EU-Kommissionen anbefaler importforbud på russisk olie i ny sanktionspakke

Russisk råolie og andre olieprodukter - som benzin - skal udfases, inden året er omme. Sådan lyder det i EU-Kommissionens forslag til en sjette sanktionspakke. Også russiske banker står for skud i den nye pakke.

BRUXELLES: Nøgleordet i EU's sjette sanktionspakke mod Rusland er olie.

EU-Kommissionen foreslår at udfase russisk råolie inden for seks måneder og andre olieprodukter – eksempelvis benzin – inden årets udgang.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen begrundede tirsdag morgen, hvorfor importforbuddet først skal være trådt helt i kraft inden årets udgang.

"Det her bliver ikke nemt, for nogle medlemslande er dybt afhængige af russisk olie. Men vi er simpelthen nødt til at gøre det," sagde hun i en tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg:

"Vi lægger maksimalt pres på Rusland, samtidig med at vi minimerer følgeskaderne for os og vores partnere globalt. For at hjælpe Ukraine må vi sørge for, at vores økonomi forbliver stærk."

Ungarn og Slovakiet bliver ifølge Politico foreløbigt undtaget for olieforbuddet med en særordning, som betyder, at de får et ekstra år til at gøre sig uafhængig af olie fra Rusland. De to lande er op til 100 procent afhængige af russisk olie.

Twitter bakker Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod op om nye sanktioner.

"Danmark støtter de stærkest mulige sanktioner mod Rusland. Vi er klar til hurtigt at vedtage nye sanktioner, herunder på energi og finans. Vi skal øge omkostningerne ved Putins illegale krig og opretholde politisk og økonomisk pres – i tæt koordinering med partnere," skriver udenrigsministeren.

Kommissionens sanktionsforslag skal godkendes af alle EU's medlemsstater, før de træder i kraft.

Banker og statsmedier står for skud

Udover et totalforbud på import af russisk olie foreslår Kommissionen også at udelukke flere russiske banker fra den internationale betalingstjeneste Swift. Mest markant er Sberbank, som er Ruslands største bank, og som hidtil har været undtaget sanktioner.

"Det er en bank, der dækker omkring 70 procent af den russiske banksektor," fortalte Ursula von der Leyen:

"Vi vil også udelukke andre væsentlige banker fra Swift. På den måde rammer vi banker, som er afgørende for det russiske finanssystem og for Putins mulighed for at betale for alle ødelæggelserne."

Også flere individer skal tilføjes til sanktionslisten. Kommissionen vil særligt ramme de militærfolk, der står bag massedrabene i byen Butja og belejringen af byen Mariupol.

"Vi ved, hvem I er. Og I vil blive holdt ansvarlige," lød den direkte besked fra von der Leyen.

Derudover skal det ikke længere være muligt for russiske virksomheder at benytte sig af revisorer, konsulenter og rådgivere fra EU-lande, slog kommissionsformanden fast i Parlamentet.

Endelig foreslår Kommissionen at forbyde yderligere tre russiske statsmedier i EU. I forvejen er medierne Russia Today og Sputnik underlagt censur fra EU. Forbuddet mod at sende gælder både via satellit, kabel og internet.

"Vi skal ikke give dem en scene at sprede deres løgne på længere," sagde Ursula von der Leyen.

Kommissionens bud på en sjette sanktionspakke skal nu til debat blandt EU's medlemslande.

Forrige artikel Ny debat: Sender krigen i Ukraine EU ud i ny økonomisk krise? Ny debat: Sender krigen i Ukraine EU ud i ny økonomisk krise? Næste artikel Dødsfald: Fhv. ambassadør Jørgen Munk Rasmussen (76)