EU-topmøde: Kreativ løsning på Brexit-dødvande søges

TOPMØDE: Weekendens sammenbrud i forhandlingerne om briternes exit fra EU hænger over et topmøde, som kan komme til at handle mest om, hvad der sker, hvis der slet ikke kommer en aftale.

BRUXELLES: Briternes skæbnetime er udskudt. Det topmøde, der skulle have skitseret deres vej ud af Unionen, tegner nu til at blive særdeles småt på resultater. Efter intensive forhandlinger om de sidste knaster i skilsmisseaftalen mellem parterne brød sammen i weekenden, er alle større fremskridt aflyst, når EU-cheferne mødes i Bruxelles onsdag aften.

Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der leder EU-chefernes møder, ser ”ingen grund til optimisme”.

Han håber, at den britiske premierminister vil have noget med til mødet, som ”er kreativt nok til at få os ud af dødvandet”.

Men fra London lyder kravet, at det er EU-siden, der må til at være noget mere fleksible.

Det irske problem
Dødvandet skyldes den fuldstændigt låste diskussion om grænsen mellem Irland og Nordirland, der efter 29. marts næste år kommer til at markere EU’s ydre grænse.

Begge sider har erklæret deres støtte til at holde den 500 kilometer lange grænse fri for kontroller og infrastruktur, der kan være med til at puste til gløderne i den årelange konflikt mellem irsk-sindede nationalister og britisk sindede unionister på den delte ø.

Briterne mener, at det er noget, man kan forhandle sig ud af med en dybdegående og omfattende frihandelsaftale.

Men set fra Bruxelles kræver det, at briterne enten forbliver under EU’s indre marked- og toldregler, så sådanne tjeks bliver overflødige, eller at Nordirland gør det, så kontrollerne kan lægges ved de nordirske havne og lufthavne i stedet.

Nødbremse
Det sidste er det såkaldte backstop, som EU-siden og briterne blev enige om sidste december som en slags nødbremse i det tilfælde, at der ikke kunne findes en bedre løsning til at holde grænsen åben.

Det løfte er premierminister Theresa May siden bakket væk fra under stærkt pres fra sit nordirske støtteparti, DUP, der er rasende over udsigten til at forblive tættere på EU end resten af Storbritannien efter Brexit-dag.

Det var også det såkaldte backstop, der fik de intensive forhandlinger mellem EU-siden og briterne til at gå i vasken i weekenden.

”Jeg vil ikke splitte mit land,” som Theresa May har gentaget mange gange den seneste tid.

Annektere Nordirland
Topmødeleder Donald Tusk gjorde inden mødet klart, at han afviser alle anklagerne fra London om, at EU forsøger at annektere Nordirland og splitte Storbritannien.

”Det er selvfølgelig ikke sandt. Objektivt set er det her bare et meget kompliceret emne. Det irske grænsespørgsmål er et meget naturligt og automatisk resultat af Brexit-afstemningen. Det er derfor, vi bliver nødt til at finde på noget meget kreativt, som samtidig værner om vores værdier og om det indre marked, samtidig med at det respekterer Storbritanniens suverænitet,” sagde Tusk.

”Men for at opnå det har vi måske brug for en helt ny måde at tænke på.”  

Hvad gør vi nu?
Hvad det kan indebære, vil EU-lederne diskutere, når de mødes til middag i Bruxelles onsdag aften for at diskutere, hvordan de når i mål med forhandlingerne.

Inden da vil de lytte til Theresa Mays udlægning, inden hun sendes ud af lokalet igen, så de resterende 27 kan diskutere den videre strategi med chefforhandler Michel Barnier.

Han sagde tirsdag, at han håber på en aftale ”inden for de næste par uger”. Men om det er EU eller briterne, der må give sig, er der intet nyt om.

Derfor vil de 27 EU-chefer også lytte til EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der vil udlægge de seneste forberedelser til, hvad der skal ske, hvis ikke der kommer en aftale mellem de to sider før Brexit-dag.

Efter weekendens sammenbrud er det en tankegang, som begynder at brede sig mere og mere i både Bruxelles og i de europæiske hovedstæder.

”Mindsettet er blevet, at det også kan være, det går galt,” lyder det fra en højtstående embedsmand.

Forrige artikel Brexit og Nordirland:  På grænsen til det umulige Brexit og Nordirland: På grænsen til det umulige Næste artikel Topmøde: Endelig Brexit-løsning bliver på den meget lange bane Topmøde: Endelig Brexit-løsning bliver på den meget lange bane