Politisk Stuegang: Hospitalslæger vil have godt af seks måneder i almen praksis

PODCAST: Mange hospitalslæger aner ikke, hvad der foregår i almen praksis, for de har aldrig været der. Gør tjeneste i almen praksis til en del af hoveduddannelsen, siger eksperterne i Politisk Stuegang. Desuden er KL-direktør Kristian Heunicke i studiet for at svare på kritik af kommunernes sundhedsindsats.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Der er ikke brug for et nyt skrivebordsprojekt, skriver Socialdemokratiet i sit sundhedsudspil med slet skjult adresse til regeringens bebudede reform. Men hvad er der så brug for? 

Det svarer tidligere direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen og tidligere vicedirektør Torben Mogensen på, når de i Politisk Stuegang tager Socialdemokratiets sundhedsudspil under kærlig behandling.

De to eksperter taler blandt andet om udspillets forslag om patientansvarlig læge, nærhospitaler, forebyggende helbredstjek og forslaget om et behandlingsråd.

Endelig vender de det meget omtalte forslag om tjenestepligt i almen praksis.

"Udspillet adresserer en reel bekymring. Hvad hulen gør vi for at få læger over hele landet? Det gav mig anledning til at tænke over, at de hospitalslæger, vi uddanner nu, ikke nødvendigvis har været i almen praksis undervejs i deres uddannelsesforløb," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han foreslår derfor en model, hvor læger som en del af hoveduddannelsesforløbet skal ud i almen praksis i et halvt år.

"Det vil både gøre hospitalslægerne bedre og afhjælpe problemerne i almen praksis," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Torben Mogensen bakker op:

"Vi er ved at lave en ændring af sundhedsvæsenet med meget mere fokus på det nære sundhedsvæsen. Så det er fuldt ud relevant for en kirurg eller en mediciner at være et halvt år i almen praksis," siger han og tilføjer:

"Mange hospitalslæger aner ikke, hvad der foregår i almen praksis, for de har aldrig været der."

For små kommuner?
Foruden programmets faste gæster er KL-direktør Kristian Heunicke inviteret i studiet for forsvare kommunernes sundhedsindsatser på baggrund af den krasse kritik i sidste omgang af Politisk Stuegang.

"Det nære sundhedsvæsen er en realitet. Der er nogle, der snakker om det som en vision eller en eller anden form for ønsketænkning, men vi har i dag over 50.000 autoriserede sundhedspersoner ansat i kommunerne," siger han.

Programmets vært, Ole Toft, spørger ham, om der findes kommuner, der er for små til at levere de stadig mere komplicerede sundhedsopgaver. 

Til det svarede KL-direktøren:

"Min ærlige mening er, at man godt kan løse de opgaver, man har nu. Men det er klart, at det kan være en udfordring, hvis vi begynder at flytte mere specialiserede ting ud. Så vil det i hvert fald kræve samarbejde mellem kommuner." 

Torben Mogensen kommer også med en selvrefleksion på sygehusvæsenets vegne:

"Mange hospitalsansattes vurdering af fagligheden i kommunerne har været urimelig negativ, for der er mange dygtige folk i kommunerne." 

Endelig kårer programmets eksperter som altid Månedens genistreg og Månedens hjerneblødning og vender de seneste navnenyheder i sundhedspolitikkens hall of fame.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Forrige artikel Dagens podcast: Løkke har presset et sundhedsudspil ud af Socialdemokratiet Dagens podcast: Løkke har presset et sundhedsudspil ud af Socialdemokratiet Næste artikel Dagens podcast: Sådan går det med forhandlingerne om finansloven Dagens podcast: Sådan går det med forhandlingerne om finansloven
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.