URK til DUF: Ryst de reaktionære lænker af dig

DEBAT: I kølvandet på DUFs nye tilskudsregler, der blev vedtaget onsdag sidste uge, er dommen fra landsformand i Ungdommens Røde Kors, Amalie Utzon, klar: Reglerne er reaktionære og ude af trit med ungdommen.

Af Amalie Utzon
Landsformand, Ungdommens Røde Kors

Som ventet vedtog et flertal i Dansk Ungdoms Fællesråds styrelse sidste uge et sæt nye tilskudsregler. Med reglerne sender flertallet i styrelsen et utvetydigt signal om, at de ser DUF som en organisation, der kan tillade sig at gøre sig til dommer over, hvilke fællesskaber, der er finest og mest demokratiserende.

Det er ikke alene temmelig selvoptaget – det er også farligt for både ungdomsdemokratiet og DUF som organisation. Jeg tror ikke engang, at Hal Koch ville gøre sig til dommer over foreningsfællesskaberne på den måde.

Dagen efter vedtagelsen kunne vi, der står måbende tilbage, læse, at formanden for DUF maner til ro om den offentlige diskussion af Dansk Ungdoms Fællesråd. "Modsætningerne bliver nok gjort større, end de er," udtaler Kasper Sand Kjær til Altinget.

DUF vender handlingsdemokratiet ryggen
Formanden for DUF har delvist ret i sit behov for ro – for det er sandt, at en åben debat ikke er god for det flertal i DUF, der ønsker at hierakisere foreningsfællesskaberne. Men modsætningerne handler om meget mere end midler.

DUF har stillet sig i modsætning til en massiv handlingsdemokratisk bevægelse, der rejser sig. Det er unge, som insisterer på, at fællesskabet godt kan rumme dem, der ikke har råd til det høje medlemskontingent, eller som af den ene eller anden grund ikke ser partipolitik som den eneste meningsfulde måde at ændre samfundet på. Det er den ungdom, DUF nu har vendt ryggen og dømt ude som demokratiserende fællesskaber.

Med tilskudsmodellen har DUF desværre malet sig op i et hjørne, hvor det er svært at se, hvordan DUF troværdigt kan tale hele ungdommens sag. For ungdommen af i dag engagerer sig på nye måder; måder, som DUF med sin model ser ned på og dømmer ude som demokratiserende fællesskaber.

Det spiller DUF afgørende kort af hænde – og det skal jeg være den første til at beklage på paraplyens vegne. DUF vil fremstå utroværdig, hver gang samtalen falder på den voksende politikerlede, på fremtidens demokratiske fællesskab eller på ungdommens rige og mangfoldige former for engagement.

URK vil bidrage til endnu mere debat
I Ungdommens Røde Kors ønsker vi os intet mindre end et stærkt og drønambitiøst ungdomsfællesskab, der kan repræsentere hele Danmarks ungdom. Det er svært at få hos DUF. Men det betyder ikke, at vi ikke har tænkt os at gøre forsøget. Vi tør godt sætte barren en smule højere for en åben og sund debat, end DUF gør.

URK fortsætter derfor med en række arrangementer; det næste 1. april på Christiansborg og på Arbejdermuseet, hvor udstillingen ”Ungdommen nu til dags” åbner. Det gør vi, fordi vi tror på ungdommen – også når DUF ikke gør. Vi tror på en samlet ungdomsfortælling – også når DUF skubber de progressive foreninger fra sig.

Vi har hørt forhandlingerne om tilskudsreglerne omtalt som "dinosaurernes kamp for overlevelse". Selvom jeg nødig vil omtale engagerede unge frivillige i andre foreninger som dinosaurer, kan jeg godt se pointen. DUFs styrelse tegner sig desværre som en forsamling, der fornægter, at verden har ændret sig, og at ungdommen af i dag går andre og nye veje. Derfor vil jeg slutte med en opfordring til DUF:

Ryst de reaktionære lænker af dig, DUF
Kære DUF.
Lige nu står du vingeskudt af en styrelse, der tvinger dig ned ad en vej, hvor du er ved at blive alt det, du ikke er. Du er ved at gøre dig til dommer over den ungdom, som du burde repræsentere og være nysgerrig på. Du er ved at sande til i mærkelige argumenter om, at generalforsamlinger er mere demokratiserende end at bygge ungdomsfællesskaber med dem, der end ikke får lov at træde ind over generalforsamlingens dørtærskel. Når du ser dig selv i øjnene, kan du godt se, at den er gal.

Men jeg tror på, at du kan vise dig som ungdommens stemme igen. Det kræver dog, at du ryster de reaktionære lænker af dig og kommer ud i virkeligheden, hvor der handles. Her er vi mange i fuld gang med at ændre samfundet – og vi vil så gerne have dig med. Kom med ombord!

Forrige artikel 30 direktører omkring et bord 30 direktører omkring et bord Næste artikel SF: Vi har brug for en civilsamfundsstrategi SF: Vi har brug for en civilsamfundsstrategi