Podcast: Coronapatienter bliver hurtigere indlagt end i foråret

CORONA-PODCAST: En del COVID-19-patienter er nu mindre syge, før de bliver indlagt. Samtidig har fedme og alder vist sig som de farligste faktorer for corona-patienter. Det er blandt pointerne fra forsker og overlæge Thomas Benfield, der gør status på epidemien og behandlingen af corona-patienterne.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Der er en hel stribe årsager til, at vi nu ser kortere og lettere sygdoms- og indlæggelsesforløb blandt corona-patienterne, forklarer overlæge og forsker Thomas Benfield fra Hvidovre Hospitals infektionsmedicinske afdeling.

I denne podcast gør han status på samfundets og sundhedsvæsenets håndtering af corona-pandemien. Her fortæller han også, hvorfor han mener, at Sveriges corona-strategi må betegnes som en fiasko.

Erfaring og medicinske muligheder giver ro 
Da Thomas Benfield ankommer til Altingets podcaststudie, har han netop spist morgenmad med en del af personalet på Hvidovre Hospital, hvor de har behandlet corona-patienter siden marts.

Og stemningen er lige nu både mere afslappet end i foråret. Det på trods af, at der er lidt usikkerhed om, hvad efteråret vil byde på efter den tidlige opblusning af corona-smitten.

”Vi har nu 18 indlagte covid-19-patienter. Det er det højeste antal siden april måned. Omvendt så ved personalet nu mere om, hvilken sygdom de har med at gøre. Og vi har bedre behandlingsmuligheder,” siger Thomas Benfield om stemningen på en af landets corona-afdelinger.

Behandlingen går også lettere, fordi man nu har det antivirale remdesivir og det immundæmpende dexamethason til patienterne i modsætning til i foråret.

”Og så ser vi nu også en lidt anden type patienter. Vi indlægger nok lidt bredere nu. Vi var pressede på kapaciteten i april og marts. Vi vendte flere patienter i døren og hjalp en del telefonisk,” forklarer Thomas Benfield.

Lavere tærskel for indlæggelse i dag
I medierne har det ellers været fremhævet, at sundhedsvæsenet aldrig var i nærheden at nå sit kapacitetsloft. Men lokalt var der pres på covid-afdelingerne. Også på Hvidovre Hospital.  

Så patienterne skulle i foråret være mere syge, før de blev indlagt, fordi man var bange for at ramme kapacitetsgrænsen?

"Ja absolut. Men mange patienter holdt sig også selv hjemme i længere tid, fordi de var nervøse for at komme på hospitalet. Eller fordi de troede, at det var deres andre sygdomme, der gav dem gener,” siger Thomas Benfield.

Han peger på, at det også har medført mindre psykisk og fysisk arbejdspres på afdelingerne, at der nu også er en del patienter med lettere og kortere indlæggelsesforløb, hvor mange patienter i foråret alle var meget syge og havde lange forløb i respirator.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Forrige artikel Podcast: Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger lægger op til oprydning i akutmodtagelser Podcast: Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger lægger op til oprydning i akutmodtagelser Næste artikel Podcast om mink: Et presset erhverv må lade livet for at stoppe den muterede virus Podcast om mink: Et presset erhverv må lade livet for at stoppe den muterede virus
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.