Ellemann fyrer sin departementschef

Forsvarsministeriets departementschef mister jobbet på grund af våbensagen. Stabsdirektør vil fungere som departementschef, indtil der er fundet en konstitueret i jobbet.

Morten Bæk bliver hjemsendt som departementschef i Forsvarsministeriet. Det oplyser forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde. 

"Jeg har meddelt departementschef, Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef i Forsvarsministeriet," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hjemsendelsen kommer, fordi der er dukket et nyt dokument op, som burde have indgået i den redegørelse, der blev fremlagt tirsdag om forløbet i våbensagen. Det drejer sig om et første udkast til et af aktstykkerne, som departementet skrev og sendte til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

"Med andre ord indeholdt redegørelsen forkerte oplysninger, og det er voldsomt beklageligt," siger Jakob Ellemann-Jensen foran den fremmødte presse, og ridser to årsager op hertil: 

"Først og fremmest fordi forligskredsen og Folketinget har fået forkerte oplysninger. Igen. For det andet handler det om, hvordan i alverden, der kan dukke et relevant dokument op, når man har færdiggjort en redegørelse."

Stabschef som vikar

Det bekymrer også Jakob Ellemann-Jensen, at der kan ske en sådan fejl, når embedsværket har haft "ordentlig tid" til at lave redegørelserne, og der derfor ikke har været tale om en "forceret proces". 

"Jeg har meget, meget svært ved at forstå, når man laver en redegørelse, og så overser dokumenter, som så på besynderlig vis dukker op inden for 48 timer efter, man har afleveret redegørelserne. Det har jeg ikke noget svar på, og det er derfor, jeg beder om en uvildig undersøgelse."

{{toplink}}

Jobbet besættes i første omgang med den nuværende stabsdirektør i Forsvarsministeriet Pernille Langeberg, der har en årelang karriere i Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen bag sig.

Langeberg skal passe jobbet, indtil der findes en konstitueret departementschef, oplyste Ellemann.

Morten Bæk har i et brev beklaget forløbet op til beslutningen om våbenkøbet over for Jakob Ellemann-Jensen. Læs det her: Departementschef beklager fejl i våbensag: Læs hele brevet til Ellemann

Ny struktur i Forsvarsministeriet

Bæk blev hentet til Forsvarsministeriet i 2020 efter to år som departementschef i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.

I Forsvarsministeriet skulle Morten Bæk rydde op efter en tumultarisk periode, hvor både Lars Findsen var blevet fritaget for tjeneste fra sin stilling som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, ligesom den tidligere FE-chef og departementschef Thomas Ahrenkiel blev fritaget fra tjeneste, da han ellers stod til at skulle blive ambassadør i Berlin. 

Allerede samme år indførte Morten Bæk en ny ledelsesstruktur i Forsvarsministeriets departement med en egentlig direktion, fordi han savnede "en organisationsstruktur, hvor man i toppen havde et beslutningsorgan", som han i september 2021 fortalte i et interview med Altinget.

Året efter indførte Morten Bæk desuden en ny struktur i departementet med centre og teams for hurtigere at kunne skifte rundt på ressourcer og medarbejdere, men også ud fra en filosofi om kollektiv ledelse, hvor alle ledere skulle indgå i et ledelseskollektiv, ligesom han ønskede at skubbe beslutningskraft ned i organisationen.

“Vi har haft en tendens til, ikke kun i departementet, men også som koncern, at beslutninger gik op til mig,” forklarede Morten Bæk, der fandt det uhensigtsmæssigt.

Det er ikke første gang, at Morten Bæk har rystet posen i de organisationer, han er kommet til.

Han gjorde det også blandt andet som departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, men her har efterfølgeren Lars Frelle-Petersen genindført de ellers afskaffede kontorer for blandt andet at få en tydeligere ansvarsplacering.

Magtkamp i Miljøministeriet

Morten Bæk, der også har været formand for De Offentlige Chefer i Djøf, blev departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en alder af 45 år.

Forud var gået en karriere som direktør i Energistyrelsen, men også en række stillinger i andre ministerier, herunder Udenrigsministeriet og Miljøministeriet. 

Som ledende ministersekretær for miljøminister Connie Hedegaard (K) blev han, ifølge magasinet Euroman, tilbage i 2009 hvirvlet ind i den dramatiske magtkamp i Miljøministeriet, hvor chefforhandler Thomas Becker forlod sin post, blot få måneder før Danmark var vært for klimaforhandlingerne ved COP15 i Bella Center Copenhagen.

Her blev han sat til at grave materiale frem om Thomas Becker, skriver Euroman ifølge Politiken

Morten Bæk er nu formelt "tjenestefritaget", men vender ikke tilbage til jobbet som departementschef. 

{{toplink}}

Forrige artikel Universitetsdirektør på Roskilde Universitet stopper Universitetsdirektør på Roskilde Universitet stopper Næste artikel Tidligere koncerndirektør i Forsvarsministeriet starter som direktør i stort advokatfirma Tidligere koncerndirektør i Forsvarsministeriet starter som direktør i stort advokatfirma