Ole Birk kalder udspillet bevidstløst overforbrug af penge. Alligevel er han klar til at gå med i aftale om finansloven

SVM-regeringens udspil til næste års finanslov er en "klassisk Wammen," siger Liberal Alliances finansordfører, der savner både reformer og besparelser. Hvis partiet får indrømmelser, vil han dog ikke afvise at gå med i en aftale. Socialdemokratiets finansordfører "undrer" sig over kritikken.

Der vakte både nervøse grin og løftede øjenbryn blandt de andre politikere, da Liberal Alliances Ole Birk Olesen for godt et år siden trådte frem foran den ventende presse for at sætte ord på den finanslovsaftale, som han netop havde skrevet under på.

Den liberale finansordfører kritiserede nemlig aftalen i hårde vendinger og sammenlignede den med havregrød. Det var ikke ment som en kompliment, hvis nogle skulle være i tvivl.

Selvom Ole Birk Olesens opførsel medførte både undren og kritik fra hans aftalepartnere, vil han ikke afvise at gøre det samme, når dette års forhandlinger om finansloven er ved vejs ende i slutningen af november.

Med andre ord er han igen klar til at kritisere den aftale, han måske selv ender med at blive en del af. 

"Vi forbeholder os altid retten til at være med i aftaler, hvis vi synes, vi kan gøre noget tilstrækkeligt for at gøre dem bedre, men samtidig at sige, 'det er ikke godt nok det her,'" siger Ole Birk Olesen og fortsætter: 

"Danskerne forstår godt, at Liberal Alliance kan indgå aftaler for at forbedre dem, selvom vi samtidig mener, at de kunne være endnu bedre, hvis der var et andet og mere ambitiøst flertal i Folketinget," lyder det.

I et interview med Altinget fortæller Ole Birk Olesen videre, at han ser finansminister Nicolai Wammens (S) udspil som et "bevidstløst socialdemokratisk overforbrug af penge fra de offentlige kasser, som Venstre og Moderaterne åbenbart er med på".

Alligevel er han igen klar til at gå med i den endelige aftale, hvis hans parti har fået tilstrækkelige fingeraftryk.

"Vi kan ikke gå ind for finanslovsforslaget i sin nuværende form. Hvis vi skal gå med i en aftale, så skal vi have gennemført nogle forandringer, som gør, at vi kan sige, at vores tilstedeværelse i forhandlingslokalet har ført til, at Danmark har fået en bedre finanslov.

Hvor hans smertegrænse konkret går, vil han ikke sige.

"Det kan jeg ikke sætte en formel på, da det er en håndholdt ting. Det er ikke klogt inden en forhandling at fortælle, hvad man vil være tilfreds med".

{{toplink}}

Klassisk Wammen

Ole Birk Olesens kritik af finanslovsudspillet går først og fremmest på, at regeringen spenderer for meget og sparer for lidt.

"Udspillet er en klassisk Wammen. Der er ingen nævneværdige besparelser, og han vil helst bare bruge flere penge," lyder det fra Ole Birk Olesen.

I hans øjne er årets finanslovsudspil det seneste eksempel på, at betydningen af de årlige forhandlinger om statens budget er blevet udvandet.

"I Nicolai Wammens tid som finansminister er finanslovsforhandlinger blevet meget mindre vigtige, fordi han har en modvilje mod at lave om på noget," siger han.

Samme toner kunne man høre fra Liberal Alliances politiske ordfører Sólbjørg Jakobsen, da hun tidligere på måneden vikarierede for Ole Birk Olesen ved førstebehandlingen af finansloven. 

Hun sagde, at der var engang, hvor man i finanslovsforhandlingerne "tog livtag med samfundet store udfordringer":

"Reformerede efterlønnen, afskaffede formueskatten, sænkede registreringsafgiften på biler, opfandt ældre-chekken og meget mere. Sådan har det ikke været, siden den nuværende finansminister kom til i 2019. Det er ærgerligt," lød det fra Sólbjørg Jakobsen.

Ifølge Ole Birk Olesen er regeringens manglende ambitioner i finansloven et bevis på, at den ikke lever op til de standarter, den satte for sig selv, da den blev dannet i december 2022.

"Begrundelsen for den her regering var, at midten kunne føre en reformpolitik, der var nødvendig for Danmark. En reformpolitik, der ikke nødvendigvis ville være populær, og som derfor ville være svær at få yderpartierne med på," siger han og fortsætter:

"Men siden 2022 har SVM-regeringen i store træk fortsat den kurs, som den tidligere rene S-regering havde. Nemlig, at man i finansloven bare bruger flere penge og ikke laver nogen reformer. Og det er ikke fordi, at det vælter ind med reformer resten af året".

