Politisk Stuegang: Årets politiske sejr går til de praktiserende læger

PODCAST: Nærhedsincitamenter, PLO-overenskomst, medicinsk cannabis og #detkuhaværetmig. I det nyeste afsnit af podcasten Politisk Stuegang kommer vært Ole Toft og gæsterne Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen vidt omkring, når de gennemgår året der gik i sundhedspolitik.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her. Kopier RSS-feed her 

Årets politisk sejr går til de praktiserende læger, mener Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen, der både roser PLO-overenskomstaftalen fra efteråret og det seneste udspil om almen praksis fra regeringens side.

Det er lykkedes de praktiserende læger at få vendt fortællingen om et fag i krise, og nu er Danmark på vej mod en moderne almen praksis i verdensklasse.

Det er et af budskaberne i det nyeste afsnit af Altingets podcast Politisk Stuegang, hvor tidligere direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen og tidligere vicedirektør Torben Mogensen vurderer året der gik i sundhedspolitik.

"For et år siden gik vi bævende på sommerferie, fordi overenskomstforhandlingerne med PLO ikke var afsluttet. Hold fast, hvor var det godt, at de faldt på plads efter ferien. Vi har virkelig set et hamskifte hos PLO, der er kommet på banen i forhold til at skabe fremtidens sundhedsvæsen," siger Leif Vestergaard Pedersen i podcasten.

Også nogle af de mest ophedede debatter i løbet af året bliver vendt i afsnittet, hvor Altingets sundhedspolitiske analytiker Ole Toft er vært. Podcastens to gæster efterlyser blandt andet mere ansvar og handling fra hospitalledelsernes side i kølvandet på Svendborgsagen og kampagnen #detkuhaværetmig.

Der er dog også ting, som podcastens to gæster er uenige om. Det nye styringshit nærhedsfinansiering, som blev vedtaget i økonomiaftalen fra begyndelsen af juni, får både tommelfinger op og tommelfinger ned i Politisk Stuegang.

"Jeg er lidt bange for den måde, man har gjort det på. Selve princippet om at få skubbet patienter ud af sygehusene. Det er kun godt. Men et kriterium om genindlæggelser inden for 30 dage er ikke noget, sygehusene har indflydelse på. Et incitament på noget, man ikke har indflydelse på - det ender næsten altid galt," siger Torben Mogensen.

Leif Vestergaard Pedersen er mere forhåbningsfuld:

"Det er rigtigt, at det ikke er hospitalerne, der kan styre det. Men tanken er, at hospitalerne skal ud og ruske kommunerne og sige: Nu er I nødt til at gøre noget ved det her. Det er tænkningen bag nærhedsfinansiering, og det er grundlæggende en god konstruktion," siger han.

Politisk Stuegang vender tilbage igen efter sommerferien, hvor Altinget især vil varme op til den sundhedsreform, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bebudet.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her. Kopier RSS-feed her 

Forrige artikel Hør første afsnit: Altinget lancerer podcast om sundhedspolitik Hør første afsnit: Altinget lancerer podcast om sundhedspolitik Næste artikel Dagens podcast: Kampen om de stressede danskere Dagens podcast: Kampen om de stressede danskere
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.