DI tager EU med til Danmark

EU-DAGBOG: Trods en arbejdsuge i København var ugen spækket med aktuelle EU-emner for DI's europapolitiske chef, Sinne Backs Conan.

Af Sinne Backs Conan
Europapolitisk Chef, DI

Mandag: Oven på en uge i Strasbourg og Bruxelles foregår det europapolitiske arbejde i de kommende dage i København. Mit hold af europabegejstrede medarbejdere befinder sig nemlig både i København og i Bruxelles. Så jeg rejser frem og tilbage. Flyturen bruges til læsning og forberedelse til de møder, vi har i kalenderen. Energipolitik er hot stuff og i mine øjne langt mere interessant for vores medlemmer end den mere langhårede klimadebat. Energipolitik er en central del af grundlaget for fremtidens vækst. Her skal vi hente effektiviseringer, innovation og arbejdspladser. Derfor er vi selvfølgelig meget optagede af den debat, der lige nu finder sted i Bruxelles på hele energiområdet.

Tirsdag: Tirsdag deltog jeg i DI's årlige erhvervstopmøde med over 1.000 deltagere - flest i jakkesæt! Overskriften for topmødet var "Danmark som udviklingsland". Målet er at få den danske økonomi ud af krisen og ind i den globale kamp. Fokus for DI er at få sat vækst øverst på dagsordenen - uden vækst ingen velfærd. Indlæggene gav stof til eftertanke. Hvordan får vi skiftet drømmen om et nyt køkken ud med drømmen om at tage et samfundsansvar, gøre det bedre, sikre fremtidens arbejdspladser og dermed grundlaget for fremtidens vækst? Fokus på behovet for vækst kom i skarp konkurrence med fokus på den nye adm. direktør i DI, som blev præsenteret for medlemmerne og pressen under topmødet. Kom hjem lige før 22-nyhederne, som også rapporterede fra DI's topmøde.

Onsdag: Morgenmøde i DI kl. 08.30. Der skulle siges goddag til den nye adm. direktør, som tiltræder den 1. december. Jeg brugte dagen på en lang række af de sager vi beskæftiger os med; EU-patentet, som det belgiske formandskab håber at kunne lande. Kommissionens meddelelse om forslag til samordning af den økonomiske politik i EU. Det er væsentligt for DI, at der skabes ro omkring og tillid til europæisk økonomisk politik og dermed euroen. De forslag, der er på vej både fra Kommissionen og Van Rompuys Task Force, er vidtrækkende og helt nødvendige. Jeg tror, at man om ti år vil se tilbage på 2010 og konstatere, at det europæiske samarbejde med den nye fælles økonomiske regeringsførelse fik en helt ny dimension, som i min optik overgår mange akademiske forsøg på at tale behovet for europæisk samarbejde op. Det er stærkt. Frokost med den europæiske tænketank CEPS, som vi gerne vil samarbejde med omkring EU's fremtidige budget 2014-2020, som skal forhandles på plads under det danske formandskab i 2012. Aftenen sluttede kl. 21.00 med en snak med nogle af vores samarbejdspartnere i Bruxelles på energiområdet.

Torsdag: Møde med Finansministeriet om økonomisk regeringsførelse, EU-formandskabet og EU's vækststrategi. Forberedelse af en række møder i Bruxelles i næste uge, hvor mit faste tirsdagsmøde med mine kolleger i de europæiske søsterorganisationer finder sted i BUSINESSEUROPE. Jeg ser altid frem til disse møder, hvor vi får drøftet vores holdning til en lang række sager og også får et godt indtryk af, hvordan det står til i de andre hovedstæder. Det er mærkbart, at situationen er normaliseret i Bruxelles oven på den forsinkede udnævnelse af EU-Kommissionen i februar i år. Dagsordenen er fyldt helt op.

Fredag: ... går turen til Bruxelles igen, hvor en ny uge heldigvis truer.

Forrige artikel Ellemann: DN ser spøgelser Ellemann: DN ser spøgelser Næste artikel Landbruget uenig med Klimakommissionen