Vidne i Støjberg-sag: "Jeg kunne aldrig drømme om at ringe ud og bede nogen om at gøre noget ulovligt"

INSTRUKS: I sagen om daværende minister Inger Støjbergs ulovlige instruks om uden undtagelser at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, gav en central embedsmand i ministeriet mandag sin forklaring. Hun bakkede stort set Støjbergs forklaring op og placerede en del af ansvaret hos Udlændingestyrelsen.

Mens Udlændingestyrelsen har forklaret, at den blev beordret til at administrere ulovligt i sagen om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, kom der mandag en anden version fra en central embedsmand i ministeriets departement.

Det skete, da afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Line Skytte Mørk Hansen over for Instrukskommissionen gav sin forklaring om forløbet i Retten ved Frederiksberg. Kommissionen undersøger, hvorvidt daværende minister Inger Støjberg (V) vidste, at hendes instruks i 2016 om at adskille parrene uden individuel sagsbehandling var ulovlig. Den undersøger samtidig embedsværkets rolle i sagen.

I grove træk bakkede mandagens vidne op om sin tidligere ministers forklaring.

Ifølge Line Skytte Mørk Hansen, som stadig er ansat i ministeriet, gjorde hun det i februar 2016 klart over for Udlændingestyrelsen, at den skulle administrere efter loven. Det vil sige, at styrelsen som hovedregel skulle adskille de nyankomne par på asylcentrene, hvis den ene part var mindreårig, men at der kunne være undtagelser. Det er nemlig ulovligt ifølge dansk og international ret at adskille parrene uden individuel behandling af sagen. 

"Der har aldrig været tvivl om, at der ville være en ordning, hvor der var undtagelser. Der var en hovedregel, og der ville være undtagelser," sagde Line Skytte Mørk Hansen ifølge Politiken og TV 2.

Ord mod ord
Hun forklarede, at hun i en telefonsamtale med daværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum gav besked om, at der skulle være undtagelser. Samme dag, som samtalen fandt sted, havde daværende minister Inger Støjberg ellers udsendt en pressemeddelelse, hvor der stod, at alle par skulle adskilles. Der stod ikke noget om undtagelser, og dermed fik pressemeddelelsen karakter af en ulovlig instruks.

Udlændingestyrelsen har dog en meget anderledes opfattelse af telefonsamtalen mellem Line Skytte Mørk Hansen fra ministeriet og styrelsens egen medarbejder, Lene Vejrum. Her forstod man beskeden sådan, at alle par – på ministerens ordre – skulle skilles ad. Det har styrelsen tidligere forklaret til Ombudsmanden. 

Centralt i sagen er et telefonnotat, som Lene Vejrum fra styrelsen skrev halvanden måned efter samtalen med Line Skytte Mørk Hansen. Her refererer Lene Vejrum, at Line Skytte Mørk Hansen skulle have forklaret styrelsen, at der skulle administreres efter ministerens pressemeddelelse, hvor meldingen altså – i strid med loven – var, at alle par skulle adskilles. 

"En seriøs efterrationalisering"
Line Skytte Mørk Hansen mener, Udlændingestyrelsen har misforstået beskeden. 

"Jeg har på intet tidspunkt hørt nogen i styrelsen sige, at de skulle administrere undtagelsesfrit. Hvis Lene Vejrum har hørt mig sige det, så ville jeg have – hvis det havde været mig – bedt om; vil du ikke lige sende mig en mail, hvor du bekræfter det? Eller spørge nogle andre, om det kan være rigtigt, at de skal administrere ulovligt," sagde hun i retten mandag ifølge TV 2.

"Jeg mener simpelthen ikke, de kunne have været i den vildfarelse, at de skulle administrere ulovligt," sagde Line Skytte Mørk Hansen videre og kaldte styrelsens gengivelse af forløbet "en seriøs efterrationalisering". 

Hun slog ifølge Politiken fast, at "jeg kunne aldrig drømme om at ringe ud til nogen og sige, at de skal gøre noget ulovligt". 

Det næste vidne er daværende justitsminister Søren Pind (V), som skal i retten 19. juni.

Forrige artikel Hård kritik af konsulentbesparelser: Ekstremt populistisk, til skade for velfærden og baseret på falske fjendebilleder Hård kritik af konsulentbesparelser: Ekstremt populistisk, til skade for velfærden og baseret på falske fjendebilleder Næste artikel Folketinget vil have mere forskning i magten – men regeringen afviser DF-forslag Folketinget vil have mere forskning i magten – men regeringen afviser DF-forslag