Et slankere og mere effektivt EU

DEBAT: Vi bør udnytte den gældende økonomiske krise til at genoverveje, hvad det er for et EU, vi ønsker, skriver EU-ordfører for Liberal Alliance, Merete Riisager. Hun ønsker et slankere og mere effektivt EU.

Af Merete Riisager,
MF, EU-ordfører, Liberal Alliance

EU står i et vadested, hvor nye initiativer til styring af medlemslandenes økonomi indføres i stadigt stigende tempo for at danne et bolværk mod krisen i eurozonen. Samtidig er de områder, EU forvalter, knopskudt over en årrække. Det er tid til at besinde sig for en ny vision for EU. Et slankere EU skal primært koncentrere sig om det, unionen historisk har vist sig at være bedst til - det indre marked og fredsskabelse gennem samhandel.

Gældskrisen hærger, og Europa bløder. Ansvaret ligger hos uduelige regeringschefer, som har brugt alt for mange penge og forsømt at gennemføre de nødvendige reformer. Uduelige regeringschefer, der har lænet sig op ad en eurozone i forvisning om, at de var medlemmer af en klub, der ville kunne redde dem i nødens stund. Resultatet er nu en støt strøm af stramninger af det økonomiske samarbejde, der ser ud til at munde ud i traktatændringer, der skal forhandles under det danske formandskab, og som vil få betydning for alle 27 EU-lande inklusive Danmark.

Ud af Europluspagten
Situationen kræver en kritisk stillingtagen til, hvilken position som Danmark skal indtage nu, samt hvilken vision man ønsker for EU på sigt. Liberal Alliance ønsker, at Danmark skal trække sig ud af Europluspagten nu og her, hvilket vil give et bedre udsyn og mere plads at bevæge sig på. Det er og bør være det danske Folketings opgave at trække Danmark ud af krisen.

Vi ønsker at sætte en ambitiøs vækst- og reformdagsorden i Danmark i stedet for at lægge os op ad en eurozone, der sætter dårlige standarder for økonomisk politik i mange af medlemslandene. Alternativet er enten at blive stående, uden indflydelse, men med et tilsagn om at rette sig efter det, der måtte dikteres fra eurozonen, eller endnu værre, at træde helt ind i eurozonen og blive en del af et selskab, der dårligt kan holde sig selv oppe.

Fokus på det, EU er bedst til
Ligeledes er der grund til at overveje, hvilket EU vi ønsker, at Danmark skal være en del af i fremtiden. Vi ønsker, at den krise, Europa står midt i, skal bruges til kritisk at forholde sig til, hvad EU er og skal være. EU har historisk haft en stor og afgørende rolle i forhold til at skabe fred gennem samhandel ved fremkomsten af det indre marked. Dette arbejde kan styrkes, så det europæiske samarbejde igen bliver et samarbejde, hvor medlemsstaterne styrker hinanden i stedet for at slide hinanden ned.

EU-samarbejdet skal have fokus på det, der giver medlemslandene værdi i respekt for de forskelle, landene hver især repræsenterer. Samarbejdet kan understøttes af initiativer, der fremmer samhandel som eksempelvis fælles infrastrukturprojekter. Et sådant EU kan blive et slankere og mere effektivt EU, som Danmark kan drage stor fordel af og bidrage aktivt til.

Forrige artikel EU bør følge egne regler EU bør følge egne regler Næste artikel EU er en fordel for danske unge EU er en fordel for danske unge