Frederiksen advarer Orbán: Det er nu, man skal stille sig på den rigtige side af historien

Europa må ikke vakle nu, siger statsministeren ved begyndelsen af et EU-topmøde, hvor Ungarns leder truer med at blokere for at give Ukraine ny milliardstøtte og perspektiv for medlemskab.

BRUXELLES: Hvis EU lader Viktor Orbán svække kontinentets støtte til det krigshærgede Ukraine, så er samarbejdet ikke meget værd mere i den danske regeringsleders øjne.

”Hvis Europa vakler i vores opbakning til Ukraine, hvad er Europa så efterhånden? Hvis ikke vi har evnen til at forsvare os selv som europæere, så er der ikke meget tilbage, hvis I spørger mig,” siger statsminister Mette Frederiksen (S), der netop har annonceret en ny dansk hjælpepakke til Kyiv.

”Det her er ikke kun et spørgsmål om Ukraine og Ukraines fremtid. Det her er et spørgsmål om Europa og Europas fremtid,” siger hun ved sin ankomst til et EU-topmøde, der efter planen skulle tage historiske beslutninger om at åbne udvidelsesforhandlinger og give ny milliardstøtte til Ukraine.

{{toplink}}

I opløbet til topmødet har Ungarns leder truet med at blokere for det hele, selv om alle de 26 andre medlemslande er imod ham.

Det må Orbán under ingen omstændigheder få held med, advarer statsministeren.

Et topmøde til historiebøgerne

”Vi står igen på et af de steder i vores historie, hvor man må vælge, om man vil være på den rigtige eller den forkerte side i historieskrivningen,” siger statsministeren.

”Nu har vi kæmpet i snart to år for at sikre, at det ikke er Putin, der vinder den her krig. Hvis vi giver op nu, så har det hele jo været forgæves. Europa bliver i mine øjne nødt til at stå fuldstændig fast, og det vil sige sikre støtten til Ukraine både finansielt, militært og politisk,” siger hun.

Ved begyndelsen af topmødet talte Ukraines præsident via videoforbindelse til de forsamlede europæiske ledere – og han mindede dem også om øjeblikkets historiske vægt.

”Det er meget vigtigt, at Europa ikke falder tilbage i ubeslutsomhed i dag. Ingen ønsker at se Europa som utroværdig,” sagde Volodymyr Zelenskyj:

"Denne dag vil gå over i historien. Uanset om det bliver godt eller skidt for os, så vil historien huske alt. Hvert ord, hvert skridt, hver handling og hver mangel på handling. Og hvem der kæmpede for hvad,” sagde han.

Danmark klar med ny milliardpakke

EU-Kommissionen har foreslået en ny europæisk støttepakke med omkring 127 milliarder kroner i støtte og dobbelt så meget i lån til Ukraine over de næste fire år.

Men det vil Viktor Orbán ikke være med til, og han ønsker heller ikke nogen beslutning på dette topmøde om at åbne forhandlinger om fremtidig optagelse af Ukraine i EU.

Statsminister Mette Frederiksen støtter på Danmarks vegne at åbne forhandlinger med både Ukraine og Moldova. Hun understreger samtidig, at Danmark går i front for ny finansiering af Ukraine med en ny dansk hjælpepakke på over syv milliarder kroner til både militær og civil støtte.

”Danmark vakler ikke en millimeter i vores støtte til Ukraine. Og derfor er det jo rigtig godt, at vi igen går foran med endnu en stor donationspakke, som er vigtig, også på den korte bane. Det er en hård vinter, Ukraine skal igennem på slagmarken,” siger Frederiksen:

”Og det her topmøde er selvfølgelig afgørende – både for at få sikret finansiering på europæisk plan til Ukraine, men også at vi betrygger Ukraine i, at deres fremtid hører til i resten af Europa og ikke i Rusland.”

{{toplink}} 

,

Forrige artikel Ursula von der Leyen mødes med Danmark, Grønland og Færøerne Ursula von der Leyen mødes med Danmark, Grønland og Færøerne Næste artikel Orbán sender Zelenskyj på vild rutsjetur: Ukraine får ja til EU-optagelsesforhandlinger, men nej til stærkt tiltrængt økonomisk støtte Orbán sender Zelenskyj på vild rutsjetur: Ukraine får ja til EU-optagelsesforhandlinger, men nej til stærkt tiltrængt økonomisk støtte