Frivilligrådet: Flere lokale frivilligråd skal skabe et bedre samspil mellem civilsamfund og det offentlige

Kun 37 ud af 98 kommuner har i dag et lokalt frivilligråd. Det tal skal være meget større, mener Frivilligrådets formand Anna Bjerre. Hun kommer med fem gode råd til, hvordan kommunerne bedre kan understøtte et aktivt civilsamfund.

Forestil dig følgende scenarie: En kommune har udfordringer med at komme ensomhed blandt ældre borgere i kommunen til livs. Den har prøvet forskellige kommunale tilbud, men der er ikke noget, der rigtig rykker. 

En af kommunalpolitikerne får så den idé at tage problematikken op i det lokale frivilligråd. Kommunens repræsentanter og politikere møder repræsentanterne fra de lokale frivillige organisationer i det lokale frivilligråd.

De frivillige organisationer har så meget erfaring og ekspertise fra virkeligheden, at de kan sætte fingeren på lige nøjagtig den indsats, der kommer til at gøre den største forskel for borgerne.

Derfor bliver indsatserne så meget stærkere, når det offentlige går sammen med civilsamfundet - og gør det, som ingen af parterne kan alene. 

Efter en del diskussioner om problemstillingerne i det lokale frivilligråd, bliver de enige om at danne et lokalt partnerskab.

Her er de lokale råd et ideelt sted til at danne den slags samarbejder og i øvrigt drøfte lokale udfordringer og problemstillinger.  

Der er brug for lokale løsninger

Desværre har kun 37 kommuner ud af 98 i dag et lokalt frivilligråd. Et lokalt frivilligråd repræsenterer de frivillige organisationers interesser over for kommunen og fungerer på den måde som et politisk bindeled. 

Samspillet mellem kommune, kommunalpolitikere og de frivillige sociale organisationer bliver særdeles udbytterigt, når der skal skabes ny lokal politik, strategier eller indsatser.

Det kan være ved særlige problemstillinger som den førnævnte ensomhed, hvor det ikke er muligt for kommunen at løse problemet på egen hånd.

Derfor har satspuljepartierne bedt os i Frivilligrådet om "at arbejde for, at flere kommuner etablerer lokale frivilligråd, der kan forstærke den lokale dialog og inddragelse af den frivillige sektor i en kommunalpolitisk kontekst."

Vi er så heldige i Danmark, at vi har et rigtig godt velfærdssystem. Men de problemer, som er for komplekse, ender med ikke at blive løst, hvis ikke vi tør inddrage de frivillige hverdagseksperter, som hver dag møder de borgere, der har brug for en udstrakt hånd.  
 
Derfor har vi fem gode råd til, hvordan du som nyvalgt kommunalpolitiker kommer bedst fra start med de lokale frivillige organisationer – for eksempel i det lokale frivilligråd:

1. Lyt til dem, der er tættest på borgerne

De frivillige er i kontakt med mange forskellige mennesker og har en stor viden om deres behov og udfordringer. Den viden skal politikerne turde at sætte i spil til glæde for borgerne i kommunen, som befinder sig i udsatte og sårbare positioner.

2. Inddrag de frivillige

Når der skal udvikles nye politikker, strategier eller indsatser, så husk at tage de frivillige med på råd.

3. Anerkend det uunværlige arbejde

Sørg for at de frivillige ved, at I som kommune og politikere sætter pris på det stykke frivillige arbejde de laver. Sig det højt. En højere grad af inddragelse vil også kunne opfattes som en anerkendelse eller værdsætning af de mange frivillige og deres uundværlige arbejde.

4. Støt op 

De frivillige organisationer kan rigtig meget selv, men på nogle områder har de brug for hjælp og støtte fra kommunen.

Det kan være i forhold til at skabe en kontakt til de mennesker, som kunne have gavn af det frivillige tilbud, eller det kan være i forhold til at få stillet egnede lokaler til rådighed.

Mange frivillige organisationer sætter stor pris på økonomisk støtte fra kommunen for eksempel via paragraf 18-midlerne til de frivillige sociale organisationer. Midlerne er med til at skabe et aktivt civilsamfund og giver mulighed for at lave flere aktiviteter. 

Den økonomiske støtte til de frivillige sociale organisationer skal være en politisk prioritet. Frivilligrådet har lavet otte anbefalinger til kommunernes forvaltning af paragraf 18-midler, som vi anbefaler alle kommuner at følge. 

Når først lokaler, økonomi og lignende er på plads, så kan de frivillige organisationer fokusere på deres kerneopgave og målgruppe.  

5. Samarbejd lokalt

Nogle velfærdsudfordringer kan ikke løses af en sektor alene, men kræver et samarbejde. Vi anbefaler, at man laver lokale partnerskaber for eksempel som beskrevet i anbefalingerne til civilsamfundsstrategien.  

Forrige artikel DAB: Ensomhed skal ikke bekæmpes alene, men nye fællesskabsbyer kan være løsningen DAB: Ensomhed skal ikke bekæmpes alene, men nye fællesskabsbyer kan være løsningen Næste artikel Brancheorganisation: Kommunale tiltag skal åbne op for folkeoplysningens fulde potentiale Brancheorganisation: Kommunale tiltag skal åbne op for folkeoplysningens fulde potentiale