Tidligere nordiske statsministre anbefaler danskerne at afskaffe forsvarsforbeholdet

Ligesom Finland og Sverige er på vej til at tilslutte sig Danmark i Nato, burde Danmark også tilslutte sig Finland og Sverige i EU's forsvarssamarbejde. Det mener Carl Bildt og Alexander Stubb, som er tidligere statsministre i henholdsvis Sverige og Finland.

BRUXELLES: Mens krigen stadig raser i Ukraine, står Nordeuropa lige nu med en stor mulighed for at samle sig om en fælles sikkerhedspolitik – i Nato såvel som i EU.

Det fortæller Carl Bildt, som i start-90'erne var statsminister i Sverige og senere også har varetaget hvervet som udenrigsminister.

"Det giver et enormt potentiale for at koordinere, hvis alle nordiske lande er med i Nato. Og forhåbentlig – hvis jeg må blande mig i dansk politik – får vi også Danmark fuldt med i den sikkerhedsalliance, som er EU," sagde Carl Bildt mandag på et webinar arrangeret af Tænketanken Europa og advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

På webinaret deltog også tidligere statsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen samt den tidligere finske statsminister Alexander Stubb. Både Sverige og Finland har siden krigens udbrud i Ukraine bevæget sig hastigt i retning af ansøgning om Nato-medlemskab. {{toplink}}

Og mens Sverige og Finland hånd i hånd flirter med Nato, er der i Danmark udskrevet folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet, som blandt andet forhindrer Danmark i at deltage i EU's militære operationer.

"Hvis vi tilslutter os Nato, og I forhåbentlig afskaffer forbeholdet, vil det samlet set øge sikkerheden i Østersøregionen," lød det fra Alexander Stubb til webinarets danske publikum:

"Det faktum, at vi vil have en stiftende Nato-stat i form af Danmark som fuldgyldigt medlem af det europæiske forsvar, synes jeg i høj grad er en win-win."

Intet modsætningsforhold mellem "tvillingerne" Nato og EU

I debatten om forsvarsforbeholdet i Danmark spiller Nato også en stor rolle. Fra nogle af de politikere, der argumenterer for et nej til afstemningen, lyder det, at et øget EU-engagement på forsvarsområdet vil underminere Nato-samarbejdet.

Men det modsætningsforhold køber de tidligere nordiske statsministre overhovedet ikke.

Svenske Carl Bildt mener, at Nato og EU i fællesskab skal sikre et trygt og stabilt Europa på den anden side af krigen. Han kalder sågar de to internationale organisationer for "tvillinger".

"En stærkere sikkerhedsdimension i EU vil styrke Nato, fordi Nato er en militæralliance, der tager sig af de tunge ting. Hvis man ser på konflikterne i dag, er mange af dem hybride og handler om cyber eller infrastruktur. Der har EU et større sikkerhedsarsenal end Nato. EU vil støtte Nato i disse bestræbelser, ligesom Nato støtter EU i territorialt forsvar," sagde Carl Bildt og uddybede:

"EU's sikkerhedsdimension bliver vigtigere. Og det bliver yderligere forstærket af, at Sverige og Finland tilslutter sig Nato, og at Danmark forhåbentligt er fuldt med i EU."

Også Alexander Stubb understregede, at EU's sikkerhedspolitiske betydning gradvist er vokset – og vil fortsætte med at gøre det.

I krisetider går EU fra at være en 'regulator' til at være en 'aktør', påpegede den tidligere finske statsminister og sagde, at i en usikker verden, hvor alt kan bruges som et våben – handel, information, energi – har EU en masse instrumenter.

"EU's stemme vil ende med at blive stærkere i Nato," konkluderede han:

"Jeg er meget glad for den transatlantiske alliance, men lad mig være ærlig: Vi ved ikke, om Joe Biden eller Donald Trump er en historisk fodnote. De strategiske fejl, Europa har begået, er at være afhængig af russisk energi og måske også at være afhængig af amerikansk sikkerhed. Denne situation giver på den ene side en mulighed for at slippe af med russisk energi og på den anden side en mulighed for at styrke den europæiske søjle i Nato."

Lars Løkke Rasmussen fortalte på webinaret, at han mener, at man i Danmark undervurderer betydningen af at afskaffe forsvarsforbeholdet. Derfor er han glad for, at befolkningerne i Sverige og Finland rykker sig hurtigt på spørgsmålet om Nato-medlemskab.

"Det ville være meget nemmere at overbevise danskerne om, at vi bør integrere os fuldt i EU, hvis det svenske og finske folk beslutter sig for at tilslutte sig Nato."

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Statsministeren er vært for europæisk topmøde om havvind Ugen i dansk politik: Statsministeren er vært for europæisk topmøde om havvind Næste artikel Beretning fra Minkkommissionen kommer i slutningen af juni Beretning fra Minkkommissionen kommer i slutningen af juni