Pludselig hævede Biden stemmen og gav et løfte: "Vi vil ikke vakle. Jeg mener det"

Foran en stor menneskemængde i Litauen understregede den amerikanske præsident, at de europæiske Nato-allierede kan regne med USA – uanset hvad.

VILNIUS: Joe Biden cementerede onsdag det løfte, som en tidligere amerikansk præsident havde givet litauerne for 21 år siden.

Dengang lød det i en tale fra George W. Bush i den litauiske hovedstad, at "enhver, der har valgt Litauen som fjende, også har gjort USA til en fjende". To år senere blev Litauen medlem af Nato.

Mandag afsluttede den amerikanske præsident et to dage langt Nato-topmøde i Vilnius med at tale direkte til litauerne, og her havde Joe Biden medbragt det 21 år gamle budskab. Denne gang med henvisning til Nato's raison d'etre.

"Et angreb på én er et angreb på os alle," sagde Biden – til stor applaus fra tilhørerne.

Ikke overraskende handlede størstedelen af præsidentens tale om krigen i Ukraine. Han understregede over for litauerne – såvel som resten af europæerne – at Europas sikkerhed er et emne, der ligger ham meget på sinde.

"Idéen om, at USA ville kunne trives uden et sikkert Europa, holder ikke," fastslog han.

Massiv lokal støtte til Ukraine

Et par tusinde havde fundet vej ind i atriumgården på Vilnius Universitet for at se og høre verdens mest magtfulde mand.

Flere timer før talens start møder jeg det, der – uden at overdrive – er den længste kø, jeg nogensinde har set.

I centrum af den litauiske hovedstad slanger mindst en halv kilometer lang menneskemængde sig fra universitetet til byens domkirke.

Der er mange forskellige mennesker i køen. Unge, gamle, kvinder, mænd, børn. Men fælles for dem alle er, at de på den ene eller anden måde viser støtte til Ukraine. Ligesom alle gader og stræder i Litauen er dekoreret med ukrainske flag, bærer befolkningen også flaget stolt, og flere har endda erhvervet sig t-shirts med ukrainestøttende symboler.

De mange litauere har samme formål som mig: at se den frie verdens leder tale direkte til et folk, der er bekymret for den sikkerhedspolitiske situation og deres fremtid. Bekymret for den russiske aggressor.

Fem timer efter jeg har fundet min plads i køen, træder Joe Biden på scenen. Inden da har alle tilstedeværende gennemgået et sikkerhedstjek, som var det en lufthavn, man skulle ind i. Det Hvide Hus havde på forhånd meddelt, at der kun var et begrænset antal pladser, og at adgang var baseret på et 'først til mølle'-princip.

De, der var heldige at komme ind, deltog i en positionskamp, som man ser det i et Tour de France-felt før en massespurt. Der blev aset og maset. Selv tabte jeg den kamp og kunne kun skimte Joe Biden, hvis jeg stod på tæer og strakte hals.

"Vi vil stå for frihed i dag, i morgen og…"

Præsidenten lagde ud med at tale om Litauens historie og befolkningens kamp for frihed under den sovjetiske besættelse af landet under Den Kolde Krig.

Historiefortællingen endte med en understregning af, at USA aldrig anerkendte Sovjetunionens besættelse af Estland, Letland og Litauen. Og med dét var kimen lagt til at tale om Ukraine.

Med situationen i Ukraine in mente er det vigtigt at huske hinanden på, at vi er bedre i fællesskab, lød det fra Joe Biden.

"Vi står over for et valg. Et valg mellem en verden defineret af tvang og undertrykkelse, eller en verden, hvor vi erkender, at vores egen succes er bundet til andres succes. Når andre gør det bedre, gør vi det også bedre."

Det var generelt en lavmælt og behersket præsident, der talte i atriumgården på Vilnius Universitet. Men han formåede alligevel i hvert fald en enkelt gang at vække liv i publikum, da han pludselig fandt en anden tone frem og med fast røst understregede den amerikanske støtte til europæernes sikkerhed.

"Vi vil ikke vakle. Jeg mener det," sagde han og fortsatte:

"Vi vil stå for frihed i dag, i morgen og så lang tid, det måtte tage."

En af mine sidemakkere bemærkede efter talen, at det da altid er rart, når en amerikansk præsident på europæisk jord garanterer vores frihed.

Forrige artikel Mette Frederiksen åbner for at donere danske kampfly til Ukraine i fremtiden Mette Frederiksen åbner for at donere danske kampfly til Ukraine i fremtiden Næste artikel Efter Sortehavsaftalens udløb: Putin afholder topmøde for 49 afrikanske delegationer Efter Sortehavsaftalens udløb: Putin afholder topmøde for 49 afrikanske delegationer