En uge med store temaer

EU-DAGBOG: Den kritiske mangel på konkurrencedygtighed svækker EU som aldrig før og har sat sit præg på Bendt Bendtsens (K) uge. Derudover arbejder han for at sikre EU's energieffektivitet.

Bendt Bendtsen (K),
Medlem af Europa-Parlamentet 

I de seneste måneder har jeg lagt meget arbejde i mit ordførerskab på en rapport om en revision af handlingsplanen for energieffektivitet. Afstemningen i Udvalget for Industri, Energi og Forskning (ITRE) fandt sted for et par uger siden og endte med et godt bredt resultat på tværs af de politiske grupper, med 44 stemmer for og 5 imod.

Jeg opnåede en balance, som jeg synes danner et godt grundlag for den endelige afstemning i Strasbourg i december, hvor det samlede Parlament skal tage stilling. Forhåbentlig kan vi vedtage en tekst, der giver et ambitiøst input til de initiativer på energieffektivitetsområdet, som Kommissionen skal fremlægge i starten af 2011.

Den forgangne uge er gået med plenarsamling i Strasbourg. Her har der bl.a. været nogle energisager på dagordenen, og jeg havde taletid i debatten om en rapport, der ligger tæt op af min egen, nemlig den der handler om en ny energistrategi for Europa 2011-2020.

Dansk realkreditmodel i fare
Der har i ugens løb været flere spændende ting på mit program, f.eks. et debatarrangement om finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder (SMV'er). Her blev der sat fokus på SMV'ernes adgang til banklån.

Som resultat af krisen er det nemlig blevet nærmest umuligt for en lille iværksætter at få et lån til finansiering af en fornuftig forretningsidé - eller for en ejer af en lille virksomhed at få et lån til at udvikle et foretagende, som kunne have potentiale til at vokse sig større og dermed skabe nogle arbejdspladser.

Det ser fortsat ud til at blive svært for SMV'erne at få lån. Det skyldes bl.a. den såkaldte Baselkomité, som i øjeblikket arbejder på en række anbefalinger til Europa-Kommissionen, som skal stramme reguleringen for bankerne, så disse ikke kan tage for mange risici. Der er behov for stramninger, men nogle af Basel-anbefalingerne skyder dog over målet. Bl.a. er der dele, som truer den danske realkreditmodel. Derudover kan SMV'erne altså blive ramt urimeligt hårdt, og dermed er EU's økonomi og vækst gevaldigt i fare. SMV'erne udgør nemlig vores største vækstpotentiale og er i den grad afgørende, hvis vi skal gøre os forhåbninger om igen at blive konkurrencedygtige i Europa og bevare vores velfærd.

Dunkle økonomiske udsigter
Netop manglende konkurrencedygtighed er EU's alvorligste problem i øjeblikket. En hjælpepakke til Irland er netop blevet vedtaget og udsigterne til at Irland, for slet ikke at tale om Grækenland, igen får sunde økonomier og bliver i stand til at betale deres lån tilbage, er noget sorte. Og hvad venter forude? Bekymringerne for, at Portugal og Spanien kan være de næste, der står for skud, er allerede tydelige.

Krisen er meget alvorlig, og diskussionerne om den fortsætter da også i Udvalget for den Finansielle, Økonomiske og Sociale krise (CRIS), hvor jeg er suppleant. Denne uge var der forberedende møde til CRIS i min egen konservative gruppe, men hverken her eller i selve udvalget synes jeg ikke, at vi når rigtigt ind til kernen: EU's grundlæggende mangel på konkurrencekraft, Kinas stormløb på de globale markeder og EU-landenes tab af både produktion, forskning og udvikling til lande uden for EU. Hvordan skal vi håndtere de nye vækstøkonomier?

Anderledes satsninger
EU skal til at tænke og handle anderledes i sine industripolitiske satsninger. Det havde vi bl.a. en debat om, da Industrikommissær Tajani onsdag eftermiddag var til et ekstraordinært møde i ITRE for at tale om den nye industripolitiske strategi for EU. Der var en god debat - mere innovation, forskning og flere grønne satsninger - men nu skal vi som det næste sørge for, at det ikke bliver ved snakken.

Ugen har budt på flere andre sager af stor betydning. Bl.a. om ACTA, der er en handelsaftale, der vedrører bekæmpelse af forfalskning. Dernæst har EU's budget stået højt på dagsordenen, da Rådet og Parlamentet de seneste uger som bekendt ikke kunnet nå enighed om budgettet for 2011. I denne uge synes der at være en opblødning på vej - og det er også absolut nødvendigt med alle de udfordringer, vi står overfor.

Forrige artikel Søvndal: Ingen privathospitaler om ti år Søvndal: Ingen privathospitaler om ti år Næste artikel Universiteter frygter strammere statslig styring Universiteter frygter strammere statslig styring