Landbrug & Fødevarer: Danmark bør stræbe efter at løfte dyrevelfærden på EU-niveau

Udnævnelsen af en kommissær for sundhed og dyrevelfærd sender et klart signal om, at EU-Kommissionen tager dyrevelfærd alvorligt. Regeringen bør følge trop og gøre den længe ventede revision af EU’s dyrevelfærdslovgivning til en prioritet, når Danmark i 2025 overtager EU-formandskabet, skriver skriver Trine Vig.

Fra Landbrug & Fødevarer har vi delt skuffelsen over, at den tidligere EU-Kommission tøvede og udskød den længe ventede revisionen af EU's dyrevelfærdsregler, og dermed ambitionen om at løfte dyrevelfærden på EU-niveau.

Det er derfor glædeligt, at Ursula von der Leyen med udnævnelsen af en kommissær for dyrevelfærd kommer stærkt tilbage og sender et klart signal om, at dyrevelfærd er en prioritet for den nye EU-Kommission.

Danmark har et højt niveau af dyrevelfærd, og i de seneste årtier er niveauet løftet markant.

Vi er blandt andet et af de få lande i EU, som har regler for dyrevelfærd hos malkekøer.

Med den nye politiske aftale om dyrevelfærd tager Danmark endnu et ambitiøst skridt videre end EU med lovkrav om løse søer i alle nye farestalde – og udfasning af bindestalde til kødkvæg.

{{toplink}}

Og senest har EU-Kommissionen givet grønt lys til udrulning af en national omfordelingsmodel, som skal sikre, at vi ved udgangen af 2028 har fire millioner grise med hele haler.

Europæisk dyrevelfærd

Men uanset nye nationale initiativer bør vi stræbe efter et løft af dyrevelfærden på EU-niveau.

Det er forventningen, at EU-Kommissionen vil sætte fokus på dyrenes muligheder for at bevæge sig frit. Og også her hilser vi et EU-forslag om løsdrift for malkekøer, løse søer i farestalden og stop for buræg velkomment.

Det er områder, hvor vi allerede er langt i Danmark, og hvor vi gerne ser, at vores europæiske kollegaer bliver løftet op på dansk niveau.

Det er vigtigt, at velfærden løftes.

Både for dyrenes skyld, men også fordi vi ikke må ende i en situation, hvor varer fra Italien og Spanien eller fra lande uden for EU presser danske fødevarer ud af køledisken.

Fra dansk side har vi længe efterlyst et løft af dyrevelfærden på EU-niveau.

Som en eksportorienteret sektor er vi helt afhængige af fælles EU-regler, og usikkerheden om de fremtidige regler sætter udvikling og moderniseringen af landbrugssektoren i stå og er en reel trussel for det indre marked, som er grundstenen i EU-samarbejdet.

Både landmænd og finansieringssektoren vil tøve med investeringer i millionklassen i nye stalde, når man ikke præcis kender de nye EU-krav til indretning af stalde.

Derfor haster det med at få opdateret reglerne, så danske landmænd kan komme i gang med at investere i fremtiden, hvor vi styrker både dyrevelfærd og bæredygtighed og sikrer et fortsat velfungerende indre marked.

En fælles ambitiøs fremtid

I Landbrug & Fødevarer har vi arbejdet aktivt sammen med vores kolleger i landbrugsorganisationer i hele EU på at opnå en fælles holdning til, hvordan dyrevelfærden i EU kan styrkes.

Det har vi, fordi vi vil bidrage aktivt og konstruktivt til arbejdet, og fordi vi har en klar interesse i, at dyrevelfærden bliver løftet i hele EU.

{{toplink}}

Det har blandt andet resulteret i opbakning fra den europæiske grisesektor til nye regler om, at søerne skal gå løse, og at incitamenterne for grise med hele haler og hangrise skal styrkes i en fælles EU-lovgivning.

Derfor står vi bag regeringen, når de i 2025 sætter sig i formandsstolen og gør en revision af EU-reglerne for dyrevelfærd til en prioritet.

Vi ser derfor frem til at niveauet for dyrevelfærd løftes helt generelt i EU, og at der sikres en mere ensartet og harmoniseret implementering af nye regler, så vi sikrer et velfungerende indre marked.

Forrige artikel Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger