes. Sådan lyder det fra eksperterne i den nyeste udgave af Altingets sundhedspodcast.

 

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Er udredningsretten og behandlingsgarantien spild af penge, eller er de to patientrettigheder noget af det bedste, der er sket for sundhedsvæsenet?

Det er noget af det, vært Ole Toft sætter på dagsordenen i denne udgave af sundhedspodcasten Politisk Stuegang.

For en ny rundspørge lavet af Lægeforeningen viser, at to ud af tre lægefaglige ledere oplever, at udredningsretten og behandlingsgarantien indskrænker deres ledelsesrum ud over, hvad der er lægefagligt begrundet.

Torben Mogensen, professor i sygehusdrift og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital, mener, at lægerne skal pakke deres modstand sammen:

"Jeg kan ikke forstå, at lægerne bruger energi på det. Det kan godt være, at det irriterer nogle læger at sende patienter videre til det private, men det letter presset på sygehusene."

Leif Vestergaard Pedersen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse, giver ham ret. Han mener i øvrigt, at patientrettighederne fungerer som et værn mod en vækst i den private sektor:

"Hvis ikke vi havde patientrettighederne, ville ventetiden på at blive udredt på nogle områder stige til to-tre måneder. Og hvad ville man så gøre, hvis man gik og havde ondt i knæet eller albuen? Så ville man bruge sin sundhedsforsikring, og det ville gå direkte til de private."

For mange rutinekontroller
Leif Vestergaard Pedersen henleder opmærksomheden på en markant stigning i antallet af ambulante kontroller på hospitalerne:

"Man kunne jo spørge, om ikke vi skal skifte nogle af de her rutinekontroller af mennesker, vi håber er raske, ud med undersøgelser af de patienter, vi frygter er syge."

Torben Mogensen er enig. Han mener, at 10-20 procent af behandlingerne på sygehusene uden videre kunne droppes:

"Vi bliver nødt til at fokusere på overbehandling. Det gælder ambulante besøg, men også en del af den behandling, vi giver i sygehusevæsenet, som der ikke er ordentlig dokumentation for," siger han og nævner selv et eksempel inden for kardiologi. 

Det vender eksperterne også i det nye program:

  • Dansk Selskab for Sygehusledelse
  • Rekrutteringsudfordringer i Region Sjælland
  • Nationalt Genom Center
  • Væksten i antallet af speciallæger på hospitalerne
  • De Radikales sundhedsudspil
  • Forebyggelse af genindlæggelser
  • Besparelser på Aarhus Universitetshospital
  • Kjeld Møller Pedersens analyse af sundhedsvæsenets økonomi.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Forrige artikel Politisk Stuegang: En langtfra færdig reform Politisk Stuegang: En langtfra færdig reform Næste artikel Valgpodcast: Hvorfor taler vi så lidt om sundhed i den her valgkamp? Valgpodcast: Hvorfor taler vi så lidt om sundhed i den her valgkamp?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.