Minister varsler politisk aftale om bedre dyrevelfærd inden sommer: ”Jeg vil have de her problemer løst”

https://vimeo.com/801261329

Fødevareminister Jacob Jensen vil inden sommer indgå en politisk aftale, der forbedrer dyrevelfærden i landbruget. Det fortalte han på et samråd onsdag, hvor flere partier luftede deres utålmodighed. Frivillige aftaler kan blive til lovkrav, varslede ministeren. 

Regeringen flytter nu problemerne med dyrevelfærd i landbruget et markant skridt op på den politiske dagsorden.

Inden sommer har fødevareminister Jacob Jensen (V) planer om at lande en ”bred” politisk aftale, der kan være med til at komme udfordringerne til livs.

Det oplyste ministeren på et samråd onsdag.

”Jeg lægger op til, at vi i løbet af foråret får et relativt hurtigt forløb, sådan at vi inden sommer forhåbentligt kan lave en politisk aftale om, hvordan vi kan komme videre med det her. Og det skal være konkret,” sagde Jacob Jensen.

Det politiske forhandlingsforløb vil ifølge ministeren blive placeret i forlængelse af den brede dialog med interessenter, erhverv og partier, som han varslede i starten af februar.

Meldingen kommer efter en periode med øget fokus på manglende forbedringer af dyrevelfærden i landbruget.

Senest har Fødevarestyrelsens nyeste kontrolrapport vist, at antallet af lovbrud i svinebesætningerne for ellevte år i træk er på et højt niveau, mens stadigt flere kvægbesætninger også har problemer med at efterleve de gældende regler.

Samtidig står det klart, at man på flere afgørende områder ikke er kommet i mål med den storstilede handlingsplan for svin fra 2014, hvor en breds kreds af interessenter skrev under på en fælles erklæring om at forbedre dyrevelfærden i svinestaldene.

Det er blandt andet ikke lykkedes at nedbringe antallet af halekuperinger, få flere diegivende søer til at gå i løsdrift eller reducere pattegrisedødeligheden, der tværtimod er steget og sidste år slog ny rekord med 29.514 døde pattegrise om dagen.

{{toplink}}

”Uacceptabel” pattegrisedødelighed

Det høje antal døde pattegrise, manglende lokalbedøvelse ved kastration af svin, og andelen af halekuperinger var også baggrunden for, at DF’s dyrevelfærdsordfører, Pia Kjærsgaard, onsdag havde kaldt fødevareministeren i samråd.

Jacob Jensen brugte det meste af sin taletid på at erklære sig enig i bekymringerne, men henviste også til, at der på områderne er sat initiativer i gang.  

Dødeligheden hos pattegrise er ”uacceptabel”, sagde ministeren, der dog bemærkede, at Landbrug & Fødevarer har sat nye avlsmål for at imødekomme udviklingen. Efterlevelsen af krav om lokalbedøvelse har heller ”ikke været god nok”, lød det videre fra Jensen, der i den forbindelse dog tilføjede, at svinebranchen har forsikret, at man styrker indsatsen for at leve op til kravene.

Om antallet af halekuperinger svarede Jacob Jensen, at andelen ”tydeligt” er ”alt for høj”, men gjorde også opmærksom på, at Fødevarestyrelsen har valgt at øge sit fokus på området, så reglerne overholdes.

V-ministeren understregede dog også, at han ikke vil udelukke yderligere tiltag.

”Jeg kan love, at jeg har et stærkt politisk fokus på området, og at jeg vil have de her problemer løst hurtigst og bedst muligt. Hvis erhvervets tiltag ikke er tilstrækkelige, er jeg klar til at se på, hvad der så skal til,” sagde Jacob Jensen indledningsvist på samrådet.

{{toplink}}

Bløde vendinger

Besvarelsen fra ministeren stillede ikke en ”utålmodig” Pia Kjærsgaard tilfreds.

DF-ordføreren indledte den efterfølgende debat med at kalde Jacob Jensens vendinger for ”bløde”.

”Det er jo meget nemt at sige, at hvis ikke der bliver grebet ind, så vil jeg osv. Det er fint, men det er bare sagt så mange gange igennem rigtig, rigtig mange år. Det ved ministeren også selv,” sagde Pia Kjærsgaard, der derfor efterspurgte en konkret deadline:

”Hvornår bliver der grebet ind med lovgivning, hvis ikke der bliver levet op til de her krav?”

”Det var allerede en joke i 2009”

Dyrevelfærdsordfører fra SF Carl Valentin delte samme skepsis over for ministerens indledende besvarelse.

”Vi vil alle sammen synes, at det kunne være dejligt, hvis erhvervet selv klarede det her. Virkeligheden er bare, at det her er blevet en historie, der gentager sig igen og igen og igen,” sagde han.

Valentin henviste til, at komikeren Frank Hvam i et standup-show fra 2009 lavede sjov med politikernes frivillige aftaler med landbruget.

”Landbruget gør ikke, hvad der skal gøres, når man indgår frivillige aftaler om dyrevelfærd, og det var allerede en joke i 2009,” lød det fra SF-ordføreren, der ville vide, hvordan regeringen fortsat kunne have tillid til erhvervet.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Frivillige aftaler til lovgivning

Det var i besvarelsen af disse spørgsmål fra ordførerne, at fødevareminister Jacob Jensen så løftede sløret for ambitionen om et politisk indgreb dette forår.

Processen bliver ”kort”, men ”intensiv”, varslede ministeren.

”Alle vil selvfølgelig foretrække, at erhvervet selv kunne gøre det (løse problemerne red.), men det har man indtil videre ikke kunne. Kurven er ikke knækket, og den er knækket den forkerte vej, hvis den er knækket i nogen retning,” sagde Jacob Jensen.

Indholdet af den politiske aftale skal formes af input fra aktører og de andre partier, forklarede han, men erklærede sig samtidig åben for det meste.

I løbet af samrådet nævnte han blandt andet både pladskrav, pattegrisedødelighed og bedøvelse ved kastration som områder, hvor branchekrav vil kunne gøres til lovgivning.

”Der har været forskellige initiativer, tiltag og handlingsplaner, hvor vi bare kan konstatere, at vi har stadig en udfordring, der ikke er blevet løst. Jeg er derfor også parat til at se på, om nogle af de ting, der har været på frivillig basis tidligere, bliver til lovgivning med muligheder for at sanktionere efterfølgende,” sagde Jacob Jensen.

Den ”intensive” proces starter allerede torsdag, hvor alle Folketingets partier er inviteret til møde hos Jacob Jensen i Fødevareministeriet.

Se eller gense hele samrådet her.

{{toplink}}

Forrige artikel Selvom der er pladsmangel i Danmark, så er det ”tilfældigt, hvordan landet udvikler sig” Selvom der er pladsmangel i Danmark, så er det ”tilfældigt, hvordan landet udvikler sig” Næste artikel Ministre afviser hurtigere kvælstof-indsats: ”Jeg respekterer den aftale, vi har indgået i fællesskab” Ministre afviser hurtigere kvælstof-indsats: ”Jeg respekterer den aftale, vi har indgået i fællesskab”