Lokale 3F’ere trodser fagbosser og iværksætter nej-kampagne på gaden

I København vil flere ansatte og medlemmer af 3F de næste to dage gå på gaden for at mobilisere nej-stemmer til afstemningen på onsdag. Også afdelinger i Esbjerg og Århus anbefaler medlemmerne at stemme nej.

Mens fagbevægelsens top fortsat anbefaler danskerne at stemme ja til onsdagens afstemning, går 3F’ere i København de næste to dage på gaden med flyers med det stik modsatte budskab.

Det er lokalforeningen 3F København, som står bag arrangementet efter i flere uger at have prydet sin bygning med et stort nej-banner.

”Når først vi afgiver mere suverænitet til EU, er det umuligt at få igen. Vi mener af princip ikke, at EU skal have mere indflydelse,” siger formand John Egebjerg og afviser, at det vil gavne hans medlemmer i form af nye arbejdspladser at afskaffe forbeholdet. Det er ellers et af de argumenter, som 3F’ernes kollegaer i Dansk Metal bruger.  

”Men historierne om virksomheder, som går glip af ordrer på grund af forbeholdet, har vi ikke kunnet bekræfte. Udbuddene handler om industri og ikke om forsvar, og dem kan virksomhederne godt deltage i,” siger John Egebjerg.  

Følte sig provokeret af FH-melding

Også 3F’s byggeafdeling i København, BJMF, samt 3F Esbjerg Transport – hvis formand Jakob Lykke selv er socialdemokratisk byrådspolitiker – anbefaler at stemme nej.

Det samme gælder afdelingen for byggeri og logistik i Århus, hvor formand Thorkil Jansen peger på, at en enig bestyrelse besluttede sig for at anbefale medlemmerne et nej efter FH's formand anbefalede et ja tilbage i marts. 

”Da valget blev skrevet ud, mente vi ikke, at vi skulle forholde os til spørgsmålet. Men da Lizette hurtigt anbefalede et ja, blev vi enige om, at vi også skulle forholde os til det. Og alle vores 37 bestyrelsesmedlemmer er helt enige i den her sag," siger han.

Selv har afdelingen ikke planlagt aktiviteter med flyers eller andet, men holdt sig til at kommunikere sit budskab via brev til medlemmerne og på Facebook.

”Men vi har mange medlemmer, som på vegne af både Enhedslisten, Folkebevægelsen og Dansk Folkeparti hænger plakater op i lygtepælene,” siger Thorkil Jansen. 

 

Blev ”fanget af corona-stemning”

Siden FH-toppen den 23. marts besluttede at anbefale et ja til forbeholdet, har debatten blandt medlemsforbundene kørt på de høje nagler.

Formand Lizette Risgaard har forklaret sin holdning i flere medier og har afvist, at det handler om at vise sin støtte til den socialdemokratiske regering i afstemningen.

Ifølge John Egebjerg bør den hele samlede ledelse i FH dog tage ved lære af sagen og den interne debat, den har affødt blandt medlemmerne.

”Jeg tror, at FH-toppen er blevet grebet af en stemning af slags corona-stemning, hvor hele Folketinget rykke sammen og ingen kunne være uenige. Men det her er en helt anden situation. Og den største udfordring er, at de store forbund med mest magt i forretningsudvalget har sagt god for FH’s melding,” siger han.

3F i Aalborg forholder sig neutralt i afstemningen. Formand Allan Busk oplyser, at han personligt støtter nej-kampagnen, men altså ikke i sin egenskab af lokalformand for 3F. 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Danskerne skal stemme om forsvarsforbehold, og Heunicke skal i samråd om fjerde vaccinestik Ugen i dansk politik: Danskerne skal stemme om forsvarsforbehold, og Heunicke skal i samråd om fjerde vaccinestik Næste artikel Birgitte Hansen forstår, hvordan politik og presse kan tage rampelyset i ministerier: Birgitte Hansen forstår, hvordan politik og presse kan tage rampelyset i ministerier: "Men jeg forstår også, hvor meget der er for Rigsrevisionen at gøre"