EU-lande vil bruge milliarder på krudt og kugler til Ukraine

EU's udenrigs- og forsvarsministre er blevet enige om at bruge to milliarder euro på ammunition til Ukraine samt undersøge mulighederne for europæisk produktion af ammunition til Ukraine. Våbenindustrien advarer dog mod at tro, at produktionen kan startes hurtigt op.

Efter et længere tilløb blev EU's udenrigs- og forsvarsministre på et møde i Bruxelles mandag enige om, at øremærke 2 milliarder euro til at sikre bedre forsyning af ammunition til Ukraine.

Ammunitionsstøtten fra EU-landene til Ukraine består af tre dele:

  • Der øremærkes én mia. euro fra Den Europæiske Fredsfacilitet (EPF) til refusion for donationer fra medlemslandenes egne lagre her og nu. 
  • Der øremærkes yderligere én mia. euro fra EPF til refusion for medlemslandenes bidrag til fællesindkøb af ammunition til Ukraine.
  • Der skal igangsættes initiativer for at øge produktionskapaciteten i den europæiske forsvarsindustri på længere sigt.

Akut behov

Der har blandt EU-medlemsstaterne gennem et stykke tid været bred opbakning til at prioritere hurtige leverancer af ammunition til Ukraine, fællesindkøb af ammunition til Ukraine samt at tage tiltag til at øge den europæiske forsvarsindustris ammunitionsproduktion.

Den ukrainske regering har flere gange gjort opmærksom på, at de har et akut behov for ammunition, herunder særligt artilleriammunition, i kampen mod Rusland, der angreb og invaderede landet den 24. februar sidste år.

{{toplink}}

En afklaring af centrale spørgsmål om finansiering og produktionskapacitet har dog afholdt EU-landene fra at tage den endelige beslutning om ammunitionsleverancer og -produktion.

Den kom så mandag.

Styrke europæisk forsvarsindustri

Enigheden blandt EU-landene glæder den fungerende danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

"Ukraine står i en situation, hvor de mangler ammunition lige nu. Det skal vi gøre noget ved. Danmark har fra starten af krigen, været et af de mest aktive donorlande. Derfor er jeg glad for, at EU’s forsvars- og udenrigsministre har besluttet en række initiativer, der skal støtte Ukraine med ammunition på kort og længere sigt.

Samtidig er det vigtigt, at vi arbejder for at styrke den europæiske forsvarsindustri,” siger Troels Lund Poulsen.  

Vanskeligt at øge produktion

Mangel på krudt, plastisk sprængstof og TNT betyder, at det ikke nødvendigvis er så lige til at øge produktionskapaciteten, som EU-lederne måske håber, pointerer producenter af ammunition overfor Financial Times.

"Det er meget vanskeligt at øge produktionen af artilleriammunition, især den tunge ammunition af stor kaliber, på kort tid. En ny artillerifabrik er meget let, men hvordan producerer man flere artilleriprojektiler uden råmaterialer?" spørger Jiří Hynek, formand for Forsvars- og Sikkerhedsindustriens Sammenslutning i Tjekkiet i Financial Times.

{{toplink}}

Samtidig advarer våbenindustrien og EU-embedsmænd om, at den øgede efterspørgsel kan risikere at presse priserne på ammunition i vejret. I forvejen er priserne steget med omkring 20 procent siden krigen brød ud.

Ikke medlem endnu

Det er tanken, at den såkaldte Europæiske Fredsfacilitet (se boks under artiklen) og Det Europæiske Forsvarsagentur kan anvendes som understøttende rammer i forhold til at sikre øget donation og fællesindkøb af ammunition.

Hvis ammunitionen skal anskaffes i regi af Det Europæiske Forsvarsagentur, så kan Danmark komme til at stå i en lidt speciel situation. Danmark er nemlig endnu ikke medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur, selvom afskaffelsen af forsvarsforbeholdet i juni sidste år har banet vejen for det.

Men det konkrete beslutningsforslag om dansk deltagelse i Det Europæiske Forsvarsagentur og det såkaldte Permanente Strukturerede Samarbejde (PESCO) på forsvarsområdet behandles i øjeblikket i Folketinget.

Den danske regering vurderer, at Danmark kan deltage i samarbejdsprojektet om fællesindkøb af ammunition til Ukraine i regi af Det Europæiske Forsvarsagentur, hvis Danmark bliver medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur i de kommende måneder.

{{toplink}}

Forrige artikel Nyt forsøg på at få EU's mangeårige kamp mod diskrimination ud af politisk dødvande Nyt forsøg på at få EU's mangeårige kamp mod diskrimination ud af politisk dødvande Næste artikel Regeringen fremlægger bud på ny finanslov torsdag Regeringen fremlægger bud på ny finanslov torsdag