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht affejer Ole Birk Olesens kritik. De manglende reformer skyldes politisk og ideologiske uenigheder, lyder det.

"Det er velkendt, at Liberal Alliance har en anden tilgang til velfærd end Socialdemokratiet. Det kan ikke komme bag på nogen danskere, at vi kerer os om den nære velfærd på en anden måde end dem," siger han og tilføjer:

"Men det undrer mig, at Liberal Alliance kan være så kritiske, uden selv at fremlægge deres egen plan, og at de samtidig kan være så kritiske, men stadig gå med i aftalerne," siger Benny Engelbrecht.

{{toplink}}

Foreslår skattelettelse til de ældre 

Liberal Alliance har, som Benny Engelbrecht korrekt pointerer, ikke fremlagt et samlet udspil til finanslovsforhandlingerne.

Ole Birk Olesen har dog et enkelt forslag til forhandlingerne, som han gerne vil løfte sløret for.

Han fortæller, at LA vil fjerne arbejdsmarkedsbidraget for borgere, der har nået folkepensionsalderen, men stadig er aktive på arbejdsmarkedet.

Forslaget kommer i kølvandet på, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget i juni besluttede at fjerne arbejdsmarkedsbidraget for personer under 18 år.

Forslaget, der især handler om at få flere unge i fritidsjob, blev oprindeligt båret til bordet af Liberal Alliance, siger Ole Birk Olesen.

"Når regeringen nu har været så kreative at kopieret vores idé, vil vi gerne udvide den. Det er ikke særlig dyrt, og logikken bag er den samme som for de unge. Vi har brug for de ældres arbejdskraft, og de er eftertragtede på arbejdsmarkedet".

Ved finanslovsdebatten sagde Sólbjørg Jakobsen, at forslaget vil koste 200 millioner kroner om året.

Benny Engelbrecht har sympati for, at Liberal Alliance "vil gøre noget for de ældre". Han tvivler dog på, at forslaget vil have en effekt i virkelighedens verden.

Han påpeger, at regeringen allerede har lavet et "omfattende initiativ" i forbindelse med skattereformen i december 2023, som LA stod udenfor. I skatteaftalen er der blandt andet sat penge af til en skattefri seniorpræmie på op til 46.868 kroner.

"Jeg tvivler på, at der vil være den store samfundseffekt ved forslaget, da vi allerede har givet meget store incitamenter til mennesker, der bliver på arbejdsmarkedet, efter de har nået pensionsalderen," siger han.  

Alligevel opfordrer han Ole Birk Olesen til at tage forslaget med til forhandlingerne, så de kan få "analyseret på effekterne".

{{toplink}}

"Mere frihed til borgere og virksomheder"

Da regeringen i august spillede ud med finanslovsforslaget, valgte Venstres økonomiminister Stephanie Lose især at bruge sin taletid på forslaget om at genindføre håndværkerfradraget. Et af målene er at få flere danskere til at energirenovere og klimasikre deres boliger. 

Selvom det omdiskuterede forslag i princippet er en skattelettelse, er Ole Birk Olesen kritisk overfor Venstre-mærkesagen. 

"Danskerne betaler for meget i skat, og vi ser hellere generelle skattelettelser, frem for at man opfinder et fradrag, hvor folk kan få lavere skat, hvis de bruger penge på noget helt bestemt og én gang om året skal finde MitID frem og taste forskellige ting ind på Skats hjemmeside," siger han.

"Hvis der er 300 millioner kroner til overs, så foretrækker vi at lette nogle generelle skatter. Men vi har en tendens til at stemme for de skattelettelser, der er flertal for, og et fradrag er også en form for skattelettelse," lyder det.

Generelt havde Ole Birk Olesen fortrukket et finanslovsudspil, der "sikrede meget mere frihed til borgere og virksomheder". 

"Folk skal have mere plads til at planlægge deres liv og finde ud af, hvordan man bedst anvender den indkomst, man får. I dag er det i alt for høj grad det politiske system, der lægger beslag på alt for store dele af borgerne og virksomhedernes penge," siger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Folkekirken gik tirsdag til valg. Men den slås med tomme stole og ubrugte stemmesedler Folkekirken gik tirsdag til valg. Men den slås med tomme stole og ubrugte stemmesedler