EU er en fordel for danske unge

KLUMME: Den voksende skepsis over for EU i Danmarks højrefløjspartier er foruroligende, mener ugens klummeskribent Sinne B. Conan. Og det vækker særligt undren i betragtning af de fordele, man har som ung af EU.

Af Sinne B. Conan,
Europapolitisk chef i DI

Jeg har en rigtig god veninde i Warszawa. Hun hedder Alexandra, og vi er jævnaldrende (dvs. 41). Vi mødes enten i Bruxelles, København, London, eller hvor det nu passer. Hun har en passion for mennesker og for Europa. Vores liv er på mange måder ens. Men sådan har det ikke altid været. Indtil Alexandra blev 18 år, boede hun på den anden side af jerntæppet, og vores barndom var helt forskellig.

I 2011 er det en selvfølge for unge at rejse Europa tyndt med fly, der ofte koster mindre end en togbillet mellem København og Aalborg.

Afhænger af vilje
Det er en selvfølge, at unge hver dag nyder varer til SU-venlige priser, som lever op til alle sundheds- og sikkerhedskrav, uanset hvor i EU de bliver købt.

Det er en selvfølge at kunne vælge mellem studier i London, Berlin eller Rom og sende billige sms'er hjem til venner og familier i Danmark.

Det er en selvfølge for mange unge mennesker, at vi kan opretholde rigdom og alle vores velfærdsgoder. Men disse goder er ikke kommet af sig selv, og det er ikke en selvfølge, at vi bevarer dem. Det afhænger helt af vilje, mod og kloge beslutninger i Europas hovedstæder.

Oprørske unge
I de seneste uger har vi været vidne til ungdomspolitiske partier med budskaber, der ryster mig. Enten kaster de håndklædet i ringen og opfordrer til at melde Danmark ud af EU, eller også tager de afstand fra dansk medlemskab af euroen. En tredje variant er at rulle det indre marked tilbage.

Og det er vel at mærke fra ungdomspolitiske partier, der normalt bryster sig af at støtte erhvervslivet og fremtidssikre vækst og velfærd i Danmark.

Jeg er mildest talt lidt målløs. For hvis vi kan blive enige om den præmis, at det er den private sektor, der skaber vækst og indtægter her til landet og dermed finansierer den offentlige sektor og de velfærdsgoder, som tages for givet, så skal jeg hilse og sige fra vores medlemsvirksomheder, at EU's indre marked holder gang i 450.000 arbejdspladser i Danmark og udgør grundlaget for Danmarks velstand. Det giver ikke mening at se indad i en global økonomi. EU er og bliver indgangen til vækst og velfærd i Danmark, og de der påstår, at EU kan være ligegyldig, når de interessante vækstøkonomier findes uden for Europa, har bare ikke læst på lektien.

Mere internationalt udsyn
Danmark er udfordret, og udfordringerne kræver, at vi står sammen om at skabe et stærkere og mere handlekraftigt Europa. Gør vi ikke det, bliver Danmarks position som en af verdens mest velstående nationer blot en parentes i vores lands historie.

DI har ofte gymnasieklasser på besøg, og det er heldigvis vores oplevelse, at mange unge mennesker har et internationalt udsyn og en god forståelse for Danmarks tilknytning til EU. Forhåbentlig er det et udtryk for, at de ungdomspolitiske partier ikke taler for alle landets øvrige unge.

Dansk indflydelse kræver deltagelse
Danmark står med virkelig seriøse udfordringer. Vi har en vækstkrise. En klimakrise. Og en ressourcekrise, hvor råvarepriserne er på himmelflugt. Det er globale udfordringer, der har nationale konsekvenser. Hvis vi skal have mulighed for at påvirke disse udfordringer, kræver det et sammentømret EU.

Det er klart, at dansk indflydelse i verden ikke sker direkte fra Christiansborg til Beijing, men fra Christiansborg via Bruxelles. Dansk indflydelse forudsætter, at vi sidder med ved bordet i Bruxelles.

Den 15. december holder DI Ungdomskonventet "12 timer for Europa" på 25. etage på Hotel Crown Plaza. Konventet består af cirka 30 ungdomspolitikere, og opgaven er at nå frem til et europapolitisk kompromis, der bygger på den udvikling, som ungdommen nyder godt af i dag.

Det er naturligvis kun de ungdomspolitiske partier, der anerkender dansk deltagelse i EU, der sidder med ved bordet og påvirker resultatet. Det er min ambition, at vi kan medvirke til at sikre, at vi, der var unge i 1989, ikke bliver den sidste generation af europæere.

Forrige artikel Et slankere og mere effektivt EU Et slankere og mere effektivt EU Næste artikel Et forsvar for solidaritet Et forsvar for solidaritet