Politisk Stuegang: Der mangler ikke hænder i sundhedsvæsenet

PODCAST: Hver femte pige i gymnasiet skal søge ind på sygeplejerskeuddannelsen, hvis vi skal fylde det nuværende antal pladser, siger en af eksperterne i denne udgave af Altingets sundhedspolitiske podcast. Alligevel lover både Venstre og Socialdemokratiet øget optag i fremtiden. 

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Personalemangel i sundhedsvæsenet er ikke det store problem, det er talt op til.

Sådan lyder den skarpe udmelding i dette afsnit af Altingets podcast om sundhedsvæsenet. 

"Helt generelt er vi nødt til at holde op med at tale om, at vi mangler hænder i sundhedsvæsenet, for det gør vi faktisk ikke," siger Sidsel Vinge, projektchef i Vive. Hun anerkender dog, at der findes lokale personaledækningsproblemer.

Professor i sygehusdrift og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen er enig:

"Når vi ser på normeringerne på de danske hospitalsafdelinger, så er de højere end de fleste andre steder i verden. Det betyder ikke, at der ikke er steder, hvor de har frygteligt travlt, for det har man − især på de medicinske afdelinger − men det er ikke holdbart bare at blive ved med at forvente flere ansatte," siger han.

Hver femte gymnasiepige
Debatten bliver sat på spidsen, da tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen præsenterer en beregning, der viser, at hver femte pige i det almene gymnasium skal søge ind på sygeplejerskeuddannelsen, hvis man skal kunne fylde det nuværende antal pladser. Selvom også mænd bliver sygeplejersker, illustrerer det, at ambitionen kan blive svær at nå.

"Nu hvor politikerne vil øge optaget, bliver der snarere tale om hver fjerde i fremtiden. Vi er i forvejen det land i Vesteuropa, som har tredjeflest sygeplejerske per indbygger. Kan det blive ved med at lade sig gøre i årene fremover?" spørger han.

Sidsel Vinge peger på, at diskussionen handler om prioriteringer:

"Hvad er det for et serviceniveau, man skal kunne forvente? Hvor er vi nødt til at have noget overkapacitet, der redder liv, og hvor behøver vi ikke have en overkapacitet?"

Valgkamp på sundhed
Vært Ole Toft beder også om sine gæsters mening om, at sundhed stort set er fraværende som tema i den igangværende valgkamp. Desuden kommer programmet blandt andet omkring baggrunden for de økonomiske problemer på Aarhus Universitetshospital, Medicinrådet og Ringstedsagen.

Det vender eksperterne også i det nye program:

  • Hvorfor fylder sundhed så relativt lidt i valgkampen?
  • Socialdemokratiets lurepasseri om cigaretpriser
  • Sygehusfredninger
  • Patientrettigheder − replik fra Lægeforeningen
  • Økonomien i de nye kvalitetsfondsbyggerier
  • Har medicinalindustrien for meget indflydelse på Medicinrådets arbejde?
  • Månedens hjerneblødning og månedens genistreg.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Forrige artikel Valgpodcast: Hvorfor taler vi så lidt om sundhed i den her valgkamp? Valgpodcast: Hvorfor taler vi så lidt om sundhed i den her valgkamp? Næste artikel Dagens podcast: Snart skal en ny regering finde penge frem til det danske sundhedsvæsen Dagens podcast: Snart skal en ny regering finde penge frem til det danske sundhedsvæsen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.