Syge grise plejes ikke godt nok, og for mange kvæg fodres forkert: Her er de vigtigste nedslag fra statens kontrol med dyrevelfærden

Næsten halvdelen af de danske kvægbesætninger har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne, mens det for svinebesætninger gælder hver tredje. Det viser statens seneste stikprøvekontrol. Få overblik over rapportens vigtigste nedslag.

Tager man ud og besøger tre danske svinebesætninger, er der en god chance for, at én af dem har problemer med at overholde dyrevelfærdsreglerne.

Blandt kvægbesætningerne er det lige knap hver anden, der kan sanktioneres for lovbrud.

Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsens seneste stikprøvekontrol i landbruget, der er udgivet i den årlige dyrevelfærdsrapport.

Den nye rapport er baseret på resultater fra kontrollen i 2021 og omfatter både dyrevelfærden på landbrugets besætninger, i dyretransporten og på slagterierne.

Styrelsen har udført stikprøvekontroller på i alt 1.033 besætninger, hvilket er lidt højere end de 775 besætninger, som staten aflagde besøg i 2020.

Tallet har i begge de nævnte år været lavere end normalt på grund af coronapandemien. I 2019 kontrollerede Fødevarestyrelsen således 1.603 besætninger.  

Herunder følger et overblik over de vigtigste nedslag i Fødevarestyrelsens seneste rapport.

1. Syge og tilskadekomne svin får ikke den fornødne pleje

Andelen af danske svinebesætninger har oplevet et marginalt fald i sanktioner siden den forrige kontrol.

Fødevarestyrelsens seneste rapport viser, at 31,4 procent af svinebesætningerne ikke overholder regler for god dyrevelfærd.

Det er et fald på 1,6 procentpoint siden Fødevarestyrelsens kontrol i 2020, hvor tallet var 33 procent.

Syge og tilskadekomne dyr, som ikke får den fornødne pleje, gav anledning til flest antal sanktioner hos de danske grisebesætninger.

Dette område gav i alt 37 indskærpelser og 16 politianmeldelser.

Derudover er utilstrækkelig adgang til beskæftigelses- og/eller rodemateriale, krav til indretning samt arealkrav til sygestiger også blandt de kontrolområder, der har givet flest sanktioner.

{{toplink}}

2. Knap halvdelen af kvægbesætningerne sanktioneres

Når det kommer til bestanden af kvæg, viser Fødevarestyrelsens kontrol, at 46,3 procent af kvægbesætningerne ikke overholder regler for god dyrevelfærd.

Det er en stigning på 15,3 procentpoint siden forrige kontrol, hvor andelen var 31 procent.

En fjerdedel af indskærpelserne for kvægbesætninger har administrativ karakter. Det vil sige indskærpelser, som ikke er direkte relateret til god dyrevelfærd. Det indebærer eksempelvis besætninger, hvor der ikke føres optegnelse over medicinsk behandling.

Samlet udgør de administrative indskærpelser dog en mindre andel af sanktionerne end før. Sidste år oplyste Fødevarestyrelsen således, at det var "godt halvdelen" af indskærpelserne, der havde administrativ karakter.

Af kontrolområderne direkte relateret til dyrevelfærd, er det særligt fodring og vanding, som ikke opfylder de fysiologiske og sundhedsmæssige behov, der giver anledning til flest sanktioner. I 2021 resulterede det i 118 indskærpelser.

Syge og tilskadekomne dyr, som ikke får den fornødne pleje, samt manglende efterlevelse af proceduren for klovbehandling og klovbeskæring har henholdsvis givet 36 og 31 indskærpelser.

3. Andelen af sanktioner ved dyretransporter stiger*

I forbindelse med transporten af dyr kontrollerer Fødevarestyrelsen blandt andet dyrenes transportegnethed. Kontrollen dækker over direkte eksport fra besætningerne, på samlesteder og ved ankomst på slagterier.

Ud af de 2.177 kontroller af transporten fra besætninger og samlesteder sanktionerede Fødevarestyrelsen 359 transporter af dyr. Det svarer til en sanktioneringsprocent på 16,5 procent.

Fødevarestyrelsens kontrol viser, at det særligt er transporten af svin fra besætninger og samlesteder, som fører til sanktioner.

Ved kontrollen på slagterierne blev der desuden givet syv sanktioner i forbindelse med 806 stikprøver.

I alt lød sanktionsprocenten ved transporterne fra besætningerne, på samlesteder og ved slagterierne dermed på 12,3 procent i 2021. 

Til sammenligning lød tallet på 6,1 procent i 2020.

Transport af højdrægtige kvæg og slagmærker på grise var de hyppigste overtrædelser, der førte til politianmeldelser i 2021.

{{toplink}}

4. Antallet af sanktionerede slagterier stiger

Udover transporten til slagteriet kontrollerer Fødevarestyrelsen også, om slagterierne overholder en række krav til blandt andet dyrevelfærd, faciliteter og metoder.

Slagterierne blev primært sanktioneret for manglende stikning eller afblødning, hvilket i 2021 gav fire indskærpelser, et påbud og otte politianmeldelser. Til sammenligning var dette tal på ti politianmeldelser i 2020.

Derudover viser rapporten, at tre indskærpelser og seks politianmeldelser blev givet grundet uforsvarlig behandling af dyrene.

Fødevarestyrelsen har i alt givet 50 sanktioner på de 349 kontrolbesøg på slagterierne i 2021. Det giver en sanktioneringsprocent på 14,3 procent.

Det er en mærkbar stigning i forhold til 2020, hvor procenten lød på 8,5 procent. 

Hele Dyrevelfærdsrapporten kan læses her og et tilhørende notat om rapportens resultater kan findes her.

Læs også mere om udviklingen i statens kontroller i denne artikel.

*Rettet 3. februar klokken 23.30: Altinget er efter udgivelse af den oprindelige artikel blevet gjort opmærksom på et par fejl i sammenligningerne af tallene for dyretransporter i 2020 og 2021 af Fødevarestyrelsen. Det er nu rettet.

{{toplink}}

Forrige artikel Både røde og blå partier efterlyste justeringer, da Folketinget tog hul på plantefondens lovbehandling Både røde og blå partier efterlyste justeringer, da Folketinget tog hul på plantefondens lovbehandling Næste artikel Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